2.2.10

Ikkunoiden pesu ja hoito sekä ikkunaongelmia

Likaiset ikkunat estävät valon pääsyä sisälle ja tekevät asunnosta pimeän ja tunkkaisen.

Kuinka usein ikkunat pestään?
Riippuu aika pitkälti siitä miten likainen on alue, jolla asut. Jos ikkunat likaantuvat nopeasti, ne myös pestään useammin. Vilkasliikenteisen kadun varrella ikkunoita voi joutua pesemään kerran viikossa, kun mökki-ikkunoille riittää pesu kerran tai kaksi vuoteen. Yleensä ulkolasin ulkopuoli on se, joka likaantuu eniten. Joten ikkunan kaikkia laseja ei tarvitse pestä joka kerta.
Kylpyhuoneen ja keittiön ikkunat pestään sisäpuolelta kerran viikossa. Jos talon sisällä tupakoidaan sisäikkunoita joutuu pesemään joka toinen kuukausi.

Hyvä ikkunanpesuilma on pilvipouta. Huolehdi siitä että huone, jossa peset ikkunoita on hyvin tuuletettu ja ilma vaihtuu. Jos huoneessa on takka, siihen kannattaa laittaa tuli, ikkunat kuivuvat paremmin.

Tarvikkeet:
-hammasharja (mielellään proteesiharja)
-lattiaharja tai pitkävartinen harja tai pölynimuri
-nukkaamaton puuvillaliina 3 kpl (yksi puitteiden pesuun, yksi lastan kuivaukseen ja yksi ikkunan kuivaukseen)
-pesusieni 2 kpl tai sienipesin, jos ikkunat ovat korkealla 2 kpl (yksi ikkunan pesuun ja puitteiden pesuun sekä yksi ikkunan huuhteluun)
-säämiskä
-varrellinen pehmeä kumilasta, leveämpi lasta leveään ikkunaan ja kapeampi kapeaan (tarvittaessa jatkovarsi)
-vati tai ämpäri 2 kpl (ikkunan pesuun ja ikkunan huuhteluun)
-kumihansikkaat

tai ikkunanpesuri

Aineet:
-pelkkä vesi
tai 1 dl etikkaa/ 4 l vettä
tai 2-3 rkl soodaa/4 l vettä
tai 1 dl saippualastuja/4 l vettä
tai 4 rkl suolaa/4 l vettä (sopii maalatuille puupinnoille, estää ikkunaa jäätymästä)
tai 1 dl sitruunamehua/ 4 l vettä

Lisää aineita ikkunanpesuun löytyy täältä: Tee itse kodin puhdistusaineet.
Voit myös laittaa puhdistusaineen suihkepulloon seossuhde on silloin 1:8.
Jos peset ikkunoita pakkasella lisää ikkunanpesuveteen spriitä tai käytä pelkästään spriitä.
Jos haluat että aineesi tuoksuu hyvältä voit lisätä 8 tippaa eteeristä piparminttuöljyä.

Mitä ei kannata tehdä
Ikkunoita ei ole hyvä pestä silloin kun aurinko paistaa niihin. Ikkunoista tulee kirjavat ja laikulliset.
Ikkunoita ei ole hyvä pestä sateella. Ikkunoiden väliin jää silloin helposti kosteutta ja se tiivistyy lasiin pisaroina tai höyrynä.
Jos mahdollista älä pese ikkunoita pakkasella, ne jäätyvät helposti.
Älä pyyhi likaista ikkunaa kuivalla pyyhkeellä, ikkunaan kuivuu likajälki.
Älä käytä ikkunoiden pesuun emäksistä puhdistusainetta, lasi samenee.
Älä koskaan teippaa mitään ikkunaan, auringonpaiste sulattaa liiman ja teippijälki samentaa lasin.
Älä käytä teräsvillaa tai -hankaustyynyä ikkunan puhdistamiseen, lasi naarmuuntuu.
Älä käytä ammoniakkia muovi-ikkunoiden pesuun, se tekee niistä pysyvästi sameat. Käytä sen sijaan joko saippuahiutaleita tai soodaa.

Ikkunoiden pesu
Ota alas tai siirrä sivuun ensin ikkunaverhot tai jos niitä ei voida siirtää tai ottaa alas, ripusta ne verhotangon päälle, apuna voi käyttää isoa puvuntakeilla tarkoitettua vaatepuuta (henkari, ripustin). Yleensä verhot on hyvä pestä samalla kun pesee ikkunatkin. Likaiset verhot haisevat tunkkaiselle.

