28.12.09

Uudenvuoden taiat

Uudenvuoden aatto on muutakin kuin rakettien pauketta. Omassa lapsuuskodissani ei ammuskeltu raketteja, siellä tehtiin taikoja. Ehkä syy siihen että raketteja ei ollut, oli sota, suurin osa perheestäni oli kokenut sodan ja raketit toivat mieleen pommitukset ja sodan kauhut. Kuka sellaista haluaa muistella?

Uusi vuosi
Nykyään vuosi vaihtuu Suomessa talvella tammikuussa. Aina eivät asiat ole olleet niin. Vielä viitisensataa vuotta sitten vuosi vaihtui syksyllä loka-marraskuussa. Tämä oli luonnollinen taitekohta, koska se liittyi sadonkorjuuseen. Miksi vuoden vaihtuminen sitten siirtyi tammikuulle? Keskiajalla kirkko halusi irrottaa suomalaiset pakanat vanhoista tavoista ja uskomuksista ja parhaiten tämä kävi kun heidät vieroitti pakanallisista tavoista. Toinen syy oli juliaaninen kalenteri, jota muu maailma noudatti. Siinä ajanlasku alkoi tammikuussa. Suomalaiset ovat kuitenkin hyvin uppiniskaista kansaa, joten ajanlaskun omaksuminen kesti aikansa. Vanhoista tavoista luopuminen, niin, suomalaiset eivät ole vieläkään luopuneet näistä pakanallisista tavoistaan, ne vain siirtyivät syksystä tammikuulle.
Muissa kulttuureissa vuoden vaihtuminen ei myöskään osu aina tammikuulle. Juutalaisilla, islamilaisilla ja kiinalaisilla on omat kalenterinsa.

Merkkien kertomaa
Vanha kansa tutki erityisen tarkasti vuodenvaiheen aikoihin ”merkkejä”. Kaikkea sitä mikä poikkesi totutusta ja turvallisesta. Ihmisten ja eläinten käytöstä seurattiin ja tutkittiin erityisen tarkasti, koska tällä perusteella voitiin päätellä miten tuleva vuosi tulisi kulumaan. Jos talossa saunottiin aaton päivänä, noustiin varhain ja viritettiin tuli takkaan, niin koko vuonna oltiin virkeitä ja työt joutuivat.
Lehmät tulisivat ajoissa metsälaitumilta, jos ne lypsi varhain.
Kuka ensin kirkosta kotiin ehti, toi voionnen taloonsa.
Jos uudenvuoden yönä oli aura tai sahrat lumessa pellon laidassa, katosi kasvuonni siitä pellosta, jos sillä auralla kynnettiin. Auran kurjella arveltiin pirun istuvan.

Käytös vuodenvaihteessa
Aiemmin uskottiin ja mikäpä sitä kieltää uskomasta nytkään, että omalla käytöksellä pystyi vaikuttamaan siihen millainen tuleva vuosi tulisi olemaan. Jos nukkui pitkään uudenvuodenpäivänä, niin sujuisi sitten koko vuosi. Aamutorkkuna. Jos oli iloinen, niin oli iloinen koko vuoden. Jos murhetta kantoi, sitä kantoi koko vuoden. Jos kauniisti itsensä oli kaunis koko loppuvuoden. Jos uudenvuodenyönä nukkui, oli uninen koko vuoden.
Uudenvuoden saunassa ei saanut puhua, etteivät kärpäset tulisi kiusaksi seuraavana kesänä.
Uutena vuonna ei saanut torua lapsia, ettei niistä tulisi pahatapaisia.
Perunoita ei saanut myöskään paistaa, ettei tulisi paiseita.
Emännän piti juhannuskoivun lehdet viedä navettaan lehmille ja toivottaa lehmille hyvää uutta vuotta. Näin tuli hyvä karjaonni.
Jos riitelee uutenavuonna on riidan syitä koko vuoden.
Jos halusi että jäniksiä riittää metsästettäväksi piti uudenvuodenaamuna kello kaksi mennä metsään ja kaataa kymmenen haapaa.

Pahat voimat
Vuodessa on muutama päivä, jolloin normaalijärjestys kumoutui ja pahat voimat pääsivät liikkeelle. Suojaksi näitä voimia vastaan merkittiin rakennusten oviin hiilellä, tervalla tai liidulla risti aattoiltana tai meluttiin ja ammuskeltiin. Tämä tapa juontaa juurensa Saksasta ja Itävallasta. Sen jatkoa on nykyajan ilotulitus.
Skotlannissa oli tapana kuljettaa kuivattua lehmännahkaa talosta taloon, samalla laulaen. Tällä tavoin pidettiin pahat henget ja voimat loitolla. Jokaisessa talossa lehmännahkaa vielä kärvennettiin tulessa ja talon asukkaiden piti haistella tätä savua, jotta saisivat suojan kaikenlaista pahaa ja harmia vastaan.
Englannissa keskiyöllä oli tapana vierailla naapureiden kodeissa viskipullon ja lahjojen kanssa, niin että naapurit saivat hyvän onnen. Tämän ehkä hieman remuisan tavan korvasi tummatukkaisen miehen vierailu. Mies vieraili talossa ”tuomassa uutta vuotta sisään”. Hän lähti talon takaovesta hieman ennen kuin keskiyö koitti. Talon omistaja avasi oven ja perinteisesti sai mieheltä seuraavat lahjat: suolaa mausteeksi, hopeaa rikkaudeksi, hiiltä lämmöntuottoon, tikkuja tulentekoon ja leipää elämiseen.
Walesissa jos ensimmäinen vierailija, jolle ovi avattiin oli nainen ja oven avaaja mies seurasi huono onni. Samoin kävi jos punatukkainen mies oli ensimmäinen vierailija.
Walesissa oli toinen tapa nimeltä Calennig, joka muistutti hieman suomalaista virpomista. Siinä uudenvuoden aamusta puoleen päivään asti nuoret pojat vierailivat lähitaloissa kantaen vihreitä oksia ja vettä. He virpoivat talon väen kastamalla oksia veteen ja ripsumalla heitä. Palkaksi tästä he saivat omena tai appelsiinin. Tapa on sittemmin kuollut kokonaan.
Walesissa myös velkojen maksu uutena vuonna tiesi hyvää onnea, muualla Brittein saarilla huonoa.
Mansaarella oli tapana uudenvuodenpäivänä (Laa Nolick = pieni joulupäivä) antaa ensimmäisen olennon, joka tuli vastaan päättää millainen uudesta vuodesta tulisi. Kissan kohtaaminen oli huono ennen.

Taiat
Tärkeimpiä asioita olivat aikoinaan sopivan puolison löytäminen, onnellisuus ja kuoleman enteet.
Puolison löytäminen
Puolisoa katsottiin uudenvuodenyönä Onnenpeilistä. Mitä peilistä näkyi, sellainen olisi puoliso oleva. Tarvittiin kaksi peiliä ja kaksi kynttilää. Peilit asetettiin vastakkain ja niiden väliin kaksi kynttilää peilin reunojen kohdalle. Vaikuttavuutta lisättiin yleensä levittämällä pöydälle musta silkkihuivi tai valkoinen liina, jonka päälle laitettiin virsikirja ja vihkisormus. Huoneeseen johtavaa ovea ei lukittu, eikä uunipeltejä suljettu. Keskiyö oli tämän taian hetki. Silloin puolisoa itselleen havitteleva hipsi huoneeseen, sytytti kynttilät ja tuijotti peilin kynttiläkujaa, kunnes tuleva puoliso ilmestyi kynttiläkujan päähän.
Toinen keino löytää puoliso oli syödä uudenvuodenaattona 9 suolaista muikkua ja se, joka yöllä tuli unessa tuomaan vettä janoon olisi tuleva puoliso. Toisen version mukaan syödään 7 suolasilliä pyrstö edellä.
Kolmas konsti oli lakaista kolmesti kylvetyllä vastalla makuuhuoneen lattia ovesta kohti takaseinää alasti ennen nukkumaanmenoa ja puoliso näkyisi sitten yöllä unessa. Muunnos tästä on että rikat piti viedä takaperin kynnysten yli tienristeykseen ja sitten sai nähdä tulevan puolisonsa.
Neljäs konsti oli piilottaa peili tyynyn alla ja tuleva puoliso näyttäytyisi sitten unessa. Tyynyn alle piilotettiin myös toisen sukupuolen vaatekappaleita, kenkä, apila, korttipakka yms. ja jos joku henkilö tuli noutamaan tavaraansa unessa, se oli tuleva puoliso.
Jos oli jo hieman selvillä puolisoidensa mahdollisista nimistä, täytyi kirjoittaa seitsemälle paperilapulle nämä nimet ja jättää yksi tyhjäksi. Nämä laput taiteltiin ja laitettiin tyynyn alle. Aamulla lapuista otettiin umpimähkään yksi ja katsottiin minkä niminen on tuleva puoliso. Jos lappu oli tyhjä, valitsija jäi vanhaksipiiaksi tai vanhaksipojaksi.
Häiden vietto
Kun puoliso oli jo tiedossa, oli aika katsoa koska häät vietetään. Tähän tarvittiin kultasormus, joka pujotettiin hiukseen. Hiuksen molemmista päistä otettiin kiinni ja sormus laskettiin tyhjään juomalasiin. Kun sormus alkoi heilua ja kilahti lasin reunoihin, siitä laskettiin kuinka monen vuoden päästä tämä iloinen tapahtuma olisi. Toinen versio asiasta oli se että kilahdukset kertoivat minkä ikäisenä naimisiinmeno tapahtuisi.
Ruotsissa häitä tai lapsia ennustettiin vatkaamalla illalla munanvalkuainen lasiin vettä. Lasi jätettiin sängyn alle yöksi. Mikä kuvio aamulla lasissa näkyi, sellainen oli lopputulos. Morsiushuntu ennusti häitä ja kehto lapsia.
Keski-Euroopassa valittiin yksi rakkauskirje ja taiteltiin yhdeksään kertaan. Lopuksi kiinnitettiin vielä neulalla ja kirje tungettiin vasemman käden hansikkaaseen ja hansikas tyynyn alle. Se millaista unta näki, kertoi miten tosissaan kirjeen kirjoittaja todella oli.
Tulevaisuuden ennustaminen
Tarvitaan 12 kahvikuppia ja yhtä monta pientä esinettä, jotka mahtuvat kuppien alle. Kullekin esineelle määritellään ensin mitä ne tarkoittavat. Toki voit valita muitakin esineitä, tässä vain muutama esimerkki. Lapset yleensä pitävät tästä ”leikistä”.
Avain – onnellisuutta
Delfiini – muuntumista tai muuttumista, muutosta elämään
Hopea - huolta
Kolikko - rahaa
Leipäpala – ruokaa tai elämää
Musta lanka – kuolemaa tai surua
Nuppineula - sairautta
Puunpala - ihmettä
Simpukka – hedelmällisyyttä, lisää lapsia
Sormus – puoliso tai uskollisuutta
Suola-astia – sitova lupaus
Sydän – rakkautta
Teepussi – rauhaa ja harmoniaa
Timantti tai jalokivi – terveyttä
Nämä tai muut valitsemasi esineet piilotetaan kahvikuppien alle ja niiden paikat sekoitettaan. Kukin osallistuja valitsee vuorollaan yhden kupin ja katsoo mitä sen alta löytyi. Sen jälkeen kupit sekoitetaan jälleen ja seuraava valitsee omansa. Tulevana vuonna tapahtuisi sitten jotain sellaista mitä kupin alta löytyi.
Halko pään alla
Jos halusi uniensa toteutuva oli syytä nukkua uudenvuodenyö halko pään alla.
Kuolema
Jokaiselle annettiin suolarae, joka laitettiin makuuhuoneen ikkunalaudalle yöksi, jos se oli aamulla sulanut pois, tämä henkilö ei näkisi seuraavaa uutta vuotta.
Toinen tapa ennustaa kuolemaa oli heittää uudenvuodensaunassa vasta ilmaan tai saunan katolle, jos tyvi osoitti hautausmaalle tiesi se kuolemaa, jos kirkkoon niin naimattomille häitä tai jo naimisissa oleville onnea. Jos tyvi ei osoittanut hautausmaalle eikä kirkolle se kertoi mistä suunnasta tuleva puoliso tai onni tulisi.
Kolmas tapa ennustaa kuolemaa oli syöttää koirat illalla sisällä kylläisiksi ja laskea ne sitten ulos. Jos ne pihalla haukkuivat talon isäntä kuoli seuraavana vuonna, jos olivat hiljaa elo jatkui.
Neljäs tapa ennustaa kuolemaa oli päreen poltto. Ketä asia kiinnosti, istuivat ringissä päreen ympärillä ja mihin suuntaan päre alkoi kaartaa, siellä istui ensiksi kuoleva. Päreestä ennustettiin muutakin, jos paloi kituen päreen omistaja sairasteli, jos kipinät lensivät ovea kohti tiesi kuolemaa ja jos peräseinää kohti tiesi terveyttä.
Muutto
Palkollisille oli tärkeää tietää jatkuiko pesti, joten he heittivät illalla kenkänsä olan yli ja jos kärki osoitti kohti ovea tuli lähtö, jos taas kohti peräseinää sai jäädä.
Sika ennustajana
Sikaa pidettiin viisaana eläimenä, ja uudevuoden yöllä sialta käytiin kysymässä tärkeitä asioita. Jos sika röhkäisi, se oli myöntyvä vastaus ja jos vaikeni, se oli kielto.

