2.11.11

Työn hakeminen

Miten haet töitä Suomessa? Miten välttää yleisimmät sudenkuopat työnhaussa? Miten annat itsestäsi mahdollisimman edullisen kuva työpaikan saamiseksi?
Tätä juttua ovat monet toivoneet. Tässä tämä nyt sitten on.

Työnhakija
Aluksi on hyvä selvittää itselleen millainen tyyppi olet työnhakijana, mitä osaat, mitä olet opiskellut, missä olet ollut töissä, missä olet hyvä ja missä et ole hyvä. Työnantajan kannalta tärkein asia on, mitä annettavaa juuri sinulla on kyseiselle yritykselle. Miten juuri sinä hyödynnät yritystä ja saan sen menestymään vielä paremmin. Työnhakijana sinun täytyy pystyä osoittamaan että juuri sinä olet yritykselle menestystekijä ja perustella miksi juuri sinut kannattaa palkata.

Kuka olet?
Mieti itseäsi. Millainen on luoteesi? Miten käyttäydyt? Millaiset ovat tapasi? Mistä pidät ja mistä et? Mitä harrastat? Mistä aineista pidit koulussa? Mitä osaat hyvin juuri nyt? Missä on vahvuutesi? Missä on parantamisen varaa? Mitä osaat heikosti? Tee listoja. Listaa ominaisuuksia itsestäsi ja kysy myös muiden mielipidettä. Miten muut näkevät sinut? Kun olet saanut selville sen, millainen olet, työnhaku on helpompaa. Tiedät millaiseen työpaikkaan sovit ja millaiseen et sovi. Osaat tuoda esiin vahvuutesi ja kertoa miksi juuri sinut kannattaa palkata. Osaat etsiä apua niihin kohtiin, missä sinulla on vielä parantamisen varaa.

Ansioluettelo eli curriculum vitae
Ansioluettelo on eräänlainen lyhyt elämänkerta. Se kertoo tiivistetyssä muodossa työnantajalle mitä olet elämäsi aikana saanut aikaan, mitä olet tehnyt, missä menestynyt ja mitä harrastanut.
Ansioluettelon laatimiseen löytyy netistä ohjeita ja erilaisia runkoja. Monilla tekstinkäsittelykursseilla ja tietokoneen ajokorttikurssilla käydään läpi myös ansioluettelon laatiminen. Monet työnantajat kiinnittävät valitettavasti enemmän huomiota ansioluettelon oikeaoppiseen rakenteeseen, kuin siihen, mitä ansioluettelossa oikeasti on. Ansioluettelo pitäisi saada tiivistetyksi 1-2 sivuun. Jos olet korkeasti koulutettu ja/tai paljon opiskellut sekä sinulla on runsaasti meriittejä työelämästä, ansioluettelostasi tulee väkisinkin huomattavasti pitempi, vaikka kuinka tiivistäisit.
Huomioi että fontti ansioluettelossa on helposti luettava ja asiat helposti havaittavissa sekä teksti siistiä ja tulostusjälki tasaista. Kirjoitusvirheitäkään ei ansioluettelossa saisi olla.

Mitä ansioluetteloon laitetaan ja miten työnantaja asian tulkitsee?
Oma nimi
Nimi kertoo enemmän kuin pitäisi. Saatat olla todella hyvä työntekijä ja parasta A-luokkaa työsuorituksesi suhteen sekä ihmisenä täysi kymppi, siltikin jos sinulla sattuu olemaan ns. vaikea nimi, monet työnantajat karttavat sinua. Vaikealla nimellä tarkoitan nimeä, joka ei tunnu suomalaiselta, eikä oikein käänny suomalaisen suussa. Suomenkielesi saattaa olla täydellistä ja puhut monia muitakin kieliä hyvin. Ainoa kompastuskivi on nimesi. Jos ongelma on tämä, nimen voi vaihtaa suomalaisemmaksi. Mieti kuitenkin onko työpaikka identiteettisi menettämisen arvoinen? Nimen perusteella syrjiminen työpaikan haussa on oikeasti rasismia. Valitettavasti sitä harjoitetaan edelleen Suomessa. Sinun täytyy kuitenkin pystyä todistamaan, että et saanut hakemaasi työpaikkaa, johtuen nimestäsi.

Asuinpaikka eli osoite
Asuinpaikka kertoo myös paljon. Työnantaja haluaa hyviä ja luotettavia työntekijöitä, jotka tulevat töihin ja tekevät työnsä hyvin. Jos satut asumaan ns. huonolla alueella. Voi olla että matkasi kohti työpaikkaa tyssää tähän. Kaikilla ei ole varaa asua luksuslokaaleissa ja osoite on kuitenkin työhakemukseen jonnekin laitettava. Varaudu perustelemaan asuinpaikkasi. Niin hassulta kun se kuulostaa, tämäkin asia on tärkeä. Työnantaja kysyy aika usein miten aiot työpaikalle tulla, varsinkin jos osoitteesi on kaukana työpaikan sijainnista ja sinulla ei ole autoa. Valmistaudu perustelemaan, ota selvää julkisen liikenteen vuoroista ja mahdollisuudesta kimppakyytiin.

Puhelinnumero
Nimi ja osoitetietojen alapuolelle tulee puhelinnumero. Nykyään tähän kohtaan laitetaan kiintopuhelinnumeron lisäksi myös matkapuhelinnumero tai pelkkä matkapuhelinnumero, jos kiintopuhelinta ei ole. Jos sinulla ei ole omaa puhelinta, laita numero, josta sinut saa tarvittaessa kiinni. Voit mainita tämän toisen henkilön nimen, joka puhelimen omistaa suluissa numerotiedon jälkeen. Tämän kohdan voi myös jättää tyhjäksi, jos puhelinta tai puhelinnumeroa ei ole.

Sähköpostiosoite
Nykyään oletetaan että kaikilla on oma sähköpostiosoite. Ansioluetteloon tuleva sähköpostiosoite on hyvä olla muotoa etunimi.sukunimi@ palveluntarjoaja.fi/com. Jos sähköpostisi on muotoa dizzydavid567836@peep.com. , voi olla että ansioluettelosi päätyy roskiin. Valitse luotettavan oloinen sähköpostiosoite, josta nimesi käy selväsi ilmi. Vältä kirjoitusvirheitä. Jos sinulla ei ole toimivaa ja/tai asiallista sähköpostiosoitetta jätä tämä kenttä tyhjäksi. Monet työnantajat lähettävät tietoja sinulle sähköpostilla.

Päiväys
Ansioluettelo päivätään ja päiväys on hyvä olla mahdollisimman tuore. Mielellään tätä päivää, eikä vuosikymmenten takaa. Tarkista edes että vuosiluku on tuore ja korjaa jos ei ole.

Henkilötiedot
Nimi
Äsken kirjoitit juuri nimesi ansioluettelon alkuun ja taas joudut kirjoittamaan nimesi. Henkilötietoihin tulevaan nimikohtaan kirjoitat koko nimesi, alun osoitetietokohtaan vain sen nimen, jota käytät normaalisti. Voit alleviivata puhuttelunimesi, koska osa työnantajista ei tajua lukea puhuttelunimeäsi ansioluettelon alusta. Puhuttelunimi on etunimi, jota käytät tavallisesti. Lempinimiä ei kannata laittaa mihinkään kohtaan. Kaikilla työnantajilla ei huumorintaju riitä tähän. Toki senkin voi tehdä, jos haet rentoon paikkaan. Laita lempinimi silloin nimesi keskelle lainausmerkeillä ympäröitynä. En kuitenkaan suosittele.