Ikkunoiden pesu käsin
Pesu aloitetaan ikkunan puitteista (karmit). Käsittele aina pieni alue kerrallaan. Puupinnat pestään siivousliinalla ja lämpimällä vedellä. Alumiinipinnoille ei saa käyttää hankaavia pesuaineita, joten siivousliina ja vesi sopii myös niille. Vettä ei saa lotrata niin että se valuu pitkin ikkunan pintaa ja lattialle. Kun ikkunanpuitteet on pesty, ne huuhdotaan ja kuivataan puhtaalla kuivalla siivousliinalla. Jos ikkunanpuitteissa on pinttynyttä kärpäsenlikaa sen saa pois hankaamalla sipulilla tai astianpesuaineella. Kärpäsenlika kannattaa poistaa heti kun sitä näkyy, ettei se pääse pinttymään.
Ikkunalasia pestessä siitä poistetaan ensin tahrat. Maalitahrat voi poistaa raapalla.
Sitten poistetaan ikkunassa oleva irtolika harjalla tai pölynimurilla.
Yleensä ikkunoiden pesuun riittää pelkkä vesi. Jos asut alueella, jossa on paljon teollisuutta tai kaupungissa ja ikkunat nokeentuvat ja/tai likaantuvat nopeasti ikkunanpesuveteen on hyvä lisätä pesuainetta, kuten etikkaa, soodaa, sitruunamehua, ammoniakkia tai spriitä. Jos lisäät pesuainetta muista että et lotraa sitä maalatuille ikkunanpuitteille, voi maalit irrota. Jos haluat olla ihan varma asiasta suojaa ikkunalaudat paperikerroksella.
Levitä pesuaine ikkunalasiin sienellä (purista sienestä ensin liikavesi pois). Hankaa tarkemmin pinttyneitä kohtia. Hankaa ikkunan kulmia tai hankalia paikkoja hammasharjalla, proteesiharjalla pääsee hyvin hankaliin paikkoihin. Huuhdo pesuaine pois toisella puhtaalla sienellä ja vedellä. Purista sieni ensin kuivaksi.
Vedä sitten kumilastalla yhdellä vedolla koko ikkunan pituudelta ylhäältä alas. Kuivaa kumilasta puuvillaliinalla ja tee sama uudelleen puhdistetun alueen vierestä. Älä mene jo puhdistetulle alueelle tai ikkunasta tulee viirullinen. Käy koko ikkunalasi läpi. Lopuksi voit tehdä vielä vaakavedon alareunaan. Jos jäi viiruja, ne saa pois lämpimällä etikalla ja siivousliinalla. Purista liina kuivaksi ennen käyttöä, ettet saisi aikaan uusia tahroja.
Jos ikkunan pesuun on käytetty pesuainetta se huuhdotaan hyvin, että lasi ei jää kirjavaksi. Jos on pesty pelkällä vedellä riittää vain kiillotus säämiskällä tai kuivalla siivousliinalla (pienet ruudut ja kulmat) tai rypistetyllä sanomalehtipaperilla. Rypistele sanomalehteipaperi hyvin että siitä tulee pehmeää. Painomuste lisää ikkunoiden kiiltoa. Älä kiillota pyörivin liikkein, vaan hankaa pystysuoraan ja vaakasuoraan. Varo valkoisia ikkunanpuitteita, jos käytät sanomalehteä, muutoin tulee mustaa jälkeä.
Vaihda pesuvettä ja huuhteluvettä, jos näyttää että ne likaantuvat runsaasti pesun aikana. Jos ikkunat ovat hyvin likaiset, voi olla hyvä varata jo alkujaan 3 ämpäriä vettä, jolloin kolmas ämpäri on puhdas huuhteluvesi ja kaksi muuta ämpäriä sisältävät vedem jossa on pesuainetta.

Kattoikkunat
Ole varovainen pestessäsi kattoikkunoita, niiden reunat on yleensä suojattu silikonilla että vesi ei pääsisi sisään huoneisiin. Älä hankaa tätä silikonia pois. Käytä sientä ja purista se mahdollisimman kuivaksi vedestä, vältä kemiallisia puhdistusaineita, jotka voivat irrottaa silikonin. Kattoikkunan voi kiillottaa kuivauksen jälkeen kuten tavallisetkin ikkunat, jos haluaa.