Tinanvalanta
Suomalaiseen uudenvuodenviettoon kuuluu ehdottomasti tina. Tinanvalanta ei ole kuitenkaan täysin suomalainen tapa, vaan tuli maahamme Keski-Euroopasta Ruotsin kautta. Tulevaisuuden tarkastelu metalleja valamalla on kuitenkin vuosituhansia vanha tapa. Jos tinaa ei ollut, käytettiin lyijyä, mehiläisvahaa tai talia.
Tinanvalantaa varten tarvittiin tinakauha, tinakappale, kuuma uuni tai kynttilän liekki ja isohko vesiastia täynnä kylmää vettä. Tina sulatettiin tulessa tai liekissä ja sulanut tina kipattiin nopealla ranneliikkeellä veteen. Jos tinakuva särkyi, särkyi taikakin. Ennettä tutkittiin suoraan tinamöykystä tai jos siitä ei selvinnyt mitään, sen heittämästä varjosta seinältä.
Ensimmäinen tina valettiin aina talon haltijalle tai tontulle. Sen jälkeen vasta talon asukkaille, ensin isännälle, sitten emännälle. Viimeinen tina valetaan maanhaltijalle, joka tinassa ilmaisee suopeutensa tai vastenmielisyytensä. Tämä tina yleensä säilytettiin koko vuoden, vasinkin jos oli suopea. Jokainen valoi itse tinansa ja tulkinnasta vastasi talon vanhin. Jossainpäin oli tapana että yksi henkilö valoi kaikkien tinat, sanoen aina nimen kenelle tina eli ”kuva” tuli. Omissa lapsuusmuistoissani väikkyy vielä saunan uuniin kuuma tuli ja äiti, joka auttoi pitämään tinakauhaa vaakatasossa liekeissä. Kun tinan veteen kaatamisen aika tuli, hieman pelotti miten se onnistuu, kun yksin piti tehdä ilman äidin apua. Mummoni oli talon vanhin, joten hän hoiti tulkinnan. Joskus hän unohti mitä oli sanomassa ja alkoi tarinoida omiaan.
Esimerkkejä:
Arkku - kuolema
Avain – arvostusta, yhteiskunnallisen aseman nousua
Eläin – ystäväsi on arvaamaton
Haarakas tina – vieraita
Hevonen – matkaa tai onnea
Katkennut tina - epäonnea
Kruunu – valtaa tai häitä
Kukka - ihailija
Laiva – matka
Lentokone – matka
Lintu – onnea
Mureneva tina – rahaa
Mustat täplät – surua
Naisen pää – riitaa naapureiden kanssa
Risti – kuolema
Röpyläinen tina - rahaa
Seppele – juhlintaa tai kuolemaa
Sormus – avioliittoa
Säkki – hyvä viljavuosi
Tasainen möhkäle – sairautta

Tinan valantavettä käytettiin myös puolison etsintään. Jos tinanvaluvedellä kasteli nenäliinan ja laittoi sen yöksi tyynyn alle näki tulevan puolisonsa. Valuveden voi myös viedä tienristeykseen, jossa sai sitten kuulla muita enteitä.

Uudenvuodenlupaukset
Vanhan vuoden loppuminen ja uuden alku on aikaa jolloin pohditaan ajan kulumista. Mietitään mitä vuoden aikana on tapahtunut; mitä on tehty ja mitä jätetty tekemättä. Koska vuoden vaihtuminen on lähellä, mietitään myös tulevaa ja sitä millainen tuleva vuosi voisi olla.
Uudenvuodenlupauksilla yritetään taata että tulevasta vuodesta tulee mahdollisimman hyvä.
Uudenvuodenlupaus voidaan antaa joku suullisesti tai kirjallisessa muodossa. Viimeksi mainittu on joskus suljettu kirjekuoreen ja avattu sitten seuraavana uutena vuotena ja todettu miten kävi. Pitikö lupaus.

Uudenvuoden sää
Mitä vanhoihin sään ennustamisiin tuli, uudenvuodenvaihde oli säämerkkien kannalta vuoden tärkeintä aikaa. Silloin ennustettiin koko vuoden säätila.

Millaiset ilmat uutenavuonna (1.1.) semmoiset juhannuksena (24.6)
Mimmoiset ilmat tänään (1.1), sellaiset koko tässä kuussa (tammikuu).
Mimmoiset ilmat on 12 ensimmäistä päivää, sellaiset on koko vuonna.

Mitä ennen uuttavuotta tuiskuaa, sen tuiskuaa laariin.

Jos Uudenvuoden yönä ei ole taivas tähdessä, niin sinä vuonna, eivät vasikat elä eivätkä sienet kasva.

Jos Uudenvuoden yönä on taivas tähdessä, tulee hyvä ohravuosi tai marjavuosi tai hillavuosi. Tähtitaivas lupaa myös hyvää sienivuotta.

Jos Uudenvuoden yönä on tyyni ja selkä ilma, niin tulee hyvä viljavuosi tai marjavuosi;
mutta jos silloin on tuulinen ja sateinen, niin odotetaan katovuotta, jolloin ei vasikat elä, eikä sienetkään kasva.

Jos Uudenvuoden yönä on tuulta ja sadetta, tulee luminen talvi ja kovat pakkaset.

Jos Uudenvuoden yönä sataa niin paljon että olki peittyy, tulee hyvä marjavuosi.

Jos puut ovat Uudenvuoden aamuna härmässä, tulee hyvä marjavuosi.

Jos metsä on täynnä eli puut huurussa tai lumisia on tähkätkin täynnä eli hyvä viljavuosi.

Jos Uudenvuodenpäivänä on paljon lunta, tulee hyvä marjavuosi.

Jos Uudenvuodenpäivänä on metsä luminen, tulee tautinen vuosi.

Jos katajan neulaset pakkasesta punertaa, tulee hallavuosi.

Jos Uudenvuoden aamuna on aamurusko, tulee pyryinen talvi.

Jos taivas Uunnavuonna ruskottaa, tulee myrskyjä.

Jos on usva Uunnavuonna, niin on halla heinäkuussa, talvi keskellä kesää.

Jos Uunnavuonna on usvaa ja se on lumen pinnasta irti, vaikka vaan sen verran että koira sopii juoksemaan usvan alitse, halla ei tee vahinkoa.

Jos Uunnavuonna lunta pyryttää, tulee halloja.

Jos Uunnavuonna sataa lunta, tulee loppiaisena pakkanen.

Jos Uutenavuotena sataa tulee sateinen heinäkuu.

Jos Uunnavuonna lumi juoksee aidan läpi tai kissan jälki peittyy, on koko talven lumi liikkeellä.

Jos Uutenavuotena on kirkasta, on juhannuksena pouta.

Jos Uutenavuotena on kaunis ilma, tulee hyvä ohravuosi.

Jos Uutenavuotena on päivä pilvinen, tulee hyvä tattivuosi.

Jos Uudenvuoden päivänä aurinko näkyy, tulee hyvä marjavuosi.

Jos Uudenvuodenpäivänä sen verran aurinko näkyy että mies hevosen selkään pääsee, tulee hyvä vuosi.

Kun ensi kerran Uudenvuoden jälkeen on suoja, siitä on 9 viikkoa sulaan veteen.

Milloin on ensimmäinen suoja Uudenvuoden jälkeen, siitä on 200 päivää uutiseen/rukiin leikkuuseen.

Lisää vanhoja ennusteita ja muuta kalenteriin liittyvää:
Kalenteri

27.12.09

Mikä on sinulle tärkeintä elämässä?

Joskus on hyvä miettiä syntyjä syviä eli sitä mikä elämässä on oikeastaan tärkeää ja mikä vähemmän tärkeää. Aina emme tee elämässä niitä asioita, joita pidämme tärkeinä. Sen sijaan puuhastelemme vähemmän tärkeiden asioiden parissa.
Ohessa kysely, johon voit rastia kaikki itsellesi tärkeät asiat... Voit rastia niin monta kuin haluat, lähetä kysely painamalla submit.

26.12.09

Puhelinmarkkinointikielto

"Against stupidity even the gods battle in vain." Tyhmyyttä vastaan, jopa jumalat taistelevat turhaan.

Puhelinmarkkinointi on asia, joka ärsyttää monia ihmisiä. Erityisesti se ärsyttää silloin kun on monta markkinointikieltoa voimassa ja siltikin markkinointi vain jatkuu.
Onkohan kenellekään siellä lehtitalojen ja puhelinmarkkinointifirmojen päässä tullut mieleen sellaista ajatusta että jos ihminen on kieltänyt puhelinmarkkinoinnin hän ei ehkä halua ostaa mitään puhelimitse markkinoitavaa? Onko ihan uusi ja outo ajatus??? Silloin joka ikinen soitto tälläiselle ihmiselle on täysin turha, koska hän ei osta mitään. Puhelimella soittaminen maksaa, mitä maksaa lehtitalolle tai markkinointifirmalle se että heidän työntekijänsä soittelevat ihmisille, jotka eivät osta mitään? Onko tämä touhu kannattavaa? Ajatelkaapa vähän omilla aivoillanne siellä markkinointipäässä.

Lainsäädäntöä
"Henkilötietolain 30 §:n nojalla rekisteröidyllä on oikeus kieltää rekisterinpitäjää käsittelemästä häntä itseään koskevia tietoja suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia sekä markkina- ja mielipidetutkimusta samoin kuin henkilömatrikkelia ja sukututkimusta varten."

"Sähköisen viestinnän tietosuojalain 26 §:n 2 momentti puolestaan antaa henkilölle oikeuden kieltää yksittäiseltä yritykseltä nimenomaan telemarkkinointi eli puhelimitse tapahtuva tarjonta."

"Yrityksen tulee pitää erillistä rekisteriä sille annetuista markkinointikielloista. Yrítyskohtaisiin kieltoihin liittyvä palaute on syytä esittää suoraan kuhunkin yritykseen."

Tämä teksti on Asiakkuusmarkkinointiliiton sivuilta koskien suoramarkkinointikieltoja kuluttajille. Näiden pykälien perusteella pitäisi olla todella helppoa saada puhelinmarkkinointi kuriin. Totuus on kuitenkin toinen.

Markkinointia rajoittavat rekisterit
Ensimmäinen asia minkä puhelinmarkkinointiin kyllästynyt ihminen tekee on liittyminen markkinointia rajoittavaan palveluun. Niitä on sekä maksullisia että maksuttomia. Kielto on yleensä voimassa rajoitetun ajan 1-3 vuotta ja tulee voimaan 1-3 kk:n kuluessa.
Totuus asiasta: Tällä saa karsittua puhelinmarkkinoinnista noin 3-6 kuukaudeksi pois 20%, muuten soittelu jatkuu edelleen täysin samanlaisena. Olen kokeillut kaikki Suomen rekisterit tässä asiassa ja sanon että ei todellakaan toimi.