Syntymäaika ja –paikka
Syntymäaika tarkoittaa syntymäpäivääsi, syntymäkuukauttasi ja syntymävuottasi. Kellonaikaa tähän kohtaan ei kannata laittaa, vaikka sen tietäisikin. Tämä on kohta, jonka työnantajat katsovat tarkkaan. Tällä hetkellä syntymävuoden on hyvä olla suurempi kuin 1976 ja pienempi kuin 1993. Muutoin hakemuksesi päätyvät roskiin. Valitettavasti ikärasisimi on myös erittäin yleistä. Muilla syntymävuosilla varustetut, itse mukaan lukien, joutuvat vain pitämään peukkuja ettei työnantaja huomaa syntymävuotta ja kiinnittää enemmän huomiota hyväkuntoisen, kauniisti hymyilevän henkilön valokuvaan ansioluettelon oikeassa yläkulmassa. Miksi työnantajalle tämä kohta on tärkeä? Hän haluaa parhaan mahdollisen työntekijän ja osalle työnantajista tämä tarkoittaa henkilöä, joka on jo ollut hieman työelämässä ja jolla on suhteellisen tuore koulutus. Työnantaja kokee että vanhempi henkilö on urautunut, joustamaton ja ikäloppu, joka ei kykene oppimaan mitään uutta, eikä jaksa tehdä mitään, vaikkei näin oikeasti olisi. Työnantaja myös miettii työntekijän hintaa, nuori ja kokematon tulee usein halvemmaksi kuin vanha ja kokenut, varsinkin jos työsuhde on lyhytaikuinen. Pitemmällä aikavälillä hyväkuntoinen vanha ja kokenut olisi voinut tulla paljon halvemmaksi ja olla yritykselle hyödyllisempi. Työnantaja tekee kuitenkin nämä päätökset, et sinä.

Siviilisääty
Tähän kohtaan kirjoitetaan oletko naimisissa, naimaton vai asutko avoliitossa. Seksuaalista suuntautumista ei tarvitse mainita. Siitä tulee kyllä runsaasti puhetta sitten työhaastattelussa. Aikaisemmin työnantaja kiinnitti tähän kohtaan paljon huomiota. Naishakijan kohdalla valitettavasti työnantaja kiinnittää tähän kohtaan edelleen huomiota. Jos ole lapsentekoiässä, sinulta voidaan kysyä aiotko koska jäädä äitiyslomalle? Oletko raskaana tai aiotko hankkiutua raskaaksi? Kysymykset ovat mielestäni tungettelevia, mutta jos työhaastatteluun asti pääset, joudut niihin vastaamaan. Monet työnantajat pitävät kuitenkin naimisissa olevia luotettavampina kuin naimattomia tai avoliitossa asuvia. Tosin joihinkin työpaikkoihin otetaan mieluummin naimattomia henkilöitä, varsinkin jos työhön sisältyy paljon matkustelua ja kotoa poissaoloa.

Sotilasarvo
Tämä kohta kertoo isänmaallisuudestasi, varsinkin jos olet mieshakija, sekä siitä miten kilpailuhenkinen olet ja sovitko mahdollisesti johtotehtäviin. Naishakijoille tämä voi olla eduksi, varsinkin jos haet miesvaltaiselle alalle. Jos sotilasarvoa ei ole, jätä kohta tyhjäksi. Toisaalta tiedän paljon miesjohtajia, joiden sotilasarvo ei ole kovinkaan korkea, joten tätä ei pidä ottaa niin vakavasti.

Ajokortti
Työpaikat eivät ole useinkaan kävelymatkan päässä ja monissa töissä tarvitaan autoa. Jos sinulla on ajokortti, kirjoita millainen ajokortti sinulla on tällä hetkellä voimassa. Esim. AB-ajokortti, IDP eli kansainvälinen ajokortti. Monet työt vaativat myös raskaiden ajoneuvojen ajoa tai siirtelyä, joten tämä kohta on tärkeä. Tähän kohtaan ei kirjoiteta mitään tietokoneen ajokortista, vaikka sinulla sellainen olisikin. Jos sinulla ei ole ajokorttia, jätä kohta tyhjäksi.

Koulutus
Henkilötietojen jälkeen ansioluetteloon tulee koulutustiedot. Aloittaen korkeimmasta perusasteen koulutuksesta, joka sinulla on. Matalin perusasteen koulutustieto on oppikoulu/peruskoulu, korkein lukio. Jos olet käynyt lukion, voit jättää oppikoulun/peruskoulun pois. Jos olet opiskellut hyvin paljon, voit jättää myös lukion pois ja keskittyä enemmän myöhempiin koulutuksiisi. Kaikkein tärkeintä tässä kohdassa on mielestäni keskittyä oleelliseen eli niihin koulutuksiin, jotka johtavat hakemaasi työpaikkaan. Valitettavasti työnantaja kiinnittää enemmän huomiota aukkoihin eli niihin kohtiin, joissa et ole ollut opiskelemassa etkä työelämässä. Mielipiteestäni huolimatta kirjoita tähän kaikki paikat, missä olet peruskoulun tai lukion jälkeen opiskellut ja mahdollisimman aukottomasti. Mainitse myös mistä kouluista olet saanut päästötodistuksen, tutkintotodistuksen ja/tai päättötodistuksen.
Tähän kohtaan on hyvä mainita myös kurssit, joita olet käynyt sekä nimike/titteli/oppiarvo/ammatti, mihin kurssi on sinut valmentanut.
Valmistaudu perustelemaan kaikki mahdolliset aukkokohdat koulutuksessasi hyvin. Mitä olet silloin tehnyt ja miksi? Tätä kysytään hyvin usein työhaastattelussa. Valmistaudu myös siihen että työnantaja ei osaa lukea tai ei ymmärrä koulutustasi, varsinkin jos olet opiskellut ulkomailla kielellä, jota työnantaja ei osaa. Ammattinimike, johon olet valmistunut voi olla myös jotenkin hämärä työnantajalle, valmistaudu selittämään mitä taitoja ammattinimike kätkee sisälleen. Tätä ei tarvitse selittää ansioluettelossa, vaan vasta työhaastattelussa. Valmistaudu hyvin jo etukäteen.
Mitä enemmän sinulla on koulutusta, sen enemmän ovia sinulle pitäisi aueta. Käytännössä monet työnantajat kuitenkin vierastavat kovin monelle alalle suuntautunutta työnhakijaa, vaikka hän olisi todellinen voimavara työyhteisössä. Jos taas koulutusta ei ole, se voi olla myös etenemisen este, ellei työkokemusta ole sitten sitäkin enemmän. Itse pitäisin kovin yhdelle alalle suuntautunutta ihmistä fakki-idioottina, joka ei ymmärrä mistään muusta kuin työstään mitään ja ei aina siitäkään, jos ei ole perehtynyt muuhun työtään sivuavaan asiaan yhtään. Valitettavan usein myös työnantaja on suuntautunut vain omalle alalleen ja ei halua palkata oikeasti moniosaajaa, vaan ottaa mieluummin samalla alalla jo 10-15 vuotta junnaavan perusosaajan. Tämä pätee myös työkokemuksen suhteen, valitettavan usein. Työnantajan yleisin pelko tässä on että monelle alalle suuntautunut henkilö ei oikeasti osaakaan yhtään mitään tai on luonteeltaan tuuliviiri ja lähtee työpaikasta sopivan tilaisuuden tullen. Perusosaajan ongelma taas on että hän on melko rajoittunut ja häneltä ei useinkaan tule kovin paljon innovatiivisia ideoita. Hän tekee kyllä yleensä hyvin sen mitä osaa tehdä.

