9.2.10

Tee itse kasvovoide ja muita voiteita, salvoja, balsamia sekä rasvoja

Luultavasti palmu- ja oliiviöljyt ovat olleet ensimmäisiä ihonhoidossa käytettyjä öljyjä. Varhaisimpia kirjoitettuja tietoja ihovoiteista ja kosmettiikasta on säilynyt Assyrian, Babylonian ja Egyptin varhaisilta kulttuureilta. Kuuluisilta kreikkalaisilta lääkäreiltä on säilynyt reseptejä ihovoiteiden valmistamiseen. Edelleenkin käytössä oleva voidepohja on peräisin Galenokselta.

Kasvovoide muodostuu voidepohjasta, ja vaikuttavista aineista. Yleensä vaikuttavat aineet lisätään voidepohjaan myöhemmin että lämpö ei niitä vaurioita. Toinen syy on se että jos kuumaan rasva-pohjaan lisätään kylmää vesiseosta, voide juoksettuu. Kun rasvaseos ja vesiseos ovat suurinpiirtein saman lämpöisiä voide ei juoksetu. Siksi kattila nostetaan liedeltä ja voideseoksen annetaan hieman jäähtyä ennen muiden aineiden lisäämistä.

Jos olet hyvin allerginen testaa kaikkia raaka-aineita, mitä aiot kasvovoiteeseesi käyttää. Hyvä testialue on esim. käsivarren sisäpuoli. Levitä ainesosaa käsivarteen ja peitä laastarilla, anna aineen olla 12-24 tuntia ja katso tuleeko mitään reaktiota. Jos et reagoinut, voit käyttää ainetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä ettetkö voisi herkistyä jollekin aineelle vuosien kuluessa.

Olen yrittänyt valita tähän mahdollisimman ympäristö- ja ihmisyställisiä voidereseptejä. Katso myös lopussa olevat linkit. Niistä löytyy hieman varoituksia.

Tarvikkeet:
2 l:n kattila
Kulho, käytetään vesihauteessa kattilassa
Vispilä
Sekoituskauha tai -lusikka
Nuolija
Mittalusikka
Mitta-astioita
Vaaka
Lämpömittari (90 C asteeseen asti riittää)
Purkkeja, valmiille tuotteille

Ohjeita:
Näitä ohjeita voi vapaasti muokata sen mukaan millaista voidetta haluat tehdä tai mitä ainesosia satut löytämään.

Aloe - E-vitamiinivoide (kuivalle, vanhemmalle iholle)
30 ml manteliöljyä
3 g sheavoita
9 g mehiläisvahaa
320 ml tislattua vettä tai appelsiininkukkavettä
20 ml glyseriiniä
20 ml aloegeeliä
4 ml E-vitamiiniöljyä
2-3 tippaa eteeristä öljyä
Sulata vahat, voit ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita tislattu vesi tai appelsiininkukkavesi, aloe ja glyseriini keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä lisää E-vitamiiniöljy, voit lisätä myös eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Aloe-kookosvoide (kuivalle nuorelle iholle)
25 ml kehäkukkaöljyä
10 g mehiläisvahaa
10 g kookosrasvaa
1 rkl vehnänalkioöljyä
50 ml aloegeeliä
10 g glyseriiniä
(2-3 tippaa eteeristä öljyä)
Sulata vahat ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita aloe ja glyseriini keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Bambuvoide (ravitseva voide vanhemmalle iholle)
1-2 rkl seesamiöljyä
1 rkl karitevoita
3 tl ruusuvettä
1 tl bambujauhetta
1 tl glyseriiniä
2-3 tippaa geraniumin eteeristä öljyä
6 tippaa greipinsiemenuutetta
2 tippaa E-vitamiinia
Sulata voi ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita ruusuvesi, bambujauhe ja glyseriini keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä greipinsiemenuutteen, E-vitamiinin ja eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Cold cream (kaikille ihotyypeille)
2 rkl mehiläisvahaa
½ dl oliiviöljyä
ripaus booraksia
½ dl ruusuvettä tai tislattua vetä
Mehiläisvaha ja oliiviöljy sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja booraksi, ruusuvesi tai tislattu vesi lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kun voide alkaa jähmettyä se kaadetaan purkkiin.

Galenoksen cold cream (kuivalle iholle ja kaikille ihotyypeille)
12,5 ml mehiläisvahaa
50 ml oliiviöljyä
37,5 ml ruusuvettä
Mehiläisvaha ja oliiviöljy sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja ruusuvesi lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.