Lasimaalaus-ikkunat ja värilliset ikkunat
Lyijytetyt ja lasimaalauksin koristellut ikkunat vaativat erityistä huolellisuutta. Pese kuviot yksitellen ruutu kerrallaan vedellä ja puhtaalla nukkaamattomalla puuvillaliinalla. Purista liina kuivaksi, niin että se on vain nihkeä. Älä käytä voimaa, lyijytetyt ikkunat taipuvat helposti. Älä koskaan pese näitä ikkunoita millään kemiallisella aineella, viinietikalla, sitruunalla, ammoniakilla tai millään mikä naarmuttaa. Käytä vain vettä ja sitäkin säästeliäästi.

Ikkunan pesu pesurilla
Jos käytät ikkunanpesuria, noudata ohjekirjan ohjeita, jos ne eroavat tästä.
Laita ikkunapesuri latautumaan hyvissä ajoin. Kun pesuri on latautunut täytä ensin pesurin vesisäiliö vedellä ja lisää sitten pesu. Käynnistä pesuri ja suihkuta sienen tyvessä olevasta suuttimesta pesunestettä ikkunalasiin samalla kun pyyhit ikkunalasia. Sammuta sitten suihkutus-toiminto ja käynnistä imuri-toiminto. Käännä pesurin kuivauslastapuoli ikkunaan päin, ja ikkunanpesuri imee likaveden säiliöön. Kun vesisäiliön vesi loppuu, tyhjennä myös likavesisäiliö. Puhdista pesurin sieni- ja lastaosa hyvin kun lopetat ikkunoiden pesemisen. Puhdista myös vesisäiliö ja likavesisäiliö. Puhtaalla pesurilla on kivempi pestä ikkunoita seuraavalla kerralla.
Vesisäiliön suutin menee yleensä helposti tukkoon, sitä voi varovasti puhdistaa nuppineulalla.

Ikkunoiden muuta hoitoa

Kärpäsverkko
Kärpäsverkkoon tarttuu pölyä ja kaikenlaisia ötököitä. Kärpäsverkon voi pestä upottamalla sen isoon vesisaaviin ja puhdistamalla sitten maalisiveltimellä "tökkimällä". Valitse sivellin, jossa on kovat harjakset.
Jos kärpäsverkkon on kiinni ikkunanpuitteissa, sen puhdistamiseen voi käyttää pehmeää harjaa ja vettä. Kuivaa verkko puuvillapyyhkeellä.

Irrotettavat sisäikkunat (vanhat talot)
Kun sisäikkunat irrotetaan keväällä, ne on hyvä pestä jo silloin tai pesu on suoritettava hyvissä ajoin ennenkuin ne syksyllä kiinnitetään uudelleen, ettei niihin jää kosteutta.

Ikkunoiden tilkitseminen (vanhat talot)
Sisäikkunat tilkitään huolellisemmin kuin ulkoikkunat, jos tehdään päinvastoin ikkunat jäätyvät talvella, kun kostea ilma ei pääse poistumaan ikkunoiden raoista. Tilkityt ikkunat paperoidaan. Paperit katkotaan ensin sopivaan mittaan ja vasta sitten ne kastellaan. Paperoi ensin pystysuorat raot ja sitten vaakasuorat.
Paperi poistetaan keväällä ikkunoista liottamalla niitä veteen kastetulla sienellä tai siivousliinalla. Tämä on aika hidasta ja hankalaa hommaa.
Toinen konsti on repiä vanha (ja rikkinäinen) puuvillalakana sopivan levyisiksi suikaleiksi ja käyttää vedestä ja perunajauhoista keitettyä liisteriä. Suikaleet on helppo liimata kiinni ja ne irtoavat myös helposti keväällä jälkiä jättämättä. Ne voidaan käyttää uudelleen seuraavana vuonna. Pesu ja silitys vain ja ne ovat käyttökelpoiset. Myös uudet suikaleet voi tehdä, jos kotona on vanhoja rikkinäisiä lakanoita.