Työkokemus
Jos työkokemusta ei vielä ole, tämä kohta jää tyhjäksi. Työkokemusta alkaa kertyä vasta kun pääsee töihin. Monet työnantajat eivät ymmärrä tätä. Töihin ei nykyään mennä noin vain. Töihin päästään, jos sattuu hyvä tuuri käymään. Jos olet nuori, voit kirjoittaa tähän kesätyöpaikkasi tai viikonloppu tai –iltatyösi. Kerrot näin työnantajalle että olet jo ollut työelämässä ja että olet ahkera ja oma-aloitteinen nuoresta iästäsi huolimatta. Nuorena ei siis kannata levätä laakereillaan, vaan pyrkiä työhön kuin työhön. Siitä on hyötyä myöhemmin elämässä.
Mikäli työkokemusta on karttunut runsaasti, voit jättää kesätyöpaikat väliin ja keskittyä olennaiseen eli siihen koulutukseen, josta on hyötyä juuri hakemaasi työpaikkaa silmälläpitäen. Tosin tässäkin monet työnantajat keskittyvät niihin aukkopaikkoihin kokemuksessasi. Parempi vaan taas listata kaikki paikat, missä olet töissä ollut ja mahdollisimman aukottomasti. Työpaikan lisäksi mainitaan, missä työtehtävässä olet toiminut kyseisessä työpaikassa. Valmistaudu selittämään työhaastattelussa kaikki pitkät työttömyysjaksot ja aukot työkokemuksessasi. Valmistaudu selittämään myös työkokemuksesi, jos työnantaja ei sitä ymmärrä.

Kielitaito
Monilla aloilla vaaditaan hyvän suomenkielen taidon lisäksi vähintään hyvää englannin- ja ruotsinkielen taitoa. Alasta riippumatta hyvästä kielitaidosta pitäisi olla etua. Omasta mielestäni kielitaitoa ei ole koskaan riittävästi ja asiaa voi aina parantaa. On kuitenkin työnantajia, jotka eivät palkkaa ”liian” kielitaitoista henkilöä. Mieti siis mitä kieliä kielitaito -kohtaan laitat. Viiden kielen taitaminen katsotaan jo ihan hyväksi. Kun osaat kahtakymmentä, sinua katsotaan kieroon. Hyvä kielitaito tarkoittaa että tulet toimeen ja pystyt ilmaisemaan itseäsi kyseisellä kielellä. Jos ymmärrät jotain kieltä, mutta puhut sitä heikosti, voit mainita asiasta. Saattaa olla että tämä riittää työnantajalle, useimmiten nykyaikana ei enää riitä. Mene kielikurssille, jos ammatissasi tarvitaan hyvää kielitaitoa. Se kannattaa.
Valmistaudu myös siihen että työhaastattelussa sinua haastatellaan jollakin kielitaitokohtaan kirjoittamallasi kielellä ja sinun tulee myös vastata samalla kielellä. Parhaissa haastatteluissa pääset käyttämään ihan kaikkia osaamiasi kieliä.

ATK-taidot
Uutena kohtana ansioluetteloon on ilmestynyt tietokoneen käsittelytaidosta kertova osio. Melkein joka ikisellä alalla tarvitaan nykyään ATK-taitoja. Nuorille tämä kohta on ilmiselvä ja koulussa on opittu jo perusteet. Meille vanhemmille työnhakijoille, joiden peruskoulutuksesta nämä taidot puuttuvat on vain yksi tie: opiskele ne taidot!. Tietokoneen A-ajokortti kertoo että hallitset edes perusteet. Kaikki muu sen lisäksi on pelkkää plussaa. Jos olet ns. ”itseoppinut”, voit olla todella hyväkin, et vaan pysty perustelemaan asiaa mitenkään työnantajalle ellet käy esim. tietokoneen ajokortin näyttökokeessa, jossa osaamisesi mitataan oikeasti. Näyttökoe on äärimmäisen helppo, siis jos oikeasti osaat käyttää tietokonetta. Mitään estettä kokeeseen menemiseen ei siis ole, ellei rahaa oteta huomioon. Näyttökoe on maksullinen ja siitä saa sitten todistuksen, jos läpäisee kokeen. Jos ei läpäise, on aika lähteä oikeasti opiskelemaan näitä taitoja.
Jos pyrit IT-alalle, nämä taidot pitäisi löytyä ansioluettelon koulutus –osiosta.

Luottamustoimet
Jos olet opiskeluaikana, töissä ollessa tai muutenkin toiminut luottamustehtävissä, tähän kohtaan kannattaa mainita mitä ja missä olet tehnyt, sekä kuinka kauan. Tämä kohta kertoo työnantajalle että muut luottavat sinuun ja että olet eteenpäinpyrkivä sekä huolehdit yhteisistä asioista. Jos et ole ollut luottamuksen arvoinen, jätä tämä kohta pois ansioluettelostasi.

Harrastukset
Vaikka harrastuksesi eivät liittyisikään hakemaasi työpaikkaan, ne kannattaa mainita. Monet työnantajat ovat kiinnostuneita työnhakijan fyysisestä kunnosta, lähinnä työntekijän jaksamisen kannalta. Urheiluharrastus kertoo että fysiikkasi on kunnossa. Tosin, jos et harrasta mitään urheilua, ei urheiluharrastusta kannata keksiä. Ole rehellinen.
Jos harrastus liittyy tai sivuaa hakemaasi työpaikkaa, monet työnantajat ottavat tämän myös plussana. Itse pitäisin sitä lähinnä merkkinä fakki-idiotismista ja varoitusmerkkinä siitä että kyseinen työnhakija saattaa polttaa itsensä loppuun työssään, kun ei osaa valita sellaista harrastusta, jossa pääsee irti työstä. Työtahti on nykyään huomattavasti kovempi kuin ennen ja työ polttaa ihan oikeasti loppuun, jos siitä ei osaa päästää vapaa-ajalla irti.
Harrastukset kertovat myös miten mielenkiintoinen olet ihmisenä ja siitä onko sinulla sosiaalisia suhteita, oletko ulospäin suuntautunut vai sisäänpäin kääntynyt persoonallisuus, oletko koti-ihminen, uraohjus vai baarikärpänen. Mieti siis tarkkaan mitä tähän kohtaan laitat. Harrastuksesi voivat paljastaa sinusta enemmän kuin haluaisitkaan. Myös se että tämä kohta jää tyhjäksi hakemuksessasi kertoo sinusta jotain.

Tulevaisuuden suunnitelmat
Tämä on vapaaehtoinen kohta. Jos sinulla on jotain merkittäviä tulevaisuuden suunnitelmia, jotka vaikuttavat työnhakuusi ja työpaikan saamiseen, ne on hyvä kirjata tähän kohtaan. Sellaisia voi olla esim. kielikurssi tai ATK-koulutus, oman ammattiosaamisen parantamiseen tähtäävä kurssi, pyrkimys johtotehtäviin tai pyrkimys nostaa yrityksen tulosta seuraavalla vuosineljänneksellä. Mikä hyvänsä, mikä saa työnantajan arvostamaan sinua työntekijänä myös tulevaisuudessa kelpaa. Älä kuitenkaan sepittele tähän kohtaan mitään sellaista, mitä et ihan oikeasti aio tai pysty toteuttamaan.