Mikäli haluaa kokeilla tässä on osoitteita missä voi kieltää osoitteenluovutuksen ja markkinoinnin:

Ajoneuvoliikennerekisteri: http://www.ake.fi/
Väestörekisterikeskus: http://www.vrk.fi/
Asiakkuusmarkkinointiliitto: www.ssml.fi/rajoituspalvelut/kuluttajille
Tietosuojavaltuutettu: http://www.tietosuoja.fi/

Markkinointikieltoja puhelimeen tarjoavat myös:
Elisa 0600 93404
Sonera 0600 13404
ma-pe 8.30 -18.00 (hinta 0,39 €/min + paikallispuhelumaksu)

Yksityisen yrityksen telemarkkinointikielto
Kun puhelimitse markkinoivalle henkilölle mainitsee että soitit juuri puhelimeen, jossa on markkinointikielto, saa yleensä vastauksesi: "En mä voi tehdä asialle mitään." "Ei se mulle kuulu". "Et sä voi tälle mitään." Ilmeisesti näille henkilöille ei ole kerrottu mitään tietosuojalain 26 §:stä ja 2 momentista mitään. Sen perusteella kuluttaja voi kieltää yksittäisiä puhelinmarkkinointia harjoittavia henkilöitä ja heidän yrityksiään soittamasta kyseiseen numeroon. Lisäksi näiden henkilöiden pitäisi pitää rekisteriä siitä mihin numeroon he eivät saa soittaa. Tämän kun heille kertoo, vastaus on "Ei meillä täällä ole mitään rekisteriä." "En mä sun numeroa voi ottaa erikseen mihinkään, mä soitan ihan kaikille samalla lailla." Olisiko aika hieman kouluttaa näitä henkilöitä ottamaan ylös ne numerot, joihin EI SAA SOITTAA!
Toki voi ottaa näiden soittelijoiden nimet ylös ja soittaa ylemmälle taholle kyseiseen firmaan. Siellä yleensä luvataan kauniisti tehdä asialle jotain. Mitä tehdään? Ei mitään, soittelu jatkuu. Onko tälläisen yrityksen johdossakin joku todella tyhmä henkilö, joka ei ymmärrä mitä hallaa he tekevät koko alalle?

Salainen numero
Oikein kun alkaa sappi kiehua, sitä hankkii salaisen numeron. Mitä tapahtuu? Puhelinmarkkinointi senkun jatkuu. Salainen numero, on salainen siksi että sitä ei luovuteta muille. Missä on vuoto? Kuka luovuttaa salaisia numeroita puhelinmarkkinointiin?

Prepaid-liittymä
Kun on jo heittänyt puhelimensa, jossa on se salainen numero jorpakkoon tai upottanut järveen, tarvitsee kuitenkin jonkinlaisen puhelimen, että on tarvittaessa sukulaisten tavoitettavissa ja työpaikankin. Prepaid-liittymä estää puhelinmarkkinointia jonkun verran, mutta ei täysin. Kuka tätäkin numeroa antaa yleiseen jakeluun?

Ainoa tepsivä konsti puhelinmarkkinointiin
Älä hanki minkäänlaista puhelinta tai älä pidä puhelinta ollenkaan päällä, käytä puhelinta vain kun soitat jollekulle. Vihdoinkin rauha.

Saan ehkä viimein koottua sen kirjahyllyn, ilman että joudun vastaamaan 5 minuutin välein puhelimeen.

Ongelmia

Ongelmaksi jää, miten estää markkinointisoittelu työpuhelimeen? Se on nimittäin työajasta pois, kun joutuu 5 minuutin välein torjumaan lehtitilauksia ja muuta hilpetööriä. Työpuhelimeen kun pitää vastata asiakkaiden ja työasioiden hoidon takia. Miten saa sen markkinointi-ihmisen siellä toisessa päässä ymmärtämään että työpuhelin ei ole sitä varten että hän estää toisten työnteon? Onko ainoa keino lyödä luuri kylmästi korvaa?

Olisiko mitenkään mahdollista säätää lakia, joka lopettaa puhelinmarkkinoinnin kokonaan? Jäisi päivästä huomattavasti enemmän aikaa käytettäväksi johonkin rakentavaan ja saisi huomattavasti enemmän töitäkin tehdyksi.

Entä kotirauhan rikkominen? Missä vaiheessa puhelinmarkkinoinnista tulee kotirauhan rikkomista? Riittääkö 12-50 soittoa päivässä, ja niistä 5-6 koskien täysin samaa lehteä, jota en aio tilata koskaan. Enkä ota edes ilmaiseksi. Voiko puhelimyyjille hakea lähestymiskieltoa?

Ymmärrän aivan loistavasti miksi joillain ihmisillä "napsahtaa" päässä tämän asian suhteen ja ryhdytään äärimmäisiin toimiin. En haluaisi sulkea puhelintani lopullisesti, mutta ilmeisesti tämä nykyajan puhelinmarkkinointimafia siihen pakottaa. Olisiko asialle syytä tehdä jotain?

23.12.09

Tyyny, tyynyliina - pesu ja hoito

Miten usein vaihdat tyynyliinan? Entä miten usein peset tyynyn? Koska tyyny pitäisi uusia? Millainen on hyvä tyyny?

Tyynyt
Nykyään on saatavilla monenlaisia tyynyjä. Niitä voi valmistaa myös itse. Tyynyssä voi olla vaahtomuovisisus, se voi olla myös outoa viskoelastista avaruusmateriaalia (Tempur, kennomainen polyuretaani). Täytemateriaalina saattaa olla tekokuituvanu, puuvillavanu, villavanu, vaahtomuovirouhe, kapokki, höyhenet, untuvat. Vanhaan aikaan tyynyjä täytettiin oljilla ja heinillä. Nykyään niitä pidetään ehkä liian pöllyävinä. Maarianheinä antaa tyynylle kuitenkin hyvän tuoksun.
Höyheniä pidetään parhaana tyynyn täytteenä. Keskikokoiseen tyynyyn menee höyheniä noin 1½ kg, untuvia tarvitaan noin 500-600 g. Höyhenet ovat tyynyn sisällä erillisessä höyhenpussissa, joka ennenvanhaan käsiteltiin niin että höyhenet eivät tule läpi (vahaus mehiläisvahalla, steariinikynttilällä tai tärkkääminen) tai nykyään käytetään untuvakangasta, joka on vartavasen valmistettu tähän tarkoitukseen. Ankan höyhenet ja untuvat ovat edullisimpia ja niitä on erilaisia koostumuksia untuvan määrän vaihdellessa 10-51%:n välillä, seuraavaksi kalleinta on hanhen höyhenet ja untuvat, kaikkein hienointa on pelkästään hanhenuntuva-tyyny, jossa on 100%:a hanhenuntuvaa.
Kapokki on kuitua, jota saadaan trooppisen puun hedelmien siemenhahtuvista. Se on pehmeää, mutta murenee ja paakkuuntuu helposti. Kapokkitäytteinen tyyny tarvitsee kaksinkertaisen tyynynkuoren että kapokkihahtuvat eivät tule tyynystä läpi. Kapokkia tarvitaan 500-700 g.
Tekokuituvanu on käytetyin täyteaine. Se menee kuitenkin linttaan helposti ja lika kuultaa helposti tyynyn läpi. Puuvilla- ja villavanu ovat luonnonmateriaaleja, mutta pölyävät hieman enemmän kuin tekokuituvanu. Nekin menevätä helposti linttaan ja vaativat aika ajoin pöyhimistä.
Vaahtomuovirouhe säilyttää paremmin kimmoisuutensa ja on hygienisempi, eikä pölyä helposti. Vaahtomuovirouhe saattaa kuitenkin aiheuttaa ärsytystä herkässä käyttäjässä.

Tyyny hoito ja pesu
Tyynyä ei pestä kovin usein, pari kertaa vuodessa tai aina tarvittaessa on riittävä määrä pesuja. Yleensä tyynylle riittää tuulettaminen. Nämä ohjeet ovat tavallisille tekokuituvanu- ja vaahtomuovirouhetyynyille. Höyhen- ja untuvatyynyt käsitellään eri tavalla. Siitä myöhemmin tässä tekstissä. Tarkista aina pesuohjeesta miten tyynyjä on tarkoitus puhdistaa, noudata aina valmistajan ohjetta jos eroaa tästä. Älä koskaan osta tyyny, jota ei voi pestä, siitä tulee kallis investointi, kun joudut vaihtamaan sen vuoden välein.

Tyynyn konepesu
Tyynyt pestään yksi kerrallaan väljässä vedessä hienopesuohjelmalla. Pesuainetta käytetään vain kolmasosa annosteluohjeen määrästä. Huuhteluainetta ei käytetä lainkaan.

Tyynyn käsinpesu
Tyyny pestään saippuapohjaisella pesuaineella painelemalla ja hieromalla. Katso Tee itse kodin puhdistusaineet. Tyyny huuhdotaan hyvin ja vesi puserrellaan tarkkaan pois.

Tyynyn osapesu
Joskus tyynyyn tulee tahroja ja ne pitäisi poistaa. Työnnä tyynyn täytteet tahrakohdasta sivuun ja sido täytteetön kohta narulla niin että voit pestä vain tahrakohdan tai poistaa tahran. Katso Tahrojen poisto kankaista Pese ja huuhtele hyvin. Poista naru ja anna kuivua. Näin koko tyynyä ei tarvitse pestä.

Tyynyn kuivatus pesun jälkeen
Tyyny kuivataaan ilmavassa paikassa vaakatasossa. Kesällä tyynyn voi kuivata ulkona. Muista kääntää tyynyä silloin tällöin kuivauksen aikana niin se kuivuu nopeammin ja tasaisemmin. Älä kuivaa tyynyä kuumassa auringonpaahteessa, mieluummin varjossa ja kevyessä tuulessa.

Tyyny kuivausrummussa
Laita vain yksi korkeintaan kaksi tyynyä kuivausrumpuun ja lisää rumpuun 2 tennispalloa. (Tarkista ensin että palloista ei lähde väriä, voit vaikka pestä tennispallot ensin varmistaaksesi asian.) Pallot hakkaavat tyynyistä irtoveden pois ja pöyhivät ne. Älä laita höyhen- tai untuvatyynyjä kuivausrumpuun, varsinkaan jos tyynyn päällikangas on vanhaa tai haurasta.

Höyhen- ja untuvatyynyjen pesu
Höyhenet ja untuvat poistetaan tyynystä ratkomalla pussi, jossa höyhenet ja untuvat ovat. Tyynyn pussiosat pestään erikseen ja höyhenet ja untuvat erikseen. Mikäli ohjeet sen sallivat, pussiosat voi pestä koneessa, muuten pesu suoritetaan käsin. Ennen pesu kaikki tyynyn sisään jääneet höyhenet- ja untuvat on nypitty huolellisesti pois.
Aluksi höyhenet ja untuvat laitetaan puhtaaseen veteen likoamaan. Siitä ne nostetaan isoon kattilaan, jossa on saippuavettä. Annetaan kiehua ½ tuntia, sekoittaen aina välillä etteivät pala pohjaan. Sitten höyhenet levitellään kuivumaan ilmavaan paikkaan. Pyykinkuivausteline, jolle on levitetty harsokangasliina on hyvä kuivausalusta. Kuivauksen aikana höyheniä nypitään pienemmiksi tukoiksi sitä mukaan kun ne kuivuvat. Höyhenien- ja untuvien pitää olla täysin kuivia ennenkuin ne laitetaan takaisin tyynyyn sisään, muuten tyynyyn tulee hometta ja ummehtunut haju. Höyhenien ja untuvien kuivuus varmistetaan pitämällä niitä ilmavassa paikassa vielä vuorokausi kuivumisen jälkeenkin. Oikein tarkat ihmiset kuivattavat höyheniä ja untuvia 2-3 päivää. Älä kuivaa höyheniä ja untuvia auringonpaisteessa tai ulkona tuulisella ilmalla. Aurinko kuivattaa höyheniä liikaa ja tuuli vie höyhenet ja untuvat mennessään.

Höyhen- ja untuvatyynyt voi pesettää pesulassa, jos tämä kuulosti liian monimutkaiselta.