Ikkunoiden tiivistäminen (uudet ikkunat)
Ikkunat on hyvä tiivistää jo alkusyksystä ja mielellään hyvällä ilmalla, ei sateella.
Poista ensin vanha tiiviste. Kaavi liimajäljet pois ja pese alue hyvin. Tarkista sitten että puite sulkeutuu kunnolla. Raon suuruuden voit mitata esim. laittamalla sinitarraa väliin ja katsomalla miten pieneen sinitarra litistyi.
Jos rako meni kokonaan umpeen, ikkuna vaatii saranaremonttia tai puitteen vahvistamista kulmaraudoin.
Ikkuna voi olla myös kiero, johtuen siitä että se ei ole sulkeutunut kunnolla. Tiiviste pahentaa tälläistä ikkunaa. Ensin on korjattava ikkunan sulkimet (määrä lisättävä, paikkaa vaihdettava tai uusittava). Hyvä suljin sulkee ja avaa ikkunan niin että voimaa ei tarvitse käyttää.
Ulkopuitteiden tiivistämiseen käytetään huokoista vaahtomuovitiivistettä, koska se päästää kosteuden ulos. Sisäpuitteet tiivistetään umpinaisella solukumitiivisteellä.
Jos ongelmana on aikaisemmin ollut kosteuden tiivistyminen lasien väliin, jätetään ulkopuitteen ala- ja yläkulmista 5 cm tiivistämättä. Jos epäilet että tiivistenauha irtoaa voit nitoa sen päät kiinni.
Jos ikkunoissa on irroitettava kahva, kahvanreiät tiivistetään muovitulpilla.
Ikkunoita ei tarvitse tiivistää joka vuosi, jos tiivisteet ovat hyvät ja ikkunat toimivat hyvin. Tarkista kuitenkin ikkunoiden tiiviys kerran vuoteen. Ihan varmuuden vuoksi. Tiivistys parantaa talon energiatehokkuutta ja vähentää vetoa ja vedon tunnetta.

Ikkunakitti
Tarvitaan liitua ja pellavaöljyä. Pellavaöljyyn sekoitetaan niin paljon liitujauhoa kun se vain suinkin pystyy ottamaan vastaan. Lopuksi ripotellaan pinnalle vielä hieman liitua ja kitti vaivataan käsin sitkeäksi nauhaksi.
Jos tiaiset innostuvat liikaa uudesta ikkunakitistä, lisää joukkoon valkopippuria. Tosin omat tinttini innostuivat siitä vielä lisää, joten en oikein suosittele. Mahdolliset nokanjäljet saa peittoon uudella kerroksella kittiä ja sitten äkkiä maali päälle, ennenkuin tintit ehtivät apajille. Ikkunakitin voi maalata, vaikka se ei ole vielä kuivunut.

Ikkunoiden kittaaminen
Vanha kitti poistetaan taltalla. Ura puhdistetaan hyvin ja sitä ei maalata, koska muuten kosteus ei pääse tuulettumaan pois. Kitti voidaan levittää uraan, joko nauhana tai lastalla levittämällä pieninä annoksina. Ei haittaa vaikka kittiä tulisi aluksi liikaa. Ylimääräinen poistetaan samalla kuin kitti tasoitetaan lastalla.
Kitti kuivuu hitaasti ja ei välttämättä kovetu koskaan. Kitin päälle voi maalta heti öljypohjaisella maalilla. Maalin tulee ulottua pari milliä lasin reunan päälle, jotta kitin ja lasin väliin ei pääse vettä valumaan sateella vettä. Teippaa rajalinja ikkunaan maalarinteipillä, niin saat siistimmän maalireunan. Poista teippi ennenkuin maali kuivuu, muuten maali irtoaa teipin mukana.
Käsittele puitteita varovasti että kittiin ei tule lommoja tai ettei se irtoa.

Ikkunaongelmia
Avattava ikkuna jäätyy talvella kiinni
-sulata suolaveteen tai laimennettuu spriihin kastellulla sienellä.
-ripottele suolaa jäätyviin kohtiin.

Home ikkunoissa
-talossa on ylimääräistä kosteutta. Älä kuivata vaatteita sisällä. Hanki kosteudenpoistolaite. Huolehdi riittävästä tuuletuksesta ja että ilmanvaihto toimii. Tutki mistä kosteus tulee. Asiaa voi tutkia teippaamalla alumiinfolion tiiviisti lattiaan tai seinään. Folion annetaan olla paikoillaan noin viikko. Jos kosteus tiivistyy folion ja seinän tai lattian väliin, sisäseinät olisi hyvä vesieristää ja tarkistuttaa myös että kotonasi ei ole kosteusvaurioita. Katso myös Home ja homevariot . Jos kosteus kertyy folion ulkopintaan. Katso "Ikkunat huurtuvat, huurre huoneenpuoleisessa lasissa", alempaa tässä tekstissä.