Gelee royale -voide (vanhemmalle iholle)
2 rkl karitevoita
1 rkl arganöljyä
1 rkl avokadoöljyä
3 tl ruusuvettä
1 tl glyseriiniä
1 tl hunajaa tai gelee royalea
2-3 tippaa geraniumin eteeristä öljyä
6 tippaa greipinsiemenuutetta
2 tippaa E-vitamiinia
Sulata vahat ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita ruusuvesi-glyseriiniseos ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä hunajan tai gelee royalen, greipinsimenuutteen, E-vitamiinin ja eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Hunajavoide (herkälle iholle)
3 rkl lanoliinia
½ tl juoksevaa hunajaa
1 tl lesitiiniä
4 rkl vettä
Sulata lanoliini ja hunaja vesihauteessa. Lisää lesitiini ja nosta liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja lisää vesi koko ajan sekoittaen. Kun voide alkaa jähmettyä kaada purkkiin.
Veden voi korvata kamomillateellä tai kehäkukkauutteella jos haluaa. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.

Huulirasva I
15 g mehiläisvahaa
10 g kaakaovoita
24 ml manteliöljyä tai seesamiöljyä
Sulata vaha, voi ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä ja kaada huulipunamuottiin tai pieneen rasiaan.
Voit lisätä joukkoon hieman hunajaa jos haluat.

Huulirasva II
20 g mehiläisvahaa
25 ml auringonkukkaöljyä
10 ml juoksevaa hunajaa
Sulata vaha ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon hunaja. Sekoita hyvin ja kaada pieneen rasiaan.
Voit lisätä joukkoon hieman E-vitamiinia, jos haluat.
Yskänrokon hoitoon sopivan voiteen saat kun lisäät loppuvaiheessa joukkoon 2 tippaa sitruunamelissan eteeristä öljyä ja 2 tippaa teepuun eteeristä ölkyä.

Huulirasva III
8 g mangovoita
8 g sheavoita
2 g kaakovoita
Sulata voit vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä ja kaada huulipunamuottiin tai pieneen rasiaan.

Huulirasva IV
10 g sheavoita
Sulata voi kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä ja kaada huulipunamuottiin tai pieneen rasiaan.

Huulivoide
1 tl aloegeeliä
½ tl kookosöljyä
hieman E-vitamiinia
Sekoita ainekset keskenään ja purkita.

Jalkavoide I
45 ml kasvisöljyä
10 ml mehiläisvahaa
2 tippaa piparmintun eteeristä öljyä
2 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
Sulata öljy ja vaha kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä lisää eteeriset öljy ja purkita. Voit käyttää myös eukalyptuksen, salvia, sitruunaruohon tai teepuun eteeristä öljyä.

Jalkavoide II
60 ml manteliöljyä (oliivi-, jojoba- soija- tai kehäkukkaöljy käy myös)
1 tl vaniljajauhetta
15 ml mehiläisvahaa
30 ml kookosrasvaa
15 ml lanoliinia
2-3 tippaa geraniumin, rosmariinin, laventelin tai piparmintun eteeristä öljyä
Sulata öljy ja vahat sekä lanoliini kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Lisää vanilja. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä lisää eteeriset öljy ja purkita. Voit käyttää myös eukalyptuksen tai teepuun eteeristä öljyä. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.

Jasmiinivoide (rasvaiselle iholle)
2 rkl mehiläisvahaa
2 rkl manteli- tai auringonkukkaöljyä
1 tl lanoliinia
8 rkl tislattua vettä
½ tl booraksia
1 tl hamamelisvettä
1½ tl glyseriiniä
1-2 tippaa jasmiinin eteeristä öljyä
Kolme ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Toisessa kattilassa kuumennetaan vesi, glyseriini ja booraksi. Kun booraksi on sulanut lisätään hamamelisvesi. Vesiseos lisätään rasvaseokseen pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.


Kehäkukkasalva (kuivalle ongelmaiholle)
250 ml seesamiöljyä
100 g mehiläisvahaa
5 ml kehäkukkauutetta
5 ml laventeliöljyä
Mehiläisvaha ja seesamiöljy sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja kehäkukkauute lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kun voide alkaa jähmettyä listätään laventeliöljy, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.

Kookosvoide (kuivalle iholle, koko keholle)
80 g kookosrasvaa
1 rkl jojobaöljyä
1 rkl avokadoöljyä
2 tippaa sitruunan eteeristä öljyä
2 tippaa laventelin eteeristä öljyä
Kookosrasva ja öljyt sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja eteeriset öljyt lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.