Tiedän että on ihmisiä, jotka pesevät untuva- ja höyhentyynyt pesukoneessa. Kokeilin kaksi kertaa ja en kokeile kolmatta. Ensimmäisellä kerralla koneen rumpu putosi alas ja koko pesukone hajosi, toisella kerralla untuvatyyny räjähti koneessa ja kone oli täynnä höyheniä ja untuvia. Meni muutama päivä ennenkuin ne sai nypittyä kaikki pois ja nukkasihti täyttyi untuvista vielä muutaman kuukauden ajan. En tosiaankaan suosittele höyhen- ja untuvatyynyjen konepesua.

Tyynyliinat ja tyynynpäälliset
Koska tyynyjä ei suositella pestäväksi usein on hyvä suojata tyynyt tyynyliinoilla. Tyynyliinat on helppo vaihtaa ja pestä aina kun ne likaantuvat tai vähintään kerran viikossa.
Tyynyliinat estävät tyynyjen tahriintumisen ja likaantumisen. Hikoileville ihmisille on olemassa erillisiä tyynyliinan alle laitettavia tyynynpäällisiä, joissa on "hikoilu-urat" ja suojus, joka estää hien pääsyn tämän päällisen läpi tyynyyn. Nämä tyynynpäälliset pestään kerran viikossa tai useamminkin jos kastuvat kovin hiestä.

Koska ostaa uusi tyyny?
Hyvä tyyny kestää oikein hoidettuna useita vuosia. Hoitamaton tyyny täytyy uusia 1-3 vuoden välein, koska kerää itseensä pölypunkkeja, rasvaa ja likaa.

Millainen on hyvä tyyny?
Tämä riippuu ihan käyttäjästä. Osa ihmisistä haluaa nukkua pää korkeammalla ja toiset matalammalla. Paras tyyny kyljellään nukkujalle on sellainen että takaakatsottuna pää on suoraan selkärangan jatkeena. Siispä leveähartiaiset tarvitsevat korkeamman tyynyn kuin kapeahartiaiset. Selällään nukkujille sopii matalampi tyyny. Joskus voi olla hyvä käyttää useampia tyynyjä, joilla pääpuolen saa korkeammalle ja nukkujan istuvaan asentoon.
Allergiaperheissä tyynyjä joutuu tuulettamaan ja pesemään hieman useammin kuin muuten, joten tyynyn päällismateriaalin on syytä kiinnittää myös huomiota.
Se onko tyyny jotenkin päänmukaan muotoiltu on makuasia.

22.12.09

Lasten sairaudet top 10

Etsin netistä jonkinlaista listaa yleisimmistä lasten sairastamista taudeista, löysinkin muutamia listoja. Tämä on yhteenveto listan kärkipään sairauksista.

1.Flunssa eli nuhakuume
2.Kurkkutulehdus
3.Influenssa
4.Yskä
5.Parvorokko
6.Hinkuyskä
7.Välikorvantulehdus
8.Oksennus/ripulitauti
9.Vesirokko
10.Silmätulehdus

Flunssa
Tämä on ihmisen yleisin sairaus, myös aikuisten. On ihan normaalia että lapsi sairastaa sen muutaman kerran vuodessa (6-8 kertaa). Flunssaviruksia on noin 200. Lapsen vastustuskyvyn kehittymisen kannalta on hyvä että hän sairastaa flunssat. Päiväkodit ja koulut ovat hyviä tartuntapaikkoja. Flunssaa ei voi välttää.
Flunssa paranee itsestään noin 7-14 päivässä.
Flunssa leviää ja tarttuu suorassa kosketuksessa ja esineiden ja pintojen kautta. Flunssan itämisaika on muutama päivä, joten tartunta on saatu jo ennenkuin ensimmäiset oireet ilmenevät.
Oireet: Kurkkukipu, kuiva yskä, paineentunne päässä (posket, otsa), nenän tukkoisuus, väsymystä ja kuume (kuumetta ei esiinny aina). Limakalvotulehduksen edetessä nenä alkaa vuotaa kirkasta limaa, joka muuttuu taudin loppuvaiheessa kiinteämmäksi ja kellertäväksi. Taudin jo parannuttua yskää voi olla vielä useamman viikon ajan.
Hoito: Lepo, lämmin juotava, höyryhengitys. Nestettä on nautittava runsaasti. Normaalia terveellistä lämmintä ruokaa.
Jos kuume nousee yli 39°C:n voi lapselle antaa kuumetta alentavaa lääkettä (parasetamoli, ibuprofeeni tai naprokseeni). Tätä annostusta ei saa ylittää: Parasetamoli 60 mg/kg/vrk (kerta-annos 10 mg/kg x 6 krt), ibuprofeeni 40 mg/kg/vrk (kerta-annos on 10 mg/kg x 4 krt) tai naprokseeni 40 mg/kg/vrk (kerta-annos on 5 mg/kg x 8 krt). Älä koskaan anna lapselle useita eri kuumelääkkeitä samanaikaisesti, valitse vain yksi ja käytä sitä. Kuume on kehon oma mekanismi, jolla se taistelee viruksia vastaan, jos sitä alennetaan liian varhaisessa vaiheessa virukset eivät välttämättä tuhoudu ja flunssasta tulee pitkäkestoinen.
Nenän tukkoisuutta voi helpottaa nuhasuihkeella tai nuhatipoilla, mutta vain lyhytaikaisesti.
Kun kuume on laskenut kotona on hyvä olla vielä yksi kuumeeton päivä ennen päiväkotiin tai kouluun menoa.
Kuumeisena ei saa liikkua tai harrastaa urheilua. Vuodelepo on tarpeen.
Milloin lääkäriin: Jos yli 38°C:n kuume kestää useamman päivän (yli 3 päivää) tai kuume nousee uudelleen jo kerran laskettuaan tai kuume ei laske kuumelääkityksestä huolimatta astettakaan tai jatkaa nousua tai flunssaan liittyy korva- tai poskiontelo-oireita. Nopeasti lääkäriin on mentävä jos kuumeeseen liittyy kovaa yskää, voimakasta kipua hengitettäessä, kovaa päänsärkyä, yleistilan heikkenemistä tai tajuttomuutta. Myös silloin kun lapsi ei suostu nauttimaan nesteitä, valittaa jatkuvasti tai on käsittelyarka tai välinpitämätön, lääkäriin on mentävä kiireesti.

Kurkkutulehdus
Nielutulehdus on yleisin kurkkukivun syy. Streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus eli angiina on myös tavallinen kouluikäisten kurkkukivun syy.
Oireet: Nielu on punainen, valkeita katteita voi olla, kurkkukipu, (suurentuneet kaulan imusolmukkeet ja kuume.)
Kurkkukipu voi olla myös flunssan, influenssan, kurkunpääntulehduksen tai mononukleoosin ("pusutauti", rauhaskuume) ensioireita. Lasten kurkkukipu voi liittyä vesirokkoon, tuhkarokkoon tai sikotautiin. Harvoin kurkkukipu liittyy kurkkupaiseeseen (2 tapausta 1000:sta). Kuiva sisäilma talvella voi kipeyttää kurkun.
Hoito: Kurlaus lasillisella lämmintä vettä, johon on lisätty ½ tl suolaa, omenaviinietikkaa tai sitruunamehua. Lämmin juotava.
Milloin lääkäriin: Jos kurkkuun katsottassa näyttää että molemmat tai toinen nielurisapuoli on turvoksissa tai katteet ovat vihertävät (kurkkupaiseen merkkejä), kaulan imusolmukkeet ovat suurentuneet (angiinan merkki). Myös silloin jos kurkkukipu kestää pitkään ja siihen liittyy korkea kuume, voimakas päänsärky, veriyskä. Nopeasti lääkäriin on mentävä jos nieleminen tai hengittäminen vaikeutuu tai kurkkukipuun liittyy rintakipua tai selkäkipua (pistos) (keuhkokuumeen merkki.)

Influenssa
Aikaisemmin influenssat olivat Suomessa jokatalvisia vieraita, sittemmin niistä on tullut kokovuotisia kumppaneita. Olisiko syynä leudot talvet, sateiset kesät, huono ruokavalio, nopeat kulkuyhteydet vai ihmisten jatkuva rokottaminen influenssaviruksia vastaan, niin että tuhotaan se vähäkin vastustuskyky?
Hyväkuntoinen ihminen kestää influenssan hyvin, pienillä lapsilla voi ajoittain olla vaikeuksia johtuen vielä kehittymättömästä vastustuskyvystä. Yleisin influessa on kouluikäisillä lapsilla.
Influenssaviruksille on luonteenomaista hyvin nopea muuntuminen. Voimakkaasti muuntuvat influenssavirukset aiheuttavat pandemioita eli maailmanlaajusia epidemioita. Niitä esiintyy noin 10-40 vuoden välein. Sika- ja lintuinfluenssat ovat tyypillisiä esimerkkejä näistä. Influenssaa on myös A-, B- ja C-tyyppiä, jotka ovat ihan normaaleja kausi-influenssoja esiintyen kerran pari vuoteen. Hyvä puoli tiheään esiintyvistä influenssoista on se että kun ne sairastaa saa vastustuskyvyn seuraavaa aaltoa vastaan ja muuntunut influenssa ei pääse iskemään koko voimallaan. Seuraavan kerran muuntuneen taudin saa kun se on muuntunut niin paljon että elimistön oma puolustusjärjestelmä ei pysty sitä enää tunnistamaan. Yleensä 7-14 vuoden välein.
Influenssa leviää pisaratartuntana hengitysilman ja kosketuksen välityksellä. Influenssa tartuu myös pinnoilta ja esineistä, joita sairas on koskettanut tai joihin hän on aivastanut. Taudilla on lyhyt muutaman päivän itämisaika, joten se tarttuu nopeasti, jos yleensä tarttuu.
Oireet: Kova kuume, kipeytyneet lihakset, jopa luita voi särkeä, voimattomuus, saatta olla myös silmien valonarkuutta. Kurkkukipua, yskää, yleisiä kipuja, päänsärkyä ja vilunväristyksiä voi myös olla tai olla olematta.
Toipuminen vie pari viikkoa.
Hoito: Vuodelepo. Tarvittaessa kuumeen alennus kuten flunssassa. Runsas nesteiden nauttiminen. Lämmin juotava. Nenän tukkoisuuteen voi käyttää nenätippoja tai -sumutteita.
Ennaltaehkäisy katso: Luonnon antibiootit
Milloin lääkäriin: Jos korkeaa kuumetta on kestänyt yli 3 päivää. Jos hengittäminen muuttuu vaikeaksi, keuhkoista kuuluu outoja ääniä (rahinaa, vinkuminen), korvat- ja kurkku kipeytyvät tai nenän eritteet muuttuvat vihreiksi tai ysköksissä on verta. Katso myös Flunssa.
Influenssaan liittyviä jälkitauteja, jos tautia ei malteta sairastaa kunnolla loppuun: keuhkokuume, poskiontelo- ja/tai korvatulehdus tai sydänlihastulehdus.
Influenssarokotus: Suojaavan vaikutuksen syntyminen kestää pari viikkoa, joten rokote on otettava ajoissa. Rokotteen tehoon vaikuttaa se, mitä virusmuunnoksia siihen on otettu mukaan ja miten paljon virus on ehtinyt muuntua rokotteen kokoamispäivästä rokotteen antopäivään. Henkilökohtaisesti en kannata influenssarokotetta, mutta kukin päättäköön omasta puolestaan.