Huonosti aukeava ikkuna
- hiero ikkunoiden hankauspintoihin steariinia, saippuaa tai silikoniöljyä.
- jos ikkunanpuitteet on maalattu ja syynä on maali, kuori maali pois ikkunan reunasta, hio reunaa ja maalaa ohuempi kerros tilalle. Kokeile seuraavalla kerralla maalauksen jälkeen (maalin kuivuttua) että ikkunan saa sekä auki että kiinni.
-jos ikkuna on kosteuden turvottama, levitä talkkia uraan. Korjaa ikkuna heti kun ilmat sen sallivat.

Ikkuna läpinäkymättömäksi (esim. eteisen)
-Sekoita lasilliseen haaleaa olutta 1/3 osa magnesiumsulfaattia (katkerosuola, kristallisooda). Sivele liuos lasiin ohuin vedoin. Levitä vain yhteen kertaan. Lasiin pitäisi muodostua lumikukkia kun lasi kuivuu.
Seoksen saa pois ammoniakkiliuoksella.

Ikkunaruutujen jäätyminen
-tarkista ikkunoiden tiiviys ja tiivisteen kunto
-käsittele ikkuna suolavedellä
-kuivaa ikkuna hyvin pesun jälkeen
- ja katso seuraavat ohjeet.

Ikkunat huurtuvat, huurre huoneenpuoleisessa lasissa
-puutteellinen ilmanvaihto, paranna ilmanvaihtoa.
-puutteellinen kosteudenpoisto, paranna kosteudenpoistoa.
-ikkunoiden alapuolella ei ole lämpöpattereita tai ne eivät ole päällä, tarkista lämpöpatterit.
-ikkunan lämmöneristyskyky on riittämätön, vaihda kolmilasiset ikkunat tai tiivistä ikkunat paremmin.
-pyyhi ikkuna pyyhkeellä, johon on hangattu saippuaa, huuhtele, kuivaa ja pyyhi lopuksi glyserolilla kostutetulla pyyhkeellä.

Ikkunat huurtuvat, huurre lasin tai lasien sisäpinnalla tai lasien välissä.
-sisäpuitteen tiivistys on huonompi kuin ulkopuitteen. Kosteus pääsee ikkunan väliin, mutta ei pääse ulos. Tarkista sisäpuitteen tiivistys.
-tiiviste on liian paksu ja ikkuna ei sulkeudu kunnolla.
-ikkunanpuitteet ovat kierot ja ikkuna ei sulkeudu kunnolla.
-ikkunalasi ja puite eivät ole kunnolla kiinni toisissaan.
-sulkimen avaimenreikä on auki. Sulje avaimenreikä läpällä.
-puisia ikkunanpuitteita ei ole maalattu tai maali on lohkeillut pois.
-ikkunan kittauksessa on puutteita.
-jos mikään näistä edellä mainituista ei ole syynä, jätä uloimman puitteen ylä- ja alaosaa tiivistämättä n. 5 cm matkalta tai poraa puitteeseen yksi tai kaksi 7-8 mm:n reikää. Pujota reikään hyönteissuojaksi piipunrassi tai askartelurassi.
-ikkunan väliin voi myös laittaa avatun tulitikkulaatikon. Rikkipäiset tulitikut imevät kosteutta. Tiilimurska toimii myös, mutta ei ole kovin esteettistä.

Ikkunat jäivät likaisiksi kun kokeilin ympäristöystävällistä puhdistusainetta
-jos olet aikaisemmin puhdistanut ikkunan kaupan ikkunanpuhdistusaineella, saattaa olla että ikkunan pinnassa on vahakalvo (=pesuainetta on kerrostunut ikkunaan), joka muuttuu "likaiseksi" kun joutuu kosketuksiin myrkyttömien aineiden kanssa. Kalvon saa pois pesemällä ikkunan saippualla tai soodalla ja vedellä ja huuhtelemalla etikalla.

Marmoriset ikkunalaudat harmaantuvat
-hiero niihin ruokaöljyä. Älä puhdista marmoria happoa sisältävillä pesuaineilla tai vahvoilla emäksisillä pesuaineilla.
-kiillota marmorille sopivalla kiillotusvahalla.

Naarmut ikkunassa
-hankaa naarmuja puuvillaliinalla, jossa on hammastahnaa (ei geeli versio).

Jos ikkunoiden puhdistus tuottaa vaikeuksia, voit aina palkata ammattilaiset tekemään homman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti