7.5.11

Lyhyt mikrobisanasto

Monet mikrobit kasvavat ihmisen iholla, limakalvoilla ja suolistossa aivan normaalisti kaikessa rauhassa, aiheuttamatta suurempaa haittaa. Haittaa aiheutuu yleensä vasta silloin kun vastustuskyky alentuu ja mikrobit pääsevät lisääntymään liiallisesti tai kun olosuhteet sairauden, immuunipuolustuksen heikkenemisen tai jonkun muun syyn takia muuttuvat mikrobeille otolliseksi. Tämä sanasto liittyy aikaisempaan kirjoitukseen: Luonnon antibiootit

Campylobacter = kampylobakteeri. Gramnegatiivinen käyrä sauvabakteeri. Suolistobakteeri, aiheuttaa ripulia.
Candida = suun, suoliston, ihon ja emättimen mikrobikasvustoon kuuluvia hiivasieniä.
Candida albicans = tavallisin suun, ihon ja emättimen hiivasienitaudin eli kandidaasin aiheuttaja. Kun olosuhteet muuttuvat otollisiksi tämä mikrobi lähtee leviämään.
Chlamydia = klamydia. pieniä gramnegatiivisia bakteereja, jotka lisääntyvät isäntäsolun sisällä.
Chlamydia trachomatis = klamydialaji, jonka eri kannat aiheuttavat silmätulehdusta, keuhkotulehdusta, sukupuolielinten tulehdusta, sukupuolitauteja…
Cholera = kolera. Vibrio cholerae-bakteerin aiheuttama suolistotauti, jolle on ominaista voimakas ripuli ja oksentelu ja tästä johtuva kuivuminen.
Diplococcus pneumoniae = pneumokokki. Normaali nielun bakteeri, joka voi aiheuttaa keuhkokuumeen, välikorvan tulehduksen, sivuontelotulehduksen tai aivokalvon tulehduksen.
Enterobacter = normaaliin suolikasvustoon kuuluva bakteeri, joka voi sairaaloissa aiheuttaa hengitysteiden, virtsateiden, haavojen ja palovammojen infektioita.
Enterobacteria = enterobakteerit, laaja gramnegatiivisten sauvabakteerien heimo, johon kuuluuvat mm. Escherichia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Salmonella, Shigella, Yersina.
Enterococcus = enterokokki. Limakalvojen ja suoliston normaalikasvustoon kuuluva streptokoki, joka voi aiheuttaa virtsatieinfektioita. VRE = vankomysiinille resistentti (vastustuskykyinen) enterokokki.
Escherichia coli = kolibakteeri, ihmisen suolen yleisin aerobinen bakteeri, aiheuttaa joskus virtsatietulehdusta, suolitulehdusta tai aivokalvontulehdusta.
Giardia lamblia = siimallinen alkueläin, joka aiheuttaa suolistoinfektion. Infektio voi olla oireeton tai aiheuttaa ripulia, vatsan turpoamista, ylävatsakipuja ja laihtumista. Lisää Giardiasta ja muusta löytyy Ruokahygienia
Haemophilus = gramnegatiivinen sauvabakteeri, joka tarvitsee kasvaakseen veressä olevia kasvutekijöitä
Haemophilus influenzae = nenänielun normaalikasvuston bakteeri, joka voi aiheuttaa ylähengitysteiden tulehduksia, välikorvan tulehdusta ja siedkalvontulehdusta
Helicobacter = helikobakteeri, kierteinen, värekarvallinen bakteeri, joka esiintyy ruuansulatuskanavan normaalikasvustossa.
Helicobacter pylori = helikobakteeri, joka tuottaa suolahapon vaikutusta neutraloivaa ureaasia. Elää ihmisen mahalaukussa ja pohjukkaissuolessa. Aiheuttaa mahatulehdusta, maha- ja pohjukkaissuolihaavoja sekä suurentaa mahasyövän riskiä. Katso lisää Helikobakteeri