Yskä
Yleisin lääkärissäkäynnin syy on yskä. Yskä on hengitysteiden refleksi, jonka tarkoitus on poistaa hengitysteistä sinne kuulumattomia hiukkasia ja limaa. Yskä on osa ihmisen puolustusjärjestelmää. Yskä menee yleensä ohi suhteellisen nopeasti, muutamassa viikossa. Jos yskä kestää kauemmin kuin kuukauden puhutaan pitkittyneestä yskästä ja se voi olla merkki jostain vakamammasta sairaudesta.
Useimmiten yskä on oire hengitystieinfektiosta.
Oireet: Yskä voi olla kuivaa ja muuttua sitten limaiseksi. Se voi olla myös limaista alunalkaen.
Hoito: Tavallinen yskä menee yleensä itsestään ohi. Yskän tarkoitus on poistaa keuhkoista limaa, joten sitä ei välttämättä tarvitse hillitä yskänlääkkeellä. Yskä lähtee yskimällä. Yskänärsytystä voi hillitä juomalla hunajavettä. Hunajaa ei kuitenkaan saa antaa alle vuoden ikäisille lapsille. Runsas nesteiden nauttiminen on tärkeää. Höyryhengitys helpottaa oloa. Ilmankostutin makuuhuoneeseen ja lapsi nukkuu rauhallisemmin kun vuoteen pääpuolta korotetaan hieman.
Milloin lääkäriin: Jos yskä on kovaa ja pahenee tai kestää yli 4 viikkoa. Jos yskän alkuperä ei ole tiedossa tai yskökset muuttuat märkäisiksi tai verisiksi. Jos nousee kuumetta ja tuntuu hengenahdistusta (keuhkokuume) pitää hakeutua lääkäriin heti.

Parvorokko (Erythema infectiosum)
Sen aiheuttaa ihmisen parvorokkovirus B19 kesäkuukausina tai keväällä pieninä epidemioina. Yleinen vauvoilla, lapsilla ja teini-ikäisillä. Tarttuu hengitystie-eritteiden välityksellä. Kun kerran parvorokon sairastaa saa pysyvän vastustuskyvyn.
Oireet: Joskus oireeton. Yleensä ensioireina lievää kuumetta, päänsärkyä tai väsymystä. Muutaman päivän päästä poskiin nousee punoitusta. Käsiin, jalkoihin ja vartaloon voi tulla ihottumaa, joka ei kutise. Auringonvalo, liikunta, hikoilu, kuumuus, kuume tai stressi pahentaa ihottumaa. Joskus ihottuman voi parantua ja lehahtaa uudelleen. (Aikuisilla voi olla nivelkipua ja turvotusta vielä viikkoja tai kuukausia taudin sairastamisen jälkeenkin.)
Toipuminen vie 5-14 päivää.
Hoito: Oireenmukaista. Pysyttelyä pois auringosta.
Milloin lääkäriin: Ei yleensä vaadi lääkärihoitoa.

Hinkuyskä
Yleensä Bordetella pertussis-bakteerin aiheuttama tulehdus keuhkoputkessa. Sitä esiintyy epidemioina 2-4 vuoden välein, vauvaikäisillä ja lapsilla.
Oireet: Pitkittynyt yskä, joka muuttuu hinkuvaksi. Yskä voi hyvin jatkua parikin kuukautta. Pienillä lapsilla voi olla pientä lämmönnousua ja nuhaa. Yskänpuuskat tulevat yleensä öisin. Yskänkohtaukset ovat tiheitä.
Oireita pahentavat: rasitus, kylmät ruuat (jäätelö), tupakansavu.
Toipuminen vie normaalisti 1-4 viikkoa. Toipumisen jälkeen hengitystiet ovat hyperaktiiviset eli ärsyyntyvät helposti noin 3-6 kk:n ajan mikä voi johtaa virheelliseen astmadiagnoosiin.
Hoito: Yskänärsytystä voi hillitä juomalla hunajavettä. Hunajaa ei kuitenkaan saa antaa alle vuoden ikäisille lapsille. Runsas nesteiden nauttiminen on tärkeää. Höyryhengitys helpottaa oloa. Ilmankostutin makuuhuoneeseen ja lapsi nukkuu rauhallisemmin kun vuoteen pääpuolta korotetaan hieman.
Milloin lääkäriin: Jos lapsi on alle 6 kk:ta - heti. Jos vanhemman lapsen normaali yskä muuttuu hinkuvaksi. Jos kuume nousee korkeaksi tai muuttuu sahaavaksi. Jos esiintyy veriysköksiä tai lapsella on hengitysvaikeuksia.
Rokotukset: Hinkuyskärokotus annetaan 3 kk:n iässä, sekä suojarokotus 20-24 kk:n iässä, suoja kestää 3-10 vuotta. Tämä rokotus on mielestäni suositeltava, hinkuyskän kestää paremmin kun on jo iältään vanhempi.

Välikorvantulehdus
Yleisin lasten bakteeri-infektio ja antibioottikuurin syy. Yleinen pienillä lapsilla, alle 2-vuotiailla. Aika usein flunssan jälkitauti.
Oireet: Korvakipua voi olla tai sitten ei. Kuulon heikkenemistä.
Ennaltaehkäisy: Riittävän pitkä rintaruokinta, jopa 3-vuotiaaksi asti. Tutin käytön välttäminen.
Hoito: Akuutissa vaiheessa: Kipulääkitys tarvittaessa. Parasetamoli, ibuprofeeni, naprokseeni tai puuduttavat korvatipat.
Jatkohoito: Maitotuotteet pois ruokavaliosta, vain äidinmaitoa saa käyttää, ei valkoista sokeria, ei vaaleita vehnäjauhoja, ei eineksiä, ei makkaroita (ei edes nakkeja) tai lasten purkkiruokaa. Ei kylmiä ruokia (ei jäätelöä). Lapsen ruoka tehdään täysin itse tuoreista luomukasviksista, -marjoista, -hedelmistä ja -lihasta kypsentämällä. Sauvasekoitinta saa käyttää soseuttamisessa. Ruokaa ei pakasteta vaan tehdään aina sopiva annos. Ruoka annetaan lämpimänä.
Suurin osa välikorvantulehduksista paranee itsekseen ilman antibioottikuuria.
Milloin lääkäriin: Ei kiirettä. Jos näyttää siltä että välikorvantulehdus pitkittyy tai kipu on kovaa. Jos lapsi ei kuule kunnolla.

Oksennus/ripulitauti
Yleensä kun suolistoinfektio alkaa on hyvä antaa luonnon hoitaa tehtävänsä ja poistaa infektion aiheuttaja, joko ylä- tai alapään kautta. Oksennuksen ja ripulin kautta menetetyt suolat ja neste on kuitenkin korvattava. Rotavirus on yleisin lasten ripulin aiheuttaja talvisaikaan alle 3-vuotiailla lapsilla.
Oireet: Oksentelu ja/tai ripuli.
Taudin kesto 2-5 päivää.
Hoito: Riittävä nesteen nauttiminen. Runsaasti mehuja. Inkivääri- tai piparminttuteetä. Nestetasapainon korjaamiseen tarkoitettua ravintojuomaa apteekista. Juoman voi valmistaa myös itse lisäämällä litraan vettä 4 tl sokeria ja ½ tl suolaa sekä hieman appelsiinimehua tai sitruunamehua. Älä anna lapsille urheilijoille tarkoitettua energiajuomaa. Älä syötä lapselle kiinteää ruokaa ennenkuin pahoinvointi on kokonaan ohi. Jos lapsella on nälkä hänelle voi syöttää kuivaa hiilihydraattipitoista ravintoa kuten keksejä tai näkkileipää. Kuin ruoka alkaa pysyä sisällä, varovainen syöminen pieniä annoksia (banaania, omenaa, porkkanaa) ja huolellinen ruuan pureskelu. Käsien huolellinen pesu ennen ruokailua ja jokaisen WC-käynnin jälkeen. Maitohappobakteerit palauttaamaan normaalia bakteerikantaa suolistoon.
Tarkkaile koko ajan lapsen nauttimia nestemääriä ja sitä miten paljon nestettä poistuu, koska lapsi kuivuu nopeasti.
Milloin lääkäriin: Jos hiljattain on tehty ulkomaanmatka tai muu matka. Mikäli ripulointiin ja oksenteluu liittyy kovaa vatsakipua, rintakipua tai oksennuksissa on verta. Lapsen oksenteluun ja ripuliin on aina suhtauduttava vakavasti, sillä lapsi pienen kokonsa takia menettää helposti nesteitä vaarallisia määriä. Lääkäriin jos jatkuva oksentelu kestää yli vuorokauden. Lääkäriin on myös mentävä jos oksentelu johtuu päähän osuneesta iskusta. Lääkäriin myös jos ripuli on rajua tai jatkuu useita päiviä.

Vesirokko
Aiheutuu Varicella zoster-viruksesta. Tarttuu yleensä leikki-iässä. Itämisaika on 12-21 vrk ja tartunta tapahtuu ilman välityksellä. Viruksesta voi jäädä muhimaan osa hermosoluihin ja virus voi ilmaantua uudelleen noin 60-vuoden iässä vyöruusuna. Vesirokkoa on yleensä talvisin tai keväisin. Epidemia on noin 2-3 vuoden välein. Valtaosa ihmisistä sairastaa vesirokon ennen kouluikää.
Oireet: Lievää kuumetta ja rakkulaista ihottumaa, joka alkaa yleensä ylävartalosta tai päänseudulta. Rakkuloita tulee kaikkialle myös kämmeniin ja jalkapohjiin. Rakkuloita tulee koko ajan lisää 4-5 vuorokauden ajan. Rakkulat alkavat kutista vähään ennen kuin ne muuttuvat sameiksi ja alkavat kuivua pois. Lopulta ruvetkin putoavat pois jättäen vaaleat arvet. Arvet ovat sitä pahempia mitä rajumpi tauti. Rakkuloita ei saa raapia, muuten tulee pahoja arpia.
Hoito: Oireenmukaista. Kutiseviin rakkuloihin kutinaa hillitsevää voidetta.
Milloin lääkäriin: Jos lapsella on immuunipuutoksia, hänellä on atopiaa tai muita ihosairauksia tai hän on hyvin nuori.
Lapsi pidetään eristyksissä siihen asti kunnes rakkulat ovat muuttuneet ruviksi.

Silmätulehdus
Hyvin yleinen infektio. Syynä voi olla virus tai bakteeri. Liittyy joskus ylempien hengitysteiden tulehdukseen.
Oireet: silmä punoittaa, kutisee, rähmii, vuotaa ja on valonarka. Yön aikana silmä saattaa muurautua kiinni.
Hoito: Silmän huuhtelu fysiologisella keittosuolaliuoksella (apteekista) tai keitetyllä vedellä (annetaan jäähtyä ensin).
Milloin lääkäriin: Jos oireet eivät vähene muutamassa päivässä. Jos silmää särkee tai näössä tapahtuu muutoksia tai näkökentässä on häiriöitä. Jos tulehdusalue laajenee.

21.12.09

Ruokaa, pimeää ja valoa - tryptofaani, melatoniini ja serotoniini

Tänään 21.12. on vuoden pimein päivä, sopiva päivä käsitellä pimeän, valon ja ruuan vaikutusta ihmisiin.

Saattaa olla että tämä juttu menee joiltakin lukijoiltani yli hilseen. Mielestäni joskus on ihan hyvä vähän pöllyttää hilsettä ja laajentaa älynystyröitä.

Tryptofaani, melatoniini ja serotoniini, muodostavat yhdessä järjestelmän, jota ilman kehomme ei toimi kunnolla. Keho tarvitsee tryptofaania muodostaakseen pimeän avulla melatoniinia ja valon avulla serotoniinia, toki muitakin osasia on prosessissa mukana.

Tryptofaani
Monille eläville olennoille, ihminen mukaanlukien, tryptofaani on välttämätön aminohappo. Ihmisen elimistö ei muodosta tryptofaania, joten sitä on saatava ravinnosta. Tryptofaani on osallisena monissa biokemiallisissa yhdisteissä ja sitä tarvitaan serotoniinin ja melatoniinin tuotantoon elimistössä. Siitä lisää myöhemmin tässä artikkelissa.

Tryptofaanin päivittäinen tarve:
Lapset 1-3 vuotta: 91 mg
Lapset 4-8 vuotta: 133 mg
Nuoret 9-13 vuotta: 238 mg
Pojat 14-18 vuotta: 364 mg
Naiset yli 14 vuotta: 322 mg
Miehet yli 19 vuotta: 392 mg
Raskaana olevat tai imettävät naiset: 497 mg

Ihmisillä, joilla on fruktoosin (hedelmäsokeri) tai laktoosin (maitosokeri) imeytymishäiriö (laktoosi-intoleranssi) saattaa olla vaikeuksia saada riittäviä määriä tryptofaania ravinnosta.