Käsivoide I
3 rkl mehiläisvahaa
½ dl tummaa seesamiöljyä
1 rkl kookosöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl vahvaa kehäkukkateetä
2-3 tipaa laventelin eteeristä öljyä
ripaus ruokasoodaa
Mehiläisvaha ja öljyt sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja hunaja sekä kehäkukkatee lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Kun voide alkaa jähmettyä listätään laventeliöljy ja sooda, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.

Käsivoide II
25 ml kehäkukkaöljyä
10 g mehiläisvahaa
10 g kookosrasvaa
1 rkl vehnänalkioöljyä
2 dl glyseriiniä
3 dl ruusvettä
(2-3 tippaa ruusun eteeristä öljyä tai sitruunan eteeristä öljyä)
Sulata vahat, rasva ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita ruusuvesi ja glyseriini keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Käsivoide III
2 rkl mehiläisvahaa
4 rkl manteliöljyä
2 rkl kookosrasvaa
4 rkl sitruunamehua
½ tl juoksevaa hunajaa
1-2 tippaa sitruunan eteeristä öljyä
Sulata vahat, rasva ja öljyt kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita sitruunamehu ja hunaja hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä eteeristä öljyä, sen voi jättää poiskin.

Lanoliini-mehiläisvahavoide (kaikille ihotyypeille)
10 g lanoliinia
14 g mehiläisvahaa
40 g manteliöljyä
40 g ruusuvettä
0,5 g booraksia
2 tippaa eteeristä ruusuöljyä
Lanoliini, mehiläisvaha ja manteliöljy sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja ruusuvesi, johon on sekoitettu booraksi lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa hyytyä, siihen lisätään ruusuöljy.
Tähän voidepohjaan voidaan käyttää ruusuveden asemasta mansikkatuoremehua, porkkanatuoremehua, hamamelisvettä, kamomillateetä, timjamiteetä, kurkkumehua, sitruunamehua joka on siivilöity kahvinsuodattimen läpi. Silloin voide sopii ravaiselle tai sekaiholle.
Jos ruusuveden korvaa omenamehulla, sitruunamehulla ja limettimehulla sekä kermalla saa ryppyvoiteen vanhemmalle iholle.
Manteliöljyn asemasta voi käyttää avokadoöljyä, jolloin voide sopii vanhemmalle iholle. Vehnänalkioöljy käy myös vanhemmalle iholle. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.

Manteli-kookosvoide (kaikille ihotyypeille)
1 rkl manteliöljyä
2 rkl kookosrasvaa
2 tippaa omenaviinietikkaa
1 tippa laventelin eteeristä öljyä
Sulata vaha ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Sekoita omenaviinietikka ja laventelin eteerinen öljy keskenään ja lisää hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan.

Mehiläisvaha-kaakao-lanoliinivoide (kuivalle ja normaalille iholle)
4 g mehiläisvahaa
4 g kaakovoita
10 g lanoliinia
25 g vehnänalkioöljyä
70 g appelsiinikukkavettä
0,2 g bentsoehappoa
Sulata 4 ensimmäistä ainetta vesihauteessa bentsoehapon kanssa. Lisää sitten vehnänalkioöljy. Sekoita seosta kunnes se on tasaista. Nosta kattila liedeltä ja lisää appelsiininkukkavesi vähitellen koko ajan sekoittaen. Jos lisäät nesteen liian nopeasti kerrallaan voide juoksettuu.
Toisen ohjeen mukaan appelsiininkukkavesi lämmitetään ja lisätään yhtä lämpimään seokseen. Tähän tarvitaan sokerilämpömittari.
Voidetta sekoitetaan niin kauan kunnes se on jäähtynyt.Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla. Jos olet allerginen bentsoehapolle korvaa se 4 tipalla greipinsiemenuutetta.

Mehiläisvaha-kaakao-voide (kaikille ihotyypeille)
1 rkl mehiläisvahaa
2 rkl kaakaovoita
2 rkl kasvisöljyä
1 tl vehnänalkioöljyä
1 rkl vettä tai yrttiteetä
1-2 tippa eteeristä öljyä
Neljä ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Vesi tai yrttitee lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy.