Suosittelijat
Mikäli epäilet että ansioluettelosi ei ole ihan riittävä, voit pyytää oppilaitoksestasi tai viimeisimmästä työpaikastasi henkilöä (tai henkilöitä) suosittelijaksesi. Kirjoita heidän nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa tähän kohtaan. Muutoin tämän kohdan voi jättää pois. Tällä kohdalla osoitat työnantajalle että taustasi kestää tarkistamista. Varaudu siihen että monet työnantajat tarkistavat taustasi todella tarkkaan. Nimesi googlataan useammin kuin uskoisitkaan. Pidä huolta että Googlen setä tai täti ei ole löytänyt taustastasi epämääräisiä valokuvia tai huolestuttavia tietoja. Tietysti sekin että sinusta ei löydy mitään, kertoo sinusta jotain. Joskus samannimisiä henkilöitä on monia, joten kaikki mitä sinusta löytyy, ei aina kerro sinusta yhtään mitään. Valitettavasti työnantaja ei aina tätä tiedä. Hän voi kyllä kysyä asiaa, valmistaudu perustelemaan tämäkin. Googlaa itsesi aina silloin tällöin ja toivo että kaimasi ei ole tehnyt pahojaan.
Nykyisin monet työnantajat tarkistavat oletko rikosrekisterissä. Nuorena ei siis kannata tehdä mitään laitonta. Rikosrekisteri on este moneen työpaikkaan pääsemiselle ja elämässä etenemiselle. Osa työnantajista tarkistaa sinun tietosi myös monista muista rekistereistä. Kunpa tietäisit, miten monessa rekisterissä oletkaan, ihan tietämättäsi.

Lopuksi allekirjoitat ansioluettelon, kirjoitat nimenselvennyksen ja numeroit kaikki mainitsemasi koulutodistukset ja työtodistukset liitteiksi, sekä järjestelet ne siististi mappiin, josta ne on helppo esittää työnantajalle, jos hän niitä haluaa nähdä. Useimmin ei, jos ansioluettelo on jo hyvin laadittu.

Aikaisemmin ansioluettelo vielä todistutettiin oikeaksi kahden todistajan voimin. En pidä tätä asiaa enää nykyaikana kovin tärkeänä, koska kaikki koulutustiedot voi yleensä jo tarkistaa oppilaitosten tietokannoista ja yrityksillä on omat rekisterinsä työntekijöistä ja heidän palkkauksestaan.

Mistä töitä etsitään?
Työpaikka voi löytyä ihan mistä hyvänsä. Katsele lehti-ilmoitukset, netti-ilmoitukset, työvoimatoimistot, henkilöstönvälitystoimistot, kauppojen ilmoitustaulut, ovet ja ikkunat (hämmästyttävän usein työpaikkailmoitus voi olla myös ulko-ovessa). Oma-aloitteisuus ei ole koskaan pahasta tässäkään asiassa ja nepotismi rehottaa, joten sukulaisilta ja tuttavilta kannattaa aina kysellä. Usein työpaikka löytyykin sukulaisen tai tuttavan kautta. Myös vanhat työpaikat kannattaa aina kysellä, hyvälle työntekijälle löytyy aina käyttöä, jos ei muuta niin lomasijaisena. Mitä enemmän sinulla on sosiaalisia suhteita ja kontakteja, sen enemmän sinulla on paikkoja mistä etsiä töitä.
Voit myös itse laatia itsestäsi ilmoituksen, julkaista sen lehdessä, netissä tai työnvälitystoimiston sivuilla. Varaudu siihen että voit saada aika paljon epäasiallisia vastauksia kateellisilta kanssaihmisiltä, toisaalta voit saada myös työpaikan. Oma rohkeutesi ratkaisee. Voit myös soittaa tai lähettää kirjeen tai sähköpostia yritykseen, joka kiinnostaa sinua työnantajana ja esitellä itsesi. Joskus tärppää tätäkin kautta.
Monilla työpaikoilla on työnhakulomakkeita, niitä on myös netissä. Tälläistä paikkaa kannattaa hakea jos ei omaa mitään erityistaitoja ja haluaa saada nopeasti töitä. Täytä lomake huolellisesti ja vastaa kaikkiin kysymyksiin niin hyvin kuin osaat. Lue ja tarkista. Täytetty lomake lähetetään eteenpäin ja odotellaan kutsua haastatteluun. Lomakkeen täyttäminen ei kuitenkaan takaa työpaikkaa. Huonot ja epäsopivat karsiutuvat aina, oli sitten millainen työpaikka kysymyksessä tahansa.

Työpaikkailmoitus - Millaista työntekijää haetaan ja mihin töihin?
”Palvelukseen halutaan” –palsta lehdissä (sanomalehdet, ammattilehdet, alan julkaisut) on edelleen se suosituin paikka etsiä töitä. Jos sinulle ei tule sanomalehtiä, käy kirjastossa lukemassa. Kun työpaikkaa haetaan lehdessä, se on jo vapaa ja sinne halutaan äkkiä pätevä työntekijä. Sinun on toimittava nopeasti. Lue ilmoitukset kuitenkin huolellisesti läpi. Mitä haetaan? Millaista työntekijää haetaan? Jos et ymmärrä jotain kohtaa ilmoituksessa, se työpaikka ei ole sinulle. Katso erityisen tarkkaan mitä ammatti-nimikettä haetaan ja mitä vaatimuksia työnantaja asettaa tulevalle työntekijälle. Sopivatko ne sinuun? Muista alussa tekemäsi lista hyvistä ja huonoista puolistasi, vahvuuksistasi ja heikkouksistasi, osaamisistasi ja siitä, missä sinulla on vielä parantamisen varaa.
Kun sopiva työpaikka löytyy, löytyi se sitten mistä ja miten hyvänsä, tartu siihen. Käsittelen myöhemmin tässä tekstissä vielä työhakemuksen kirjoittamista. Sitä ennen sinun on otettava selvää tästä työpaikasta, jos se ei ole sinulle entuudestaan tuttu. Mitä paremmin tunnet yrityksen, sen tuotteet ja/tai palvelut, sitä parempi sinulle. Jos et tunne hakemaasi työpaikkaa, et osaa laatia vetävää työpaikkahakemusta. Pyri siihen että tunnet työnantajapuolen kuin omat taskusi ja vieläkin paremmin. Selvitä millainen on kyseisen työpaikan tapakulttuuri ja käytännöt, miten siellä toimitaan ja miten asiat on tapana tehdä. Tämä vaihtelee huomattavasti eri työpaikoilla. Ota selvää yrityksen/laitoksen tuloksesta viimeisiltä viideltä vuodelta, mitä yrityksessä/laitoksessa on sinä aikana tapahtunut, onko ollut henkilöstövaihdoksia, onko ollut hyviä vai huonoja vuosia. Kaikki on tärkeää. Erityisen tärkeää on miksi kyseinen työpaikka on vapaa? kuoliko joku, erotettiinko joku, tarvitaanko vain lisää väkeä? mikä on todellinen syy? Kun olet asioista ajan tasalle, tiedät kenen saappaisiin hyppäät ja mitä sinulta odotetaan. Joka tapauksessa voit olla varma että sinulta odotetaan enemmän kuin edeltäjältäsi. Sinun on pystyttävä työpaikkahaastattelussa todistamaan että olet niin hyvä kuin hakemuksesi antaa ymmärtää ja mieluummin vielä parempi. Työnantaja hakee parasta mahdollista työntekijää.
Työpaikkaa on hakemassa satoja muitakin hakijoita ja sinun on erotuttava eduksesi. Sinun on oltava se paras. Lue ilmoitus aina huolellisesti ja ole se henkilö, jota haetaan. Ota asioista selvää. Jos ilmoituksessa on puhelinnumero, voit soittaa ja kysyä lisätietoja, jos mielestäsi kaikki oleellinen ei käy ilmi ilmoituksesta. Älä utele tai jaarittele turhia, pysy asiassa ja ole asiallinen. Kiitä aina saamistasi tiedoista. Muista että sinua ennen on voinut soittaa jo parisataa muuta hakijaa kysyen samaa asiaa ja että puhelimeen vastannut henkilö ei ole enää kovin ilahtunut asiasta. Pyri antamaan itsestäsi positiivinen vaikutelma myös puhelimessa. Mielellään sellainen että sinut muistetaan ja tunnistetaan hyvistä puolistasi. Ole paras.