Jos tryptofaania ei saada tarpeeksi ruuasta seurauksena voi olla masennus, päänsärkyjä, unettomuutta, painajaisia, liikalihavuutta, käyttäytymishäiriöitä, kipuja, PMS, dementia, Touretten syndrooma.

Jos taas tryptofaania saadaan liikaa, mikä on mahdollista jos sitä nautitaan synteettisessä muodossa ja samalla syödään hyvin proteiinipitoista ruokaa, tryptofaani aktivoi solutasolla estäjä-proteiinin, joka estää tryptofaanin biosynteesin. Kun tryptofaanin määrä on taas soluissa hyväksytyllä tasolla biosynteesi käynnistyy uudelleen. Liika tryptofaani siis estää tryptofaanin toimintaa. Liiallinen määrä on yli 1 gramma/päivä.

Mistä tryptofaania saa
Kun syöt monipuolisesti kalaa, lihaa (erityisesti riista), juustoja ja siemeniä saat riittävästi tryptofaania.
100g:ssa elintarviketta on tryptofaania:
Ahven 210 mg
Ankka 543 mg
Auringonkukan siemenet 300 mg
Banaani 10 mg
Basilika, raaka 339 mg
Cheddar 320 mg
Fasaani 510 mg
Hanhenmaksa 346 mg
Hanhi 394 mg
Herkkusienet 415 mg
Hirvi 746 mg
Hummeri 582 mg
Jänis 500 mg
Kalkkuna 240 mg
Kana 240 mg
Kananmuna 170 mg
Katkaravut 330 mg
Kaviaari 487 mg
Kidneypavut 170 mg
Kotijuusto 380 mg
Kurpitsansiemenet 589 mg
Lammas 210 mg
Linssit 150 mg
Lohi 220 mg
Maito 80 mg
Makrilli 434 mg
Mozzarella 390 mg
Mungpavut 317 mg
Naudanlina 230 mg
Parmesaani 560 mg
Parsa 40 mg
Parsakaali, höyrytetty 40 mg
Perunat, keitetyt 20 mg
Pinaatti, keitetty 70 mg
Poro 460 mg
Riisi, valkoinen 80 mg
Seesamin siemenet 370 mg
Sianliha 250 mg
Soijakastike 603 mg
Soijapavut, keitetyt 370 mg
Spirulina-levä 930 mg
Strutsi 360 mg
Tilapia 437 mg
Tofu 135 mg
Tonnikala 380 mg
Turska 700 mg
Vasikanmaksa 240 mg
Vehnä 130 mg
Vesikrassi 545 mg
Villisika 474 mg
Vuohi 564 mg

Pitkin internettiä löytyy tietoja suklaasta hyvänä tryptofaanin lähteenä. Suklaassa on kyllä paljon monia aineita, mutta tryptofaania siinä on niin vähän että se ei todellakaan ole hyvä tryptofaanin lähde.

Tryptofaania on saatavissa myös kemiallisessa muodossa tabletteina, mutta en suosittele niiden käyttöä, koska niiden käyttämisestä voi seurata vakavia sivuvaikutuksia kuten lihas- ja nivelkipuja, korkeaa kuumetta, heikkoutta, käsien ja jalkojen turvotusta, hengenahdistusta. Tätä oireyhtymää kutsutaan eosiinifilia-myalgia-syndroomaksi (EMS). Syö sen sijaan jotain äskeisellä listalla mainittua elintarviketta niin saat tarvitsemasi tryptofaanin, ei tehdä tätä vaikeaksi.

Melatoniini
Tryptofaani on tärkeä aine melatoniinin muodostumiselle. Ihminen ei siis saa melatoniinia ruuasta, vaan sen muodostuminen alkaa pimeässä ja siihen tarvitaan myös serotoniinia (käsittelen sen tämän artikkelin lopussa). Ihmisen elimistössä melatoniinia muodostuu käpyrauhasessa, joka sijaitsee ihmisen aivoissa, lisäksi melatoniinia muodostuu silmän verkkokalvolla, linssissä ja maha-suolikanavassa. (Ihmisen ihossa muodostuu melaniini-nimistä väriainetta auringon vaikutuksesta ja sillä ei ole mitään tekemistä melatoniinin kanssa.) Melatoniini toimii yhdessä serotoniinin kanssa säädellen ihmisen vuorokausirytmiä, unta, kasvua, hormonieritystä, antioksidanttina se ehkäisee virustauteja, syöpää ja DNA-vaurioita. Öisin ja talviaikaan melatoniinia erittyy enemmän. Vauvoilla melantoniinin eritys tasaantuu noin 3 kk:n iässä, niin että suurimmat arvot mitataan keskiyön ja aamu 8.00 välillä. Lapsilla 7-12 vuoden iässä sitä erittyy eniten ja melatoniinin eritys vähenee iän myötä.

Nykyinen elämäntapamme kuitenkin häiritsee melatoniinin tuotantoa. Koska melatoniini on "pimeähormoni" kaikki valo estää sen muodostusta. Ennen keinovalojen keksimistä mitään ongelmia ei ollut. Nyt ongelma on valosaaste, saamme liikaa kirkasta valoa ja melatoniinia ei muodostu tarpeeksi. Lisäksi stressi ja nukahtamislääkkeet vähentävät melatoniinin muodostusta.

Melatoniinin puutteesta aiheutuvia ongelmia SAD (seasonal affective disorder) eli kaamosmasennus, vuorokausirytmin häiriöt eli unettomuus iltayöstä ja REM-unen häiriöt, migreeni, liikalihavuus, bipolaarinen häiriö, seksivietin heikkeneminen, ennenaikaiset vaihdevuodet, oppimisvaikeudet, ADHD, autismi, Parkinsonin tauti, Alzheimerin tauti, sydämen rytmihäiriöt, syöpä, sappikivet ja sappirakon ongelmat.

Melatoniinia myydään ilman resepetiä luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa. Ennen tablettipurkkiin tarttumista suosittelen kuitenkin tryptofaani-pitoisen ruuan nauttimista ja talvella valojen vähentämistä ennen nukkumaan menoa. Yövalot ehdottomasti pois makuuhuoneesta. Illalla voi hyvin istua muutaman tunnin kynttilänvalossa ennen nukkumaan menoa. Kesällä makuuhuoneeseen hyvät pimennysverhot.
Mikäli tablettipurkkiin tarttuu niin on huomioitava että ei käytä valmistetta yli 3kk:ta eikä ylitä 3 mg:n päiväannosta. Melatoniini voi aiheuttaa uneliaisuutta, joka häiritsee autolla ajoa, koneiden käyttöä ja tarkkaa työskentelyä. Aivojen verenkiertohäiriöistä tai verenpaineongelmista kärsivien on oltava myös tarkkana sillä melatoniinin nauttiminen tabletteina voi pahentaa oireita. Sivuvaikutuksiin kuuluu päänsärkyä, pahoinvointia, ärtyvyyttää, hormonitasapainon epävakautta, painajaisia ja verenkierron heikkenemistä.

Serotoniini
Kuten melatoniinin muodostukseen, tryptofaani auttaa myös serotoniinin muodostumista. Serotoniini toimii aivojen käpylisäkkeessä melatoniinin synteesin lähtöaineena eli sitä tarvitaan melatoniinin muodostumiseen. Päinvastoin kuin melatoniinin tapauksessa, serotoniinin määrään vaikuttaa valon määrä, erityisesti auringonvalon. Noin 80% ihmisen serotoniinista muodostuu maha-suolikanavan soluissa, missä se säätelee suoliston liikkeitä. Loput serotoniinista tuotetaan keskushermostossa, missä serotoniinilla on tärkeä tehtävä mielialojen, ruokahalun, unen, lihassupistusten, hengityksen, sydämenlyöntitiehyden, oppimisen ja muistin säätelyssä. Lisäksi serotoniini auttaa verta hyytymään. Serotoniini vaikuttaa insuliinin eritykseen ja sitäkautta verensokeriin. Serotoniini toimii välittäjäaineena.

Hermosolujen solukalvoilla on 5-HT reseptoreita. Ne aistivat serotoniinin määrää elimistössä. Tietyt huumeet ja lääkeaineet häiritsevät tätä tapahtumaa. Sellaisia ovat ekstaasi, amfetamiini, kokaiini, dekstrometorfaanihydrobromidi (yskänlääkeet: Redol, Resilar, Sir. Ephedrin), trisykliset masennuslääkkeet ja SSRI:t (selective serotonin reuptake inhibitors) eli serotoniinin estäjät.
On ihmisiä, joilla serotoniinireseptorit luonnostaan toimivat hieman eri tavalla, johtuen geeneistä. Tällä uskotaan olevan vaikutusta masennuksen muodostumiseen. Tutkimus on vielä kesken. On myös todisteita että munasarjojen hormonit saattavat toisinaan häiritä tryptofaanin muuntumista entsymaattisesti serotoniiniksi. Tästä voi seurata synnytyksen jälkeinen masennus tai kuukautisia edeltäviä oireita.

Ihmisillä tryptofaanin määrä vaikuttaa serotoniinitasoon. Jos tryptofaanin määrä on suurempi kuin fenyylialaniinin ja leukiinin myös serotoniinitaso on korkeampi. Hyvä tryptofaani-suhde fenyylialaniiniin ja leukiiniin on taateleilla, papaijalla ja banaaneilla. Näitä syömällä serotoniinitasoa voi nostaa.
Jos taas suhde tryptofaanin ja fenyylialaniinin ja leukiinin välillä on päinvastoin, niin serotoniinia ei muodostu niin paljoa. Tälläisiä ruoka-aineita ovat kokojyvävehnä ja -ruis.

Koska lihakset käyttävät hyväkseen monia aminohappoja, paitsi tryptofaania, miehillä on usein enemmän serotoniinia kuin naisilla. Naiset ovat kuitenkin herkempiä serotoniinitason muutoksille. Vähäkalorinen dieetti laskee naisten serotoniinitasoa ja monilla ylipainoisilla naisilla on matala serotoniinitaso. Tästä johtuu että laihduttaminen masentaa, kuten myös ylipaino. Keskity siis tryptofaanipitoisiin ruokiin, vaikka laihduttaisit ja erityisesti kun et laihduta ja sinulla on masennusta.

Serotoniinin puute aiheuttaa masennusta, kroonista väsymystä, unettomuutta, ruokahalun lisääntymistä, ahmimishäiriöitä, pakkoneurooseja, ärtyisyyttä, väkivaltaista käyttäytymistä tai outoja henkisiä kokemuksia. Sikiöllä serotoniinin puute voi aiheuttaa äkillisen kuoleman.

Liika serotoniini vähentää seksuaalista halukkuutta ja nautintoa. Liika serotoniinimäärä elimistössä pitempiaikaisesti tai äkillisesti voi aiheuttaa serotoniinisyndrooman, jolloin yliannos menee myrkylliselle tasolle, häiriöitä ilmenee sydän-keuhkotasolla ja seuraus voi olla kuolema. Liiallinen määrä serotoniinia elimistöön päätyy yleensä vain huumeiden tai tiettyjen lääkkeiden käytön seurauksena. Osa näistä lääkeaineista on jo vedetty pois markkinoilta.

Serotoniini sisäisesti nautittuna ei pääse keskushermostoon, koska se ei pysty ohittamaan veri-aivoestettä. Tryptofaani ja sen aineenvaihduntatuote 5-hydroksitryptofaani (5-HTP) kuitenkin pystyvät ohittamaan tämän esteen. Taas yksi hyvä syy syödä tryptofaanipitoista ruokaa.

Serotoniinia ja serotoniinin aineenvaihduntatuotetta 5HIAA:a (5-hydroksi-indoleasetihappoa) voi erittyä virtsaan suuria määriä, jos elimistössä on tiettyjä kasvaimia tai syöpä.