Herpes = herpes eli rokahtuma. Virus, joka aiheuttaa iho- ja limakalvo-oireita, yleensä pieniä kirkkaan nesteen täyttämiä rakkuloita. Lisää tietoa Herpeksestä täältä: Herpes
Klebsiella = suolen normaalikasvustossa esiintyviä gramnegatiivisia sauvabakteereja.
Klebsiella pneumoniae = aiheuttaa keuhko- ja virtsatietulehduksia
Legionella = suolattomien vesien gramnegatiivinen aerobinen sauvabakteeri. Legionella pneumoniae = legionelloosin (legioonalaistauti tai Pontiac-kuume) tavallisin aiheuttaja, yleensä hotellien tai sairaaloiden vesijohtoverkossa, myös kotitalouksien jos talousvettä ei kuumenneta riittävästi ja se saa seisoa putkissa kauan. Asustaa myös ilmastointijärjestelmissä.
Mycobacterium = mykobakteeri. Vahapintaisia, haponkestäviä grampositiivisia ohuita sauvabakteereja, jotka kasvavat sienirihmaston tavoin.
Naegleria = lämpimien suolattomien vesien alkueläin, joka viihtyy uima-altaissa. Saattaa uimarin nenän limakalvon kautta tunkeutua aivoihin ja aiheuttaa tappavan aivokalvojen ja aivojen tulehduksen.
Proteus = suoliston normaalikasvustoon kuuluva enterobakteeri, jota voi olla haavoissa ja voi aiheuttaa virtsatietulehduksen.
Pseudomonas = gram negatiivinen sauvabakteeri, runsaasti luonnossa ja ihmisen suolistossa. Aiheuttavat infektioita, jos vastustuskyky on heikentynyt
Pseudomonas aeruginosa = tärkein infektioita aiheuttava pseudomonas. Aiheuttaa mm. virtsatieinfektioita, palovammojen tulehtumista, säärihaavoja, silmähaavojen tulehtumista, korvakäytävän tulehdusta
Salmonella = suolisto- ja yleisinfektioita aiheuttavia enterobakteereja.
Shigella = helposti tarttuva gramnegatiivinen sauvabakteeri
Shigella dysenteriae = punataudin aiheuttaja, yleisoireet korkea kuume ja verinen ripuli. Yleinen tropiikissa
Staphylococcus = stafylokokki eli rypälekokki. Ihon ja limakalvojen normaalikasvustoon kuuluva kokkibakteeri, kasvaa viinirypälemäisissä ryhmissä.
Staphylococcus aureus = tavallisin märkäbakteeri, joka aiheuttaa paiseita, haavainfektioita ja luuydintulehdusta. MRSA = metisilliinille resistentti (vastustuskykyinen) Staphylococcus aureus . MSSA = metisilliinille sensitiivinen (herkkä) Staphylococcus aureus. ORSA = oksasilliinille resistentti Staphylococcus aureus.
Streptococcus = ketjukokki, streptokokki. Ketjuina esiintyvä kokkibakteerisuku. Kuuluu ihmisen suun ja limakalvon normaalikasvustoon. Streptokokit jaetaan useisiin ryhmiin (alfa, beeta, gamma) ja beetahemolyyttiset streptokokit jaetaan vielä soluseinämän antigeenien mukaan ryhmiin A-U.
Trichomonas = trikomonas. Loisena elelevä siimaeliö, joka liikkuu rihmojen ja aaltoilevan kalvon avulla
Trichomonas vaginalis = emätinsiimaeliö. Ihmisen sukuelimissä elävä trikomonas, joka voi aiheuttaa emätintulehduksen.

Lisätietoa:
Pentti Huovinen: Hyvät, pahat ja näkymättömät – Miten selvitä elämässä mikrobien kanssa, 2003
Ruokahygienia
Luonnon antibiootit