Miesten kasvovoide (kaikille ihotyypeille)
1 rkl mehiläisvahaa
2 rkl kaakaovoita
2 rkl jojobaöljyä
1 tl vehnänalkioöljyä
1 rkl vettä, laventelivettä, kamomillateetä tai salviateetä
1-2 tippa eteeristä öljyä (seetri, sypressi, frankinsensi, santeli, patsuli, limetti tai bergamotti)
Neljä ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Vesi tai yrttitee lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy.
Tästä saa rauhoittavan voiteen ahavoituneelle iholle kun kaksinkertaistaa mehiläisvahan määrän ja lisää joukkoon 50 ml aloegeeliä ja 5 ml glyseriiniä loppuvaiheessa.

Paksu voidepohja (kuivalle iholle, suojavoiteeksi)
5 g lanoliinia
35 g vaseliinia
9 g oliiviöljyä
40 g tilattua vettä
3 tippaa laventelin eteeristä öljyä
Kolme ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Tislattu vesi lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään laventeliöljy. Huom! Jos olet allerginen lanoliinille, korvaa lanoliini mehiläisvahalla tai sheavoilla.

Perusvoidepohja (kaikille ihotyypeille) I
40 ml jojobaöljyä tai muuta sopivaa öljyä
15 g lanoliinia
20 g mehiläisvahaa
40 ml vettä, teetä, kukkaisvettä, keitettä, yrttihaudetta
2-3 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä
Kolme ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Vesi-ainesosa lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy.

Perusvoidepohja (kaikille ihotyypeille) II
20 ml mehiläisvahaa
20 ml kookosrasvaa
40 ml manteliöljyä
90 ml tislattua vettä
Sulata vahat ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Lisää vesi. Sekoita kunnes seos alkaa jähmettyä.

Perusvoidepohja (herkälle iholle) III
30 ml manteliöljyä
15 ml mehiläisvahaa
30 ml ruusuvettä
30 ml aloegeeliä
Sulata vaha ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sillä välin keskenään aloegeeli ja ruusuvesi. Lisää sitten vähin erin koko ajan sekoittaen öljy-vahaseokseen. Jatka sekoittamista, kunnes seos alkaa jähmettyä.

Rasvainen voidepohja (kantapäille ja muille rutikuiville ihoalueille)
12 g mehiläisvahaa
50 g lanoliinia
125 g aprikoosinkiviöljyä tai manteliöljyä
3 ml betsoetinktuuraa
Mehiläisvaha, lanoliini ja aprikoosinkiviöljy sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja bentsoetinktuura lisätään joukkoon, koko ajan sekoittaen. Voidetta sekoitetaan kunnes se on jäähtynyt.

Pihkavoide (haavoihin, pykimiin, ajoksiin, kuiville halkeileville kantapäille, märkäisiin haavoihin)
1 kuppi pihkaa
1½ kuppia rypsiöljyä
Laita ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes pihka sulaa. Siivilöi seos nopeasti purkkiin.
Jos haluat voiteeseen lisätä tehoaineita, esim. koivunlehdistä keitetty vahva tee käy hyvin. Tee lisätään kattilaan samaan aikaan kuin muutkin ainekset ja keittämistä jatketaan kunnes neste on haihtunut.
Rypsiöljyn määrää lisäämällä tai vähentämällä voit tehdä kiinteämpää tai juoksevampaa voidetta makusi mukaan. Älä keitä pihkaa kovin kauan tai saat tervaa.
Pihkavoiteeseen voidaan käyttää männyn tai kuusen pihkaa. Älä vahingoita puita kerätessäsi pihkaa. Muutama viikko kovan myrskyn jälkeen pihkaa löytyy helpommin.
Kun käytät pihkavoidetta levitä voide hyvin puhdistetulle ihoalueelle ja peitä kevyesti hengittävällä sideharsolla. Puhdista alue päivittäin ja laita uusi kerros pihkavoidetta ja puhdas harso, jatka kunnes iho on parantunut.
Anoppini neuvoi keräämään pihkan heti myrskyn jälkeen, mummoni suosi kovaa vanhempaa pihkaa ja toinen mummoni oli sitä mieltä että piti aina kerätä vain juoksevaa pihkaa. Heillä kaikilla oli omat salaiset pihkavoidereseptinsä. Anoppini suosi kylmäpuristettua rypsiöljyä, mummoni käytti sianihraa, toinen mummoni oliiviöljyä. Salaiset ainesosat olivat myös hieman erilaiset. Koska osa salaisista ainesosista on nykyihmisistä hieman ällöttäviä jätän ne mainitsematta.