Kasvikunnassa serotoniinia on löydetty sienistä, hedelmistä ja vihanneksista. Nyt on hyvä muistaa että serotoniini ei läpäise ihmisen veri-aivoestettä, joten se ei päädy ihmisen keskushermostoon, vaikka näitä sieniä, kasveja ja hedelmiä syökin. Suurimmat määrät serotoniinia on löytynyt saksanpähkinästä ja hikkorista. Kohtuullisia määriä on plataanissa, ananaksessa, banaanissa, kiivissä, luumuissa ja tomaateissa. Pieniä määriä on suurimmassa osassa kasviksia. Nokkosen poltinkarvojen myrkyssä on serotoniinia. Kasvit käyttävät serotoniinia päästäkseen eroon myrkyllisestä ammoniakista.

19.12.09

Remonttiongelmat

Yleensä kun asunnossa ilmenee ongelmia on remontti tarpeen. Remontista voi kuitenkin aiheutua ongelmia jos on liian sinisilmäinen ja luottavainen. Hyvässäkin remontissa voi sattua väärinkäsityksiä. Ihmisillä kun on tapana ajatella samastakin asiasta täysin eri tavalla.

Mitään idioottivarmaa keinoa turvata remontin onnistuminen ei ole olemassa. Asiaa kuitenkin auttaa kirjallinen sopimus. Suullinen sopimus on juridisesti pätevä, mutta kun sukset ovat pahasti ristissä, unohtuu mitä on suullisesti tullut sovituksi.

Remontissa on kolme tärkeää vaihetta suunnittelu, valmistelu ja valvominen.

Suunnittelu
Tarkoitus on tehdä remonttia. Tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Mieti mitä kaikkea remonttiisi kuuluu. Kirjoita paperille lista, mitä kaikkea on tarkoitus remontoida. Voit jo itseksesi miettiä budjettia, millä rahalla homma olisi tarkoitus hoitaa. Muista että remontiin kuuluu monenlaisia kuluja, joita ei ihan heti tule ajatelleeksikaan. Lainaraha on kallista rahaa, mieti myös korkokuluja pankille ja miten pian pystyt realistisesti maksamaan lainan pois.
Kun sävelet alkavat olla omasta puolesta selvät, on aika miettiä kuka remontin tekee. Itsetehtynä säästää työvoimakuluissa, mutta riittääkö aika ja taidot?
Tarpeeksi kun asiaa pohtii vaakakuppi alkaa kallistua ulkopuolisen remonttifirman suuntaan. Mistä sitten tietää mikä firma on hyvä? Periaatteessa ei mistään. Toki tuttavilta, ystäviltä, naapureilta ja kylän miehiltä voi kysellä hyviä tekijöitä. Tässäkin on muistettava että laatu on subjektiivinen käsite, mikä yhden mielestä on hyvää, ei kelpaa toiselle.

Tarjoukset
Tarjous kannattaa kysyä useammalta remonttifirmalta ja sitä ennen on hyvä tarkistaa Kuluttajariitalautakunnasta (Kuluttajariitalautakunnan ratkaisuja) että kyseinen firma ei keiku mustalla listalla. Tässä linkki yhdelle mustalle listalle Musta lista.
Kun pyydät firmoilta tarjouksia kerro että haluat eritellyn hinta-arvion ja mahdollisimman kattavasti. Toki remontissa voi ilmetä ongelmia matkan varrella ja hinta-arvio voi ylittyä (, palaan tähän asiaan vielä myöhemmin). Kerro että haluat hinta-arvion ja erittelyn kirjallisena. Anna määräaika mihin mennessä haluat sitovat tarjoukset. Määräajan jälkeen tulleita tarjouksia ei tarvitse hyväksyä, voi tietenkin tehdä niin jos haluaa. Yleensä määräajan ylitys kertoo firman toimintatavoista jotain negatiivista. Tutki läpi kaikki määräaikaan mennessä tulleet tarjoukset. Vertaile niitä.
Valitse mielestäsi sopivat firmat ja kutsu niiden edustajat yksitellen neuvotteluun. Sovi tapaamisaika, joka sopii sekä sinulle että edustajalle. Kerro että kyseessä on neuvottelu, ei vielä sopimuksen allekirjoitus.

Neuvottelu
Se, että firman edustaja ei tule neuvotteluun ollenkaan kertoo firmasta jo jotain. Voit hylätä tälläisen temppuilijan suoralta kädeltä. Kaikki täsmällisesti neuvotteluun tulleet saavat jo siitä plussaa.
Käy neuvottelussa läpi tarjous, niin että sekä sinä että firman edustaja ymmärrätte asian samalla tavalla. Kysy aina kun sinulle on joku asia epäselvä. Tämä on tärkeää. Epäselvyyksillä on tapana aiheuttaa pahoja ongelmia, jos ne ymmärretään väärin. Kun olette päässeet yksimielisyyteen asioista, ne ovat helpompia myöhemmin.
Käy neuvotteluvaihe läpi kaikkien mielestäsi omaan remonttiisi sopivien firmojen kanssa. Neuvottelussa kannattaa kysyä mahdollisimman paljon mieltä askarruttavia kysymyksiä ja jo hieman miettiä mitä sopimukseen mahdollisesti laitettaisiin.
Tärkeä kysymys: Onko remonttiyritys ennakkoperintärekisterissä? Kun yritys on rekisterissä sillä on Y-tunnus. Tietoja rekisteristä voi hakea tästä linkistä Ennakkoperintärekisteri yrityshaku Jos yritys ei ole rekisterissä, sinä maksat tämän "yrittäjän" sotumaksut ja muut palkanlisät. Voipi käydä edullinen remonttimies turhan kalliiksi.
Kuka hoitaa vakuutukset? Miten kattavasti remonttiyritys on vakuuttanut työntekijänsä ja millainen vastuu heillä on koskien asiakkaan omaisuutta? Myös omasta kotivakuutuksesta on hyvä ottaa selvää, mitä se korvaa remonttivahingon sattuessa? Millainen on omavastuu?
Aikarajoista on myös hyvä puhua. Samoin viivästymisestä ja siitä millainen sopimussakko viivästymisestä seuraa.
Remonttityömaan siivous on keskusteltava myös, kuka siivoaa ja mitä ja koska. Kuka huolehtii purkumateriaalin viemisestä oikeaan paikkaan.
Kuka huolehtii remonttimateriaalin hankinnasta ja kuinka laajasti? Kuka vastaa materiaalivirheistä ja kuka hoitaa reklamoinnin?
Tarkista viimeistään tässä vaiheessa taustat. Pari kolme viimeisintä työmaata on hyvä lähtökohta. Kysy suosituksia ja suosittelijoita.
Mikäli firma on uusi ja töitä ei ole vielä tehty, myös työntekijöiden ammattitaitoa voi kysellä, mistä ovat valmistuneet ja kuinka kauan olleet alalla. Koulutodistuksetkin voi kysyä jos on kyseessä hyvin tuoreet tapaukset.

Sopimus
Neuvottelut on käyty ja on aika miettiä kuka näistä firmoista vaikuuttaa parhaalta hommaan. Mieti neuvottelun kulkua ja sitä kuka edustajista vastasi kysymyksiisi asiallisesti. Soita suosittelijoille ja kuuntele heidän kommenttinsa.
Kun päätät kuka onnellinen remonttiyritys pääsee työmaallesi, kutsu yrityksen edustaja tekemään kirjallinen sopimus kanssasi. Rakennustietokeskuksesta saat valmiita maksullisia sopimuspohjia Pienurakkasopimus, RT 80265 mutta voit toki laatia vapaamuotoisenkin kirjallisen sopimuksen. Monilla suurilla rakennusliikkeillä on omat sopimuksensa.
Kun sopimusta tehdään, lue kaikki, myös se pienellä painettu teksti. Kysy aina kun on epäselvää. Sopimuksen on oltava mahdollisimman kattava. Sopimuksessa eritellään työvaiheet, materiaalit, piirustukset, aikarajat, sopimussakko sekä yksityiskohtainen hintaerittely. Vapaamuotoiseen sopimukseen voitte laittaa myös muita yhdessä sopimianne kohtia.
Sopimus on sitova kun kumpikin osapuoli on allekirjoittanut sen. Kaikki sopimuksen tekoon osallistuneet saavat sopimuksesta omat kappaleensa.
Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kohteliaasti ilmoittaa muille neuvotteluun osallistuneille, että heidän yrityksensä ei nyt tälläkertaa tullut valituksi tähän remonttiin. Näin he pääsevät suunnitelemaan uusia työmaita.

Valmistelu
Siinä vaiheessa kun sopimukseen kirjattu aloituspäivämäärä lähestyy on hyvä omalta kohdaltaan huolehtia naapureiden informoinnista ja muusta järjestelystä, kuten siitä mihin remonttimiehet parkkeeraavat autonsa, minne mahdollinen purkujätelava laitetaan ja missä on remonttimiesten taukotilat ja sovittiinko jotain jostain ruokailusta. Samoin on mietittävä missä säilytetään tulevaa uutta tavaraa ennenkuin se pääty remonttikohteeseen. Tulevan tavaran aikataulut on lyötävä lukkoon, niin että remontin edetessä työmiesten ei tarvitse seisoa tumput suorina odottamassa viivästyneitä lähetyksiä.
Valmisteluvaiheen aikana alkavalla työmaalla voi pistäytyä remonttimies tutustumassa kohteeseen. Jos hän ei ollut neuvotteluissa, häntä on hyvä informoida siitä mitä remontissa on sovittu tehtäväksi.

Valvominen
Kun remontti alkaa, työmaalla voi olla esimies tai muu valvoja, joka suorittaa valvontaa. Viime kädessä lopullisen valvonnan hoitaa remontin tilaaja eli sinä. Hän päättää hyväksyykö vai hylkääkö hän työn. Kaikki vaiheet on hyvä tarkastaa ja kertoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jos näytää siltä että alkaa mennä pieleen. Kertomisen voi tehdä asiallisesssa hengessä ja tarvittaessa vedota tekemäänne kirjalliseen sopimukseen.
Työn suorittajalle on annettava kohtuullinen aika korjata virheensä. Mikäli asiassa tulee kahnauksia kannattaa ensin ottaa yhteyttä Kuluttajaneuvojaan. Hän toimii välikätenä ehdottaen sopivaa ratkaisua. Mikäli käy niin että ratkaisuun ei päästä tämänkään jälkeen, tehdään kirjallinen valitus Kuluttajariitalautakunnalle. Lautakunta käsittelee valituksen ja sen vastineen ja antaa suosituksen. Tämä on vasta suositus, ei tuomioistuinpäätös.
Asiaan on silti hyvä suhtautua vakavasti, sillä jos päädytään alioikeuteen siellä usein kallistutaan kuluttajariitalautakunnan suosituksen puolelle.

Remontin laajeneminen
Joskus käy niin ikävästi että purettaessa vanhaa ilmenee jotain uutta korjattavaa. Tällä en tarkoita remonttimiesten tahallisesti tai vahingossa rikkomia kohtia. Ne korvaavat kyseiset remonttimiehet tai heidän vakuutuksensa.
Sen sijaan lattian tai seinän takaa voi paljastua ikävä yllätys. Jos näin käy, on aika istua uudelleen neuvottelupöytään. Lisäkorjaukset nimittäin maksavatkin lisää ja kukaan järkevä henkilö ei oleta että ne sisältyvät edellä sovituun kiinteään remonttihintaan. Koska tämä on asia, joka ei ollut tiedossa sopimuksen allekirjoitushetkellä on aika tehdä uusi sopimus. Se kuka tästä asiasta huolehtii riippuu sinusta. Voit tehdä lisäsopimuksen saman remonttiyrityksen kanssa, joka hoitaa tätä remonttia tai ottaa uuden tarjous-neuvottelu-sopimus-kierroksen ja etsiä uuden tekijän.