Ilmoitukseen vastaaminen eli työhakemus
Kun olet vakuuttunut että juuri sinä olet se paras hakija ja vaikka et olisi ihan täysin vakuuttunutkaan, on aika vastata ilmoitukseen. Lue ilmoitus vielä huolellisesti läpi. Jos ilmoituksessa edellytetään jotain, sinulla pitää olla tarjota työnantajalle tuo jokin, oli se sitten koulutus, kokemus, kielitaito, jokin ominaisuus tai erityiskyky. Ole sanojesi mittainen. Kuvittele itsesi mielessäsi tuohon työpaikkaan ja kuvittele miten suoriudut. Ole rehellinen itsellesi.
Jos ilmoituksessa haetaan oma-aloitteista henkilöä, sinun hakemuksessasi tulee olla jokin esimerkki siitä että olet oma-aloitteinen. Jos haetaan tarkkaa ja näppärää henkilöä, sinun pitää hakemuksessasi todistaa että olet sellainen. Kun ilmoitus etsii joustavaa työntekijää, kerro miten joustat ja miten olet valmis joustamaan. Lue ilmoitus sana sanalta läpi ja käy jokainen adjektiivi erityisen huolellisesti läpi. Oletko se sinä? Haetaanko tässä juuri sinua?
Ei riitä että kirjoitat ”olen rehellinen ja luotettava henkilö”, sen tulee käydä myös ilmi hakemuksessasi jotenkin.
Ilmoituksessa voidaan myös tarjota jotain työpanostasi vastaan. Kyseessä voi olla työhön sisältyvä, työympäristöön liittyvä, uralla etenemiseen, palkkaan tai johonkin muuhun liittyvä etu. Aika harvoin ilmoituksessa ilmoitetaan suoraan palkka. Mieti tarjottavia etuja ja suhteuta ne haluamaasi palkkaan. Aika usein ilmoituksissa mainitaan näennäisetuja (mukavat työkaverit, suuren talon resurssit, haasteellinen tehtävä, eturivin paikka, mielenkiintoinen työ jne.), joilla ei ole mitään merkitystä minkään kannalta. Mieti millä palkalla olet valmis lähtemään tähän työhön. Mikä on sinulle riittävä minimipalkka? Jos hakijoita on todella runsaasti, palkkatoiveesi voi olla ratkaiseva tekijä. Älä kuitenkaan myy ammattitaitoasi halvalla. Jos olet huipputyöntekijä, joita vain harvoin tapaa, mieti että palkka vastaa ammattitaitoasi ihan oikeasti. Monilla ihmisillä on nykyään hieman liiankin kova käsitys omasta osaamisestaan ja palkkatoive voi olla runsaasti ylimitoitettu. Ota selvää alan keskipalkoista ja millainen palkka vastaisi sinun työvuosiasi. Jos et ole töissä vielä ollut, eikä sinulla ole työvuosia, et voi vaatia huippupalkkaa oli koulutuksesi taso mikä hyvänsä. Ota järki ja suhteellisuudentaju käteen tässä asiassa. Jos taas olet ollut töissä, mutta et ole kouluttanut itseäsi ja/tai pitänyt yllä ammattitaitoasi, et voi vaatia huippupalkkaa myöskään. Huippupalkka on tarkoitettu huipuille. Niille, joiden tietotaito vie yritystä eteenpäin ja niille, joita ilman yritys ei tule toimeen. Oletko sinä sellainen? Jos et, tyydy vähempään.
Mitä hyvänsä työhakemukseesi kirjoitatkin, pyri siihen että erotut parhaana työntekijänä. Sinun on erotuttava työnhakijana ja työntekijänä. Monet työnantajat painottavat taas työhakemuksen oikeakielisyyttä ja muotoa enemmän kuin sisältöä, mikä on todella valitettavaa. Pyri siis kirjoittamaan täysin virheetön työhakemus, noudattaen mahdollisimman tarkkaan kaikkia muotoseikkoja, jotka alaasi liittyvät. Tässä vaiheessa on tärkeintä päästä työhaastatteluun ja hakemuksen on oltava sen mukainen eli paras. Hakemuksen on kuvattava sinua ja sitä, miten juuri sinä olet se paras hakija ilman että käytät sanaa ”paras” missään koko hakemuksessasi. Työhakemuksesi täytyy vain saada huokumaan tietoa, taitoa, tyyliä ja kykyä, ilman että vaikutat pipokireältä pilkunviilaajalta. Tämä on taito sinänsä.
Hakemuksen alkuun tulevat samat nimi- ja osoitetiedot kuin kirjasit ansioluetteloonkin. Malleja ja kaavoja tähän voi hakea netistä hakusanoilla: työhakemus malli.
Tärkeitä tietoja, jotka hakemukseen laitat, ovat mistä työpaikkailmoituksen bongasit ja koska tämä tapahtui. Erittäin tärkeä tieto on mitä paikkaa haet. Tämä voi tuntua hieman pöljältä, mutta syy on se, että usein yritykset hakevat työntekijöitä monien kanavien kautta ja usein avoinna on monia eri paikkoja. Työnantajan on tiedettävä mihin paikkaan sinä olet pyrkimässä ja mistä olet tiedon työpaikasta saanut.
Näiden tietojen jälkeen esittelet itsesi lyhyesti, kerrot koulutuksestasi ja työkokemuksesta. Tämä kaikki lyhyesti ja mielellään niin että korostat sitä, miksi juuri sinä sovit tähän työpaikkaan tällä koulutuksella ja kokemuksella. Pyri olemaan innostunut asiasta ja työpaikasta. Mikäli palkkatoivetta ei kysytty, sitä ei laiteta työhakemukseen, vaan neuvotellaan vasta työhaastattelussa. Jos palkkatoive kysyttiin, se on laitettava, muuten hakemuksesi päätyy roskiin. Mieti tämä kohta tarkkaan, sillä voit päästä töihin tällä palkalla.
Jos olet vanhemman puoleinen työnhakija, mutta näytät edelleen nuorekkaalta voi olla hyvä laittaa kuva mukaan työhakemukseen, vaikka sitä ei kysytä. Jos kysytään, silloin kuva on aina laitettava. Yritä vaikuttaa tehokkaalta työntekijältä, joka sopii juuri tähän työpaikkaan. Älä missään nimessä lähetä mitään juhlimiskuvia tai passikuvaa, jossa olet kuin harpun niellyt. Yritä näyttää miellyttävältä, työpaikkaan sopivalta ja muista hymy.
Kun olet hakemuksen kirjoittanut, lue se huolella läpi. Tarkista kielioppi, korjaa kirjoitusvirheet ja tarkista se, että olet vastannut niihin kohtiin, mitä työpaikkailmoituksessa oikeasti haettiin tai kysyttiin. Tarkista että olet perustellut jokaisen kohdan ja että antamasi tiedot voidaan tarkistaa ansioluettelosta ja todistusjäljennöksistä. Kirjoita positiivinen loppuviesti koskien työpaikan saamista, kunnioittava lopputervehdys ja allekirjoita hakemuksesi.
Työhakemus ei saa olla pidempi kuin yksi sivu, muuten se on liian pitkä. Puoli sivua on jo hyvä mitta. Ansioluettelo on se paperi, missä kerrot itsestäsi enemmän.
Vastaa ilmoitukseen siinä muodossa kun vastaus halutaan. Jos vastaus halutaan sähköpostilla, lähetä hakemus sähköpostilla. Tässä piilee kuitenkin se vaara, että vastaanottajapuoli ei ole aina ajan tasalla sähköpostilaatikkonsa vastaanottokapasiteetistä. Kun hakemuksia tulee paljon, hakemuksesi ei välttämättä pääse perille. Vain ensimmäiset hakemukset tulevat perille, eivätkä aina nekään. Toinen vaara on se, että vastaanottaja eli työnantajapuoli ei aina osaa käyttää sähköpostia. Mahdolliset liitteet eivät aukeakaan tai koko hakemuksesi päätyy roskapostin joukkoon. Kun olet lähettänyt hakemuksesi, soita tai lähetä sähköpostia muutaman päivän kuluttua ja kysy onko hakemuksesi tullut perille. Työnantajapuolen olisi aina kohteliasta lähettää ilmoitus siitä että hakemus on tullut perille, jos käsin ei jaksa kirjoittaa, tähän on olemassa ohjelma, jolla ilmoituksen voi laatia ihan automaattisesti lähteväksi. En ole vielä tähän päivään mennessä saanut yhtäkään ilmoitusta työnantajapuolelta siitä että työhakemukseni on tullut perille. Olen aina soitellut perään. Aika usein on käynyt niin että liitteitä ei ole osattu avata ja kun olen kysynyt millaisessa muodossa liitteet haluaisitte, ei ole osattu vastata. Siinä vaiheessa on konstit yleensä aika vähissä työnhakijan puolelta. Olen sitten lähetellyt liitteet ihan kaikissa tiedostomuodoissa ja toivonut että joku kelpaa. En ole vielä töitä saanut, joten ei ilmeisesti ole auennut tai sitten en ole vain ollut sopiva työntekijä heille. Eivät vain ole vaivautuneet sitä kertomaan suoraan.
Varminta on lähettää hakemus postin kautta ja jos oikein haluaa varman päälle pelata kirjattuna kirjeenä. Tässäkin on hyvä varmistaa soittamalla onko hakemus tullut perille, jos työnantajasta ei mitään elonmerkkiä lähiaikoina ilmene. Aika usein ei ilmene. Yksikään työnantaja ei ole vielä ilmoittanut että hakemukseni on tullut perille, mielestäni se olisi vähintä mitä voi tehdä. Ilmoituksen työhakemuksen saamisesta voi lähettää vaikka postitse tai tekstiviestinä, jos puhelimeen ei ennätä. Toki se vaatii työnantajapuolelta hieman ponnisteluja jos hakemuksia tulee sadoittain päivässä. Tähän olisi ihan hyvä varautua, jos kerran työntekijöitä hakee. Heistä on pidettävä huolta. Hyväkin työnhakija voi kyllästyä, jos työnantajapuoli tuntuu ihan taukilta jo alkuvaiheessa.