Rintavoide I (dekolleteen alueelle, vanheneva iho)
50 ml perusvoidepohjaa
3 tippaa aloeta
3 tippaa jasmiinin eteeristä öljyä
1 tippa muskottipähkinän eteerist öljyä
3 tippaa mirhan eteeristä öljyä
3 tippaa frankinsensin eteeristä öljyä
1 tippa kaneliöljyä
3 tippaa manteliöljyä
Valmista ensin perusvoidepohja ja sekoita muut ainekset huolellisesti jäähtyneeseen voidepohjaan. Purkita. Ei sovi imettäville äideille.

Rintavoide II (hoitava ja kiinteyttävä, vanheneva iho)
50 ml perusvoidepohjaa
6 tippaa frankinsensin eteeristä öljyä
3 tippaa risiiniöljyä
6 tippaa santelipuun eteeristä öljyä
3 tippaa ylang-ylangin eteeristä öljyä
Valmista ensin perusvoidepohja ja sekoita muut ainekset huolellisesti jäähtyneeseen voidepohjaan. Purkita. Ei sovi imettäville äideille.

Rintavoide III (hoitava, nuorelle iholle, raskaana oleville)
20 g kaakaovoita
15 g kookosrasvaa
40 ml oliiviöljyä tai jojobaöljyä
Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoita koko ajan. Kun kaikki on tasaista massaa nosta liedeltä ja sekoita kunnes seos on huoneenlämpöistä. Purkita. Sopii myös imettäville äideille.

Ruusuvoide
ja Ruusukäsivoide löytyvät täältä: Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat - mitä niistä voi tehdä?"

Ryppyvoide (vanhenevalle iholle ja vanhalle iholle)
2 rkl mehiläisvahaa
2 rkl kaakaovoita
2 rkl manteliöljyä
1 tl vehnänalkioöljyä
1 tl viinirypälemehua
1 tl sitruunamehua
4 tl tomaattimehua
50 ml aloegeeliä
1-2 tippa eteeristä öljyä (ruusu, neroli tai ylang-ylang)
Neljä ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, muut ainekset lisätään pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy.

Suklaa-kaakaovoide (kuivalle iholle)
80 g kaakaovoita
5 g suklaata (hyvin tummaa)
1 rkl manteliöljyä
Kaikki ainekset sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes vaha muuttuu juoksevaksi ja suklaa sulaa. Kattila nostetaan liedeltä ja seosta sekoitetaan kunnes se alkaa jähmettyä. Purkitetaan.

Tiikeribalsami (nivelkolotuksiin, lihaskolotuksiin, hyönteisten puremiin, yskään, nuhaan jne.)
50 g lanoliinia
100 g kookosrasvaa
2 tippaa piparmintun eteeristä öljyä
2 tippaa kajuputtiöljyä (teepuuöljy käy myös)
1 tippa kamferiöljyä
1 tippa neilikkaöljyä
1 tippa minttuöljyä
1 tippa eukalyptusöljyä
3 tippaa laventelin eteeristä öljyä
3 ml bentsoetinktuuraa
Lanoliini ja kookosrasva sulatetaan vesihauteessa korkeassa astiassa, kunnes seos muuttuu juoksevaksi. Kattila nostetaan liedeltä ja seosken annetaan jäähtyä, koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa muuttua voidemmaiseksi lisätään öljyt. Jos kaikkia öljyjä ei löydy, ei haittaa mitään. Tästä seoksesta tulee vahvaa vähemmälläkin. Sekoita lopuksi vielä bentsoetinktuura joukkoon. Sekoita koko ajan kunnes seos on jäähtynyt.
Tämä voide ei sovi herkkäihoisille eikä pienille lapsille.

Urheiluvoide (hierontaan, lihaksille)
15 g mehiläisvahaa
15 g kaakaovoita
50 g kookosrasvaa
30 ml manteliöljyä
60 ml tislattua vettä
2 tippaa rosmariinin eteeristä öljyä
1 tippa mustapippurin tai mustakuusen eteeristä öljyä (männyn-, katajan- tai kuusen eteerinen öljy käy myös)
Sulata vaha, voi, rasva ja öljy kattilassa vesihauteessa. Nosta kattila liedeltä. Lisää tislattu vesi hieman jäähtyneeseen vaha-öljyseokseen. Vatkaa koko ajan. Kun seos alkaa jähmettyä voit lisätä eteeriset öljyt.

Vauvanvoide I (vauvalle tai herkälle iholle)
40 ml jojobaöljyä tai oliiviöljyä
15 g kookosrasvaa
20 g mehiläisvahaa
40 ml ruusuvettä
2-3 tippaa bergamotin eteeristä öljyä
Kolme ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Ruusuvesi lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään eteerinen öljy. Eteerisen öljyn voi jättää poiskin.

Vauvanvoide II (vauvalle tai herkälle iholle)
100g sheavoita
30 g mehiläsivahaa
170 g oliiviöljyä
Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoita koko ajan. Kun kaikki on tasaista massaa nosta liedeltä ja sekoita kunnes seos on huoneenlämpöistä. Purkita.

Vitamiinivoide I (kaikille ihotyypeille, väsyneelle iholle)
40 ml jojobaöljyä tai muuta sopivaa öljyä
15 g lanoliinia
20 g mehiläisvahaa
40 ml ruusuvettä
10 g glyseriiniä
1 g E-vitamiinia
5 g A-vitamiinia
2-3 tippaa ruusun tai frankinsensin eteeristä öljyä
Kolme ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Ruusuvesi ja glyseriini lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään vitamiinit ja eteerinen öljy.

Vitamiinivoide II
40 ml jojobaöljyä tai muuta sopivaa öljyä
30 g mehiläisvahaa
40 ml ruusuvettä
10 g glyseriiniä
1 g C-vitamiinia (jauhe)
Kaksi ensimmäistä ainetta sulatetaan vesihauteessa. Kattila nostetaan liedeltä. Ruusuvesi ja glyseriini lämmitetään ja sekoitetaan joukkoon pienissä erissä. Voideseosta sekoitetaan koko ajan kunnes se on jäähtynyt. Kun voide alkaa jähmettyä siihen lisätään C-vitamiini.
Tästä voiteesta saa ihottumavoiteen lisäämällä joukkoon kehäkukkatinktuuraa tai kamomillatinktuuraa 2 rkl.


Katso myös:
Tee itse hiusväri
Tee itse meikkituotteet
Tee itse puhdistusaineet kasvoille

8 kommenttia:

  1. Ihania ohjeita, ajattelin joululahjaksi valmistaa anopille voiteita ja saippuaa ;) Mietin näissä, että kauanko voiteet säilyvät?

    VastaaPoista
  2. Voiteen säilyvyys riippuu siitä mitä voiteeseen on laitettu, missä voidetta säilytetään ja miten hygienista on voiteen käyttö.
    Siis voide säilyy viileässä jääkaapissa paremmin kuin huoneenlämmössä. Jos voiteeseen tulee tuoreita raaka-aineita, voide on käytettävä mahdollisimman pian, jos voide on kuumennettu se säilyy pitempään.
    Jos voidetta annostellaan lastalla eli spaattelilla voidepurkista eikä sormin (sormissa voiteeseen päätyy bakteereja), voide säilyy pitempään.
    Kotitekoiset voiteet säilyvät keskimäärin 3-12 kk. Jos voide alkaa haista eltaantuneelta, sitä ei enää kannata käyttää, silloin siinä on jo bakteerit päässeet vauhtiin.

    VastaaPoista
  3. hei! Mistäköhän booraksia ja bentsoetinktuuraa saa?

    VastaaPoista
  4. Joukossa on paljon ainesosia, joita ei saa lähikaupasta. Mistähän noita eksottisempiakin yleensä kannattaa etsiä?

    VastaaPoista
  5. Eksoottisia ainesosia kannattaa etsiä Netistä. Apteekki ja luontaistuotekaupat voivat auttaa myös. Aromaterapeutilta voi ostaa bentsoeta ja muita eteerisiä öljyjä.

    VastaaPoista
  6. Kiitos näistä ihanista ohjeista, tuli sairastavalle ihmiselle ihan vaan lukemisesta parempi olo! Rakastan erilaisia ohjeita ja reseptejä jotka ovat periytyneet sukupolvelta toiselle (kuten jotkut tämän tekstin lääkevoiteet yms.), ehkä varsinkin siksi, kun itse en ole koskaan voinut jakaa ajatuksia mummon tai vaarin kanssa. Ehkäpä voin itse luoda suvulleni perinteen jollaista sillä ei ole ollut :) Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Apua! Miten puhdistaa kattilat ja muut mehiläisvahan jäljiltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos vaha on kuivunut irroita isommat kuivat köntit esim. puisella voiveitsellä.
      Jos kattiloihin jää vielä vahaa, vahaa voi liuottaa kuumentamalla kattilan uudelleen ja pyyhkimällä sulan vahan pois paperilla. Rasvan saa pois keittämällä kattilassa sitruunamehua, etikkaa tai soodaa.

      Poista