Odotteluaika
Mikä on kohtuullinen odotteluaika? Hyvässä työpaikkailmoituksessa on mainittu mihin mennessä hakemukset jätetään ja mihin mennessä työnhakijoille ilmoitetaan mahdollisesta haastatteluun pääsystä tai ei-pääsystä. Jos mitään mainintaa ei ole, kohtuullista on odotella n. pari viikkoa ja lähteä sitten taas kyselemään asiaa työnantajapuolelta. Aika usein vastaus onkin että et päässyt haastatteluun. Vastausta ei vain vaivauduttu ilmoittamaan.
Kun työhaastatteluun päästyä odottelee, on hyvä alkaa valmistautua henkisesti ja ulkonäöllisesti työhaastattelua varten. Koska työnantaja ei tunne sinua, hän tekee päätelmät ulkonäkösi ja käytöksesi perusteella. Näytätkö siltä että sovit työhösi? Sinun tulee haastattelussa viestiä sitä että olet paras henkilö hakemaasi työhön myös ulkoasullasi ja olemuksellasi.
Onko tukka hyvin ja näkyykö kello? –fraasilla pääsee jo melko pitkälle. Kun tukka on hyvin ja kellokin ranteesta löytyy, niin työpaikka on aika varma, jos muut taidot vastaavat työpaikkailmoituksen määritelmää. Käy muutama päivä ennen työhaastattelua kampaajalla tai parturissa siistimässä hiuksesi. Jos olet mies siisti myös partasi, jos sinulla sellainen on. Joskus kauneushoitolassa käyntikin auttaa asiaa olit sitten mies- tai naispuolinen työnhakija. Tärkeintä on kuitenkin että olet puhdas, siisti ja huoliteltu, olit sitten hakemassa mitä paikkaa hyvänsä. Tarkista että kynnenalustat ovat puhtaat ja kynnet muuten siistit. Manikyyri ei ole välttämätön, mutta monilla aloilla käsien on hyvä olla huolitellut, varsinkin jos olet hakemassa asiakaspalvelutehtäviin. Naisilla siisti ja asiallinen meikki edesauttaa asiaa. Meikittäkin näyttää pärjäävän, jos olet maaseudulla hakemassa asiakaspalvelutyöhön.
Mieti vaatetuksesi valmiiksi. Älä pukeudu ylihienoksi tai juhliin. Valitse vaatteet niin, kuin olisit jo haluamassasi työssä. Ajattele asiallista pukeutumista ja miten se sinun työssäsi ilmenisi. Työhaastatteluun ei mennä likaisissa työhaalareissa, vaikka työsi haalarityö olisikin. Asiallinen siisti ja puhdas vaatetus on aina hyvä. Sinun ei tarvitse käydä värianalyysissä ennen haastattelua tai miettiä sopiiko joku väri varmasti sinulle, ellet sitten ole hakemassa värianalyytikon paikkaa. Perussääntö on että kolme väriä on maksimi vaatetuksessasi, vähemmälläkin pärjää. Tarkoitus ei ole olla joulukuusi. Monet päävärit kuten sininen, tumma violetti, ruskea ja punainen ovat hyviä. Vältä täysmustaa tai täysvalkoista, jos pukeudut yksivärisesti. Valitse asusteisiin edes jotain pientä väriläikkää. Annat muuten itsestäsi tylsän kuvan. Muista että sinun tulee erottua eduksesi muista hakijoista. Laukku ja kengät kuitenkin samaa väriä, niin hyvä tulee. Sukat mielellään samaa väriä kuin housut tai tummemmat kuin housut. Ei kuitenkaan valkoisia housuja ja mustia sukkia. Ei mitään läpinäkyvää vaatetusta ja tarkista ettei rintaliivien olkaimet näy mistään tai että vaatteet eivät ole niin kireät että pikkuhousut näkyvät. Yritä herättää luottamusta vaatevalinnallasi ja näyttää siltä että otat tämän työnhaun tosissasi. Sinun ei tarvitse pukeutua viimeisen muodin mukaisesti, katso kuitenkin että et pukeudu kuten 10 vuotta sitten oli muodikasta. Se kertoo, että et seuraa aikaasi ja et elä tätä päivää. Klassinen pukeutuminen on aina tyylikästä.
Mieti korut. Mikä on liikaa? Kannattaako jotain jättää mieluummin pois? Työpaikka ei ole paikka, missä ilmennät itseäsi. Se on paikka, missä edustat työnantajaasi. Mieti mikä on kohtuullista ja sopivaa ja mikä ei.
Jos et hallitse käytöstapoja ja sosiaalista etikettiä sinulla on vaikeaa missä hyvänsä työhaastattelussa, olit sitten ulkoisesti miten hyvin laittautunut tahansa. Opettele jo normaalielämässäsi ottamaan muut huomioon, niin se sujuu hyvin työelämässäkin. Ole kohtelias. Kiitä. Ole avulias ja huomaavainen. Pyydä anteeksi tarvittaessa ja korjaa tekemäsi virheet. Ole täsmällinen. Tervehdi aina ensin. Kättele jämäkästi, ei liian lujaa tai ei liian löysästi. Puhu selkeällä äänellä, älä huuda tai kuiskaa. Pyri lausumaan sanat selvästi. Älä mumise. Nämä ovat ihan perusasioita. Älä arvostele muita ja jos se on pakko tehdä, tee se itseksesi, älä muiden kuullen. Puhu työhaastattelussa edellisistä työnantajistasi vain jos niistä sinulta kysytään ja pyri olemaan positiivinen ja kohtelias. Vältä kuitenkin imartelua ja ylisulavuutta, sillä se antaa niljakkaan kuvan. Ole luonteva. Harjoittele. Työhaastattelu on edessä ennemmin tai myöhemmin.

Työhaastattelu
Kun olet valmistautunut asiaan hyvin, paikka on miltei sinun. Tarkista edellisenä päivänä että sinulla on kaikki tarvittavat paperit ja jos jotain puuttuu korjaa asia. Varaa vaatteet valmiiksi ja mieti mitä sinulta mahdollisesti kysytään ja mitä itse haluat vielä kysyä ja tarkentaa. Työhaastattelu on kaksipuolinen tapahtuma, myös sinä voit esittää kysymyksiä ja tutustua paremmin työnantajaasi. Monet työnantajat pitävät siitä että olet kiinnostunut heistä.
Älä missään nimessä mene edellisenä iltana juhlimaan työhaastatteluun pääsyä. Sinun pitää olla haastattelussa vesiselvä ja pääsi terävä kuin partaveitsi. Jos haiset vanhalle viinalle, menetät paikan, vaikka olisit kuinka hyvä. Hyvää ensivaikutelmaa ei korvaa mikään.
Työhaastattelu voi olla kertaluontoinen tai sitten siihen kuuluu useita haastattelukierroksia (seulontahaastattelu). Jos hakijoita on paljon ja heidän joukostaan on hankala seuloa paras hakija, voidaan tarvita useita haastatteluja. Tässä vaiheessa on hyvä jos olet henkisesti valmistautunut tunteja kestävää henkiseen ja joskus myös fyysiseen rääkkiin. Voin kertoa että haastattelu ei ole yhtään mitään verrattuna itse työn vaativuuteen. Muista että mitä vaativampi työ, sen kovempi haastattelu. Työnantaja etsii parasta työntekijää.
Mene ajoissa paikalle, myöhästyminen voi maksaa tulevan työpaikkasi. Sulje kännykkä. Pidä huolta paperista ja vaatteistasi. Älä jätä mitään vartioimatta. Työhaastattelu on ajoittain kuin sotatanner, jossa kaikki keinot ovat sallittuja ja osa muista työpaikkaa hakevista ei epäröi käyttää kierojakin konsteja hyväkseen.
Kun tulet haastatteluun katso ympärillesi, jos hakijoita on vähänlaisesti, kyseessä on kertaluontoinen tapahtuma. Jos taas saavut suureen joukkoon, olet seulontahaastattelussa, johon saattaa kuulua erilaisia testejä. Sinun tehtäväsi on selvitä näistä testeistä seuraavalle portaalle ja kohti työpaikkaa.
Tässä vaiheessa työnantaja on lukenut tietosi ja koska olet haastattelussa, hän pitää sinua potentiaalisena ehdokkaana tähän työhön. Näytä että olet sellainen, näytä että sinussa on muutakin kuin potentiaalia.
En keskity seulontahaastattelun kulkuun, koska se on erilainen eri työpaikoissa. Seulontahaastattelu voi olla melkein mitä hyvänsä psykologisista testeistä, älykkyystestien ja orientoitumistestien kautta fyysistä suorituskykyä mittaaviin testeihin. Täytyy myöntää että olen nähnyt monenlaisia haastatteluja ja usein ihmetellytkin että mitähän niillä on oikeasti tarkoitus mitata. Kun olet testissä, keskity tekemään parhaasi ja älä arvostele testiä tai testin tekijää testin aikana, vaikka testi mielestäsi olisi miten mäntti hyvänsä. Tuloksen kuulet kyllä sitten aikanaan. Tee vain parhaasi, sen pitäisi riittää. Voit sitten myöhemmin kysellä lisää, jos vielä lisätietoa kaipaat.
Kun olet lopulta päässyt viimeiseen haastatteluun eli valintahaastatteluun, paikalla voi olla joko yksi tai useampia työnantajapuolen edustajia. Paikalla voi olla myös psykologi tai muu ulkopuolinen henkilö, joka arvioi sopivuuttasi työtehtävään. Älä anna ihmismäärän hämätä, vaikka joskus voisi tuntua että olet yksin ja kaikki muut ovat sinua vastaan. Pyri olemaan oma rento itsesi. Keskity. Rauhoitu. Hengitä. Istu suorassa, pidä ilmeesi kurissa, pidä katsekontakti. Pyri antamaan itsestäsi hyvä kuva haastattelun kaikissa vaiheissa.
Tässä vaiheessa on tärkeää olla asiallinen ja unohtaa vitsailu. Toki jos työnantajapuoli vitsailee, niille vitseille on hyvä nauraa. Keskity siihen mitä sanot, pyri pitämään lauseesi ymmärrettävinä ja mahdollisimman yksiselitteisinä. Ole asiallinen koko ajan, sinua saatetaan ärsyttää tahallaan ja reaktiotasi testata. Älä mene mukaan mihinkään sellaiseen, mikä suistaa mielesi radaltaan. Pidä mielesi kasassa. Pidä ajatuksesi kasassa. Ole terävä. Ole paras. Keskity ja perustele vastauksesi. Pysy koko ajan kohteliaana, älä moiti edellisiä työnantajiasi tai kouluttajiasi, vaikka vika olisi mielestäsi heidän. Muista koko ajan käytöstavat ja pidä mielesi tyynenä kysymysten ristitulessa. Sinulta tullaan kysymään aika varmasti myös sellaisia kysymyksiä, joihin et ole varautunut, kysymykset eivät aina ole reiluja. Ei ole elämäkään. Osa kysymyksistä on vaikeita ja osa vielä vaikeampia. Osaan ei edes ole oikeita ratkaisuja. Tee parhaasi.
Kohtaat haastattelijoita, joiden ei edes pitäisi olla siinä tehtävässä. Joudut pelaamaan outoja pelejä, jossa mielesi haastetaan ja testataan, arvosi käännetään nurin ja moraalisi kyseenalaistetaan. Tämä kaikki on vain peliä, asennoidu siihen niin. Pysy rauhallisena ja tyynenä, mitä hyvänsä sinulle sanotaan tai mitä hyvänsä sinusta väitetään. Vältä väittelyä, mutta puolusta itseäsi ja perustele näkemyksesi aina, niin hyvin kuin osaat. Jos alkaa tuntua että haastattelu menee mielestäsi väärään suuntaan, voit sanoa mielipiteesi ja tarvittaessa jopa poistua haastattelusta kesken kaiken, jos sinusta tuntuu että haastattelu loukkaa sinua jotenkin.
Muista että joudut todella perustelemaan miksi juuri sinut pitäisi valita. Mitä sellaista osaat mitä muut eivät? Missä olet paras? Miksi olet sopivin juuri tähän työhön?
Miksi olet työtön? Miksi lähdit edellisestä työpaikastasi? Miksi sait potkut? Johtiko sinun toimintasi yrityksen kaatumiseen? Miksi et tehnyt parastasi? Miksi vaihdat työpaikkaa? Minkä syyn takia sait lähtöpassit? Miksi et ole edennyt urallasi? Mikä on sinulle tärkeää töissä? Mikä sinua motivoi? Mikä oli sinulle tärkeää edellisessä työpaikassasi? Mitä tiedät yrityksestämme? Kuka on yrityksemme johtaja? Mitä olet mieltä yrityksemme saamasta julkisuudesta lähiaikoina? Tämä on vielä ihan lievää verrattuna siihen mitä sinulta oikeasti tullaan kysymään.
Kun työnantaja on saanut selville työhistoriasi ja suhteesi työhön, hän alkaa pommittaa henkilökohtaista elämääsi. Nyt pääset vastaamaan melkein kaikkeen seksuaalista suuntautumistasi myöten. Sinulta kysytään lapset ja raskaudet. Raskauden suunnittelut ja suunnittelemattomuudet. Osa tämän ryhmän kysymyksistä on aina ollut mielestäni epäasiallisia, kuitenkin työnantajaa vain kiinnostaa se, kuinka tasapainoinen olet ja oletko lähtemässä heti äitiys/isyyslomalle kun töihin tulet ja tulevatko pienet lapset pitämään sinut pois töistä pitkäänkin. Työnantajaa kiinnostaa tässäkin vain se että työt tulevat tehdyksi. Yritä olla ottamatta tätä osaa haastattelusta henkilökohtaisesti. Pidä asiat asioina, kotielämäsi kotona ja työelämäsi töissä.
Sinulta voidaan kysyä myös terveydentilaasi liittyviä kysmymyksiä. Älä salaa mitään oleellista seikkaa. Jos sinulla on diabetes, on oman etusi mukaista kertoa siitä. Samoin jo sinulla on mielenterveysongelmia. Sairaus harvoin estää työhön pääsyn kokonaan, mutta työnantajan on hyvä tietää asia, jotta saat apua nopeasti tarvittaessa. Jos olet salannut sairautesi ja asia tulee ilmi jossain vaiheessa, voi olla että sinulta menee tämän asian takia työpaikka. Syy ei ole sairaus vaan valehtelusi oleellisessa asiassa. Työnantaja olettaa että olet muutenkin epärehellinen, vaikka asia ei näin olisikaan.
Seuraavaksi työnantaja etsii sinusta heikkouksia. Niitä kohtia, jotka saavat sinut romahtamaan. Sinulta voidaan suoraan kysyä, mitkä asiat sinua eivät kiinnosta? tai mikä kiinnostaa vähiten? mikä sinua stressaa? miten suhtaudut ylitöihin? miten suhtaudut matkustamiseen? puhutko mielelläsi isoille ihmisjoukoille? miten suhtaudut valittaviin asiakkaisiin? aikaisiin aamuheräämisiin? sunnuntaitöihin? töihin tuloon kesken loma-ajan? minkä tyyppisten ihmisten kanssa sinusta on vaikea tulla toimeen? miten arvioit omaa menestystäsi? mistä sinua on arvosteltu? miksi? Muista että kaikilla ihmisillä on heikkoja kohtia. Ne eivät aina välttämättä ole este juuri tämän työn tekemiseen. Mieti tarkkaan mitä vastaat. Kaikkein parasta olisi jos heikkoutesi olisi vahvuutesi, harvoin kuitenkaan näin on. Se, miten vastaat heikkouttasi hakeviin kysymyksiin, kertoo myös sinusta paljon. Jos sanot, ettei sinulla ole heikkouksia, sinua ei palkata. Usko pois. Älä ole ylimielinen. Älä myöskään epäröi. Ole rehellinen itsellesi, niin voit olla rehellinen myös työnantajallesi. Työnantaja ei hae yli-ihmistä, vaan henkilöä, joka pystyy hoitamaan juuri tämän työn, jota olet hakemassa.
Lopuksi työnantaja kysyy palkkatoivettasi. Kerro toiveesi ja perustele se. Älä valehtele. Vältä ylilyöntejä. Älä pyydä enempää kuin esimiehesi saa, mutta älä myöskään puolta vähempää kuin työstä muuten maksettaisiin. Kun olet selvittänyt tämän kohdan huolellisesti itsellesi jo etukäteen, nyt sinulla ei ole mitään hätää. Summan ei tarvitse olla tarkka, suuruusluokka riittää hyvin.
Kun haastattelu on ohi työnantaja kiittää haastattelusta, kiitä sinä myös. Kysy myös koska saat tiedon haastattelun lopputuloksesta, ellei sitä sinulle heti ilmoiteta. Kättele kaikki haastattelijat ja poistu. Seuraava haastateltava on jo oven takana odottamassa. Älä jää vitkastelemaan. Se on pois sekä sinulta että seuraavalta haastateltavalta.
Kun lähdet haastattelusta, perääsi voidaan lähettää tunnustelija. Hän on vaatimattoman oloinen henkilö, joka alkaa iskeä juttua kanssasi. Se miten häneen reagoit ja miten kanssakäymisenne sujuu, saattaa vaikuttaa enemmän kuin koko työhaastattelu. Ole siis tarkkana ja kohtelias kaikille. Älä pura kiukkuasi häneen tai kerro hänelle haastattelun kulusta. Jos hän kysyy mistä tulet, voit sanoa että olit haastattelusta, mutta varo puhumasta sivu suusi. Säilytä sama tyyneys, joka sinulla oli haastattelussa. Olet ammattilainen myös työpaikan ulkopuolella, tätähän tässä testataan. Tämä viimeinen testi on yleensä se pahin ja myös se, missä työnhakijat mokaavat täysin.

Odottelua ja pettymyksiä
Saat tiedon pääsystä töihin ihan muutaman päivän kuluttua. Jos mitään ei taaskaan kuulu, soita perään. Jos mitään ei kuulu, se on usein merkki siitä että et päässyt töihin. Aina on kuitenkin hyvä varmistaa asia. Joskus ensisijainen hakija ei otakaan paikkaa ja soitolla varmistat että paikka sinua edelleen kiinnostaa. Joskus voit jopa kuulla että paikka on sinun.
Varaudu myös pettymykseen. Olet uhrannut aikaa ja vaivaa runsaasti saadaksesi juuri tämän työn ja taas kävi niin, ettet saanut työtä. Älä anna pettymyksen masentaa. Saat runsaasti kokemusta, uusia yrityksiä varten. Ota opiksesi niistä virheistä, joita teit ja pyri parempaan seuraavalla kerralla. Kun olet käynyt läpi tämän saman satoja kertoja, olet jo konkari. Mitä pettymyksiin tulee, voin kertoa että kun sinua on kymmeniä vuosia taottu päähän pettymyksillä, alat uskoa siihen että sinusta ei ole mihinkään. Yritä kuitenkin pinnistellä, kehitä itseäsi. Pyri olemaan vielä parempi seuraavalla kerralla ja jos oikein sisuunnut pistä oma yritys pystyy ja näytä mistä sinut on tehty. Sinä olet elämäsi tärkein ihminen ja pystyt moniin asioihin. Etsi vahvuutesi ja loista!

Onnea työnhakuun!

Lisätietoa asiasta:
Olli Aulio: Työnhakijan kirja, 1990
Dalailama & Howard C. Cutler: Työn ilo – onnellisuuden taito työssä, 2005
Mirelle Guiliano: Nainen ja työelämän taito, 2010
Eric Jensen: Sanoista tekoihin, 1995
Minna Kalajoki, Jouni Mäkelä: Eurooppaan töihin, 1994
Marketta Rentola: Täydellisen naisen opas, 1983
Magdalena Ribbing: Etikett på jobbet - bra att veta på kontoret, 2011
Richard Templar: Työn säännöt, 2006

Muuta asiaan liittyvää:

Kodin raha-asiat kuntoon
Ajanhallinta
Asioiden tekeminen loppuun asti