Palkanmaksu
Palkka maksetaan aina tehdystä työstä. Älä koskaan anna etukäteen rahaa kenellekään, ei edes tarvikehankintoihin. Kun työ on tehty on maksun aika. Sopimus tästä sitoo myös sinua. Mikäli on sovittu osamaksusta, sinun kuuluu maksaa, jos työtä on tehty. Tekemättömästä työstä ei makseta.
Viimeinen erä osamaksusta maksetaan vasta kun työ on täysin valmis. Jos maksat viimeisen erän aikaisemmin hyväksyt sillä keskeneräisen työn.
Mahdollinen viisästymissakko huomioidaan kun työ on tehty. Viivästymissakko lasketaan tehdyn sopimuksen mukaan.
Jos sopimuksessa on kirjattu kiinteä hinta urakalle, se hinta on pitävä. Urakoitsija ottaa tappion omaan piikkiinsä, mikäli hinta-arvio ylittyy.
Kiikerämmäksi asia muodostuu jos urakoitsijalla on tuntitaksa ja mitään kiinteää hintaan sopimukseen ei ole merkitty. Tässä voi soveltaa lauseketta työmies on palkkansa ansainnut eli jos työtä on todella tehty sovitut tunnit, niin niistä saa palkankin. Tässä auttaa tarkka työaikakirjanpito (työajanseurantajärjestelmä), johon on merkitty tehdyt tunnit. Työmaalla on tämän vuosi hyvä olla joku valvomassa koska sinne tullaan ja koska sieltä lähdetään. Tunneista mitä ei ole oikeasti tehty, ei tarvitse maksaa. Tarvittaessa voi olla syytä miettiä mitä kohtuullisesti tehdyssä työajassa on mahdollista saada aikaiseksi. Suosittelen aina että sopimukseen laitetaan jokin kiinteä rahasumma, siltikin vaikka kyseessä olisi tuntitaksa. Tunnit voi helposti laskea, jos urakoitsija arvioi että työhön menee 3 päivää, tunteja tulee silloin 24. Mikäli hän arvioi työaikansa väärin se ei ole sinun murheesi.

Kun kaikki noudattavat tehtyjä sopimuksia säästytään monilta turhilta remonttiongelmilta.

18.12.09

Smoothiet

Nykyihmisillä on kiire, mehuja ei joudeta keittelemään. Apuun tulevat helposti ja nopeasti valmistuvat smoothiet. Ne ovat terveellisiä, vitamiini-ja kivennäisainepitoisia juomasekoituksia. Smootheja on valmistettu 1800-luvulta alkaen "parantavien mehujen" -nimellä.
Mikä parasta voit laatia aina omat hedelmäcocktailit sen mukaan mitä vitamiineja- tai kivennäisiä tarvitset. Smoothiet juodaan mahdollisimman pian valmistuksen jälkeen. Sopivat aamupalan lisäksi, jälkiruuaksi, välipalaksi tai ihan muuten vaan.

Tarvitset monitoimikoneen, tehosekoittimen, mehulingon tai mehupuristimen.

Voit tehdä vapaasti omia yhdistelmiä, tässä vain muutama esimerkki... Ole luova.
Suurin osa hedelmistä sopii keskenään, samoin marjat. Vihannekset ja juurekset sopivat keskenään. Voit myös yhdistää hedelmiä ja vihanneksia tai juureksia sekä marjoja. Vain mielikuvituksesi ja makuaistisi ovat rajana. Tee iloisia ja rohkeita smootheja piristämään päivääsi.

Nämä ohjeet ovat helposti muunneltavissa ja taatusti terveellisiä.

Smoothie ohjeita:

Ananas-mango-papaijasmoothie
½ ananasta
1 mango
½ papaijaa
hieman kivennäisvettä
Kuori ananas ja paloittele. Poista mangosta kivi ja papaijasta siemenet. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata ananaksen melonilla. Lisätä omenan ja/tai passionhedelmän. Voit maustaa tuoreella inkiväärillä. Kivennäisveden voi korvata kookosmaidolla.

Appelsiini-passionsmoothie
2 passionhedelmää
2 appelsiinia
1 tl kardemummaa
Kuori hedelmät. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata passionhedelmät porkkanalla.

Appelsiini-sitruunasmoothie
1 appelsiini
½ sitruunaa
kivennäisvettä
1 tl hunajaa
tuoreita mintunlehtä
Kuori hedelmät ja laita kaikki ainekset yhteen. Soseuta ja juo.
Voit käyttää appelsiinin tilalla mandariineja, tangeriineja. Voit korvata sitruunan puolikkaan pomelolla tai greipillä tai kokonaisella limetillä.
Voit halutessasi vaihtaa mintun laventeliin.

Aprikoosi-appelsiinismoothie
4 aprikoosia
3 appelsiinia
2 limettiä
sitruunamelissaa
Poista aprikooseista kivet ja kuori sitrushedelmät. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata toisen limetin pihlajanmarjoilla.

Avokado-parsasmoothie
1 avokado
persiljaa
75 g parsaa
2 appelsiinia
Poista avokadon kivi ja kuori avokado. Kuori appelsiinit. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Parsan voi korvata myös parsakaalilla. Avokadon tilalle voi vaihtaa viinirypäleeet.
Voit korvata parsan päärynällä tai banaanilla.

Banaani-marjasmoothie
1 banaani
2 dl mansikoita, vadelmia, mustikoita ym. marjoja
1 lasi soijamaitoa
Kuori banaanit ja pilko ne. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata marjat omenalla tai millä hyvänsä hedelmällä ja maustaa smoothien maustepippurilla.
Voit vaihtaa marjat aprikoosiin ja appelsiiniin.

Greippi-päärynäsmoothie
1 greippi
2 päärynää
Kuori hedelmät ja pilko ne. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.

Greippi-kaktusviikuna-kakismoothie
2 verigreippiä
2 kaktusviikunaa (voi korvata granaattiomenilla)
2 kakihedelmää
1 sellerivarsi
kourallinen krassia
2 omenaa
hunajaa
Kuori hedelmät ja pilko ne, sekä sellerivarsi. Laita kaikki ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.

Karpalo-appelsiini smoothie
3 dl karpaloita
1 dl appelsiinimehua
150 g vadelmia
Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit vaihtaa vadelmat mustikoihin tai mansikoihin. Karpalotkin voi vaihtaa puolukoihin. Voit lisätä joukkoon myös omenan tai mangon.

Kiivi-karviaissmoothie
1 kiivi
2 keltaista luumua
1 omena
90g karviaismarjoja
Kuori kiivi ja omena, poista omenasta siemenkota. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata omenan 2 cm palalla inkivääriä.

Kurkku-salaattismoothie
½ kurkkua
½ salaatinkerää
2 päärynää
6 retiisiä
Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo. Voit lisätä joukkoon ituja tai vehnänorasta.

Kurpitsa-paprika
1 paprika
200g kurpitsaa
1 aprikoosi
Poista paprikasta siemenet ja aprikoosista kivi. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata aprikoosin persikalla.

Meloni-päärynäsmoothie
2 päärynää
½ pientä melonia (hunajameloni, cantalupe-meloni) tai viipale vesimelonia
2 cm pala tuoretta inkivääriä tai mintunoksa
Poista pienten melonien siemenet. Kuori meloni ja päärynä sekä inkivääri. Pilko inkivääri pieniksi paloiksi. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.

Mustaherukka-viinirypälesmoothie
90 g mustaherukoita
150 g viinirypäleitä
130 g mustikoita
Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.

Omena-viinirypälesmoothie
150 g viinirypäleitä
2 omenaa
Kuori omenat ja pilko ne. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit laittaa joukkoon myös puolikkaan hunajamelonin. Voit korvata viinirypäleet mustikoilla tai muilla marjoilla tai raparperillä tai luumuilla.
Voit lisätä päärynän tai palsternakan tai fenkolin tai kaikki edellämainitut. Voit korvata viinirypäleet punakaalilla.
Voi lisätä sitruunaruohoa, inkivääriä tai molempia mausteeksi.

Persikka-mansikkasmoothie
1 persikka
225 g mansikoita
Poista persikan kivi. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit lisätä aprikoosin ja/tai banaanin.

Porkkana-omenasmoothie
2 porkkanaa
1 omena
Pese ja tarvittaessa kuori ainekset. Soseuta ja juo.
Voit lisätä viinirypäleitä, selleriä, punajuurta, tomaattia. Voit korvata omenan klementiineillä tai viikunoilla. Voit myös maustaa juoman inkiväärillä tai vesikrassilla. Voit lisätä joukkoon appelsiinin ja/tai banaanin.

Tomaatti-paprikasmoothie
150 g tomaatteja (2-3 tomaattia)
½ punaista paprikaa
½ limetin mehu
Poista paprikasta siemenkota. Laita kaikki ainekset yhteen ja soseuta. Juo.
Voit lisätä porkkanaa.

Tomaatti-sellerismoothie
½ pieni chilipaprika
500g tomaatteja
½ kurkku
1 sellerinvarsi
1 limetin mehu
persiljaa
Poista chilistä siemenet. Paloittele kurkku ja selleri. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit jättää chilin pois, jos et ole tulisen juoman ystävä. Chilin tilalle voi mausteeksi laittaa basilikaa tai oreganoa. Voit käyttää mausteena myös kevätsipulia, minttua, currya tai kurkumaa. Voit lisätä ituja tai vehnänorasta.

Vesimeloni-rypälesmoothie
200g mansikoita, vadelmia, mustikoita tai muita marjoja
90g viinirypäleitä
100g vesimelonia
Poista vesimelonin kuori. Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit halutessasi maustaa tähtianiksella.

Veriappelsiini-kiivismoothie
2 veriappelsiinia
2 kiiviä
3 passionhedelmää
1 granaattiomena
½ ananasta
vaniljaa
hunajaa
Kuori hedelmät ja pilko ne. Laita kaikki ainekset yhteen ja soseuta ne. Kaada lasiin ja juo.

Viikuna-jogurttismoothie
3 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl appelsiinimehua
8 tuoretta viikunaa
hunajaa maun mukaan
Laita kaikkia ainekset yhteen ja soseuta. Kaada lasiin ja juo.
Voit korvata viikunat marjoilla. Voit lisätä banaania tai korvata viikunat melonilla.
Voit korvata appelsiinimehun tyrnimarjoilla. Voit korvata jogurtin silken tofulla. Voit maustaa smoothien sokeroimattomalla kaakaojauheella ja saat kaakao-smoothien.

Nesteenä voi käyttää vettä, kivennäisvettä, maitoa, soijamaitoa, kookosmaitoa, riisimaitoa, kauramaitoa tai mitä hyvänsä maitoa, piimää, jogurttia, silken tofua, rahkaa tai mehua.
Jos haluat hyviä rasvahappoja smoothieesi lisää 1 rkl pellavansiemenöljyä, camellinaöljyä tai rypsiöljyä, myös avokadoöljyä voi käyttää.


Katso myös: Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet

16.12.09

Kellarin siivous ja kunnostus sekä hoitaminen

Kellarit ovat oikeastaan aika uusi keksintö. Niitä on rakennettu vasta 1900-luvun alusta alkaen. Kellareiden kukoistuskausi oli aika lyhyt, kun jääkaappi ja pakastin yleistyivät kellarit unohtuivat. "Hyvä kellari on melkeinpä emännän oikea käsi", sanoo Emännän kodinhoito-opas vuodelta 1941. Kellari sopiikin aivan loistavasti suurien ruoka-ainemäärien säilyttämiseen talven varalle kevääseen asti ja on oikein hoidettuna ja käytettynä energiaa säästävä.

Maakellari
Tavallisin kellarityyppi. Rakennettaan talon alle. Sisäänkäynti on joko ulkokautta ja/tai suoraan talon lattialta, jossa on luukku. Sisäänkäynti kellariin voi olla myös erillinen kellarinovi talon eteisestä. Kellarin ovi on hyvä sijoittaa niin että se on mahdollisimman lähellä keittiötä. Mikäli kellarissa on ikkuna, se toimii myös täyttöluukkuna tarvittaessa, jos kellarissa ei ole muuta ulkosisäänkäyntiä. Kellarin ikkunassa on puuluukku, se ei siis ole lasia.
Kellarissa on pimeää, etteivät vihannekset ala itää. Sähkövalo on silti oltava että näkee, mitä kellarissa on, kun sinne menee. Valot sammutetaan aina kun kellarista poistutaan. Kellarissa on hyvä olla ainakin yksi pistorasia.
Maakellari toimii hyvin kun maa jäätyy, kesällä hieman huonommin. Mitä syvempi maakellari sen paremmin se toimii. Ennen vanhaan kesällä saatettiin kylmyyttä lisätä jäillä, jotka oli jo talvipakkasilla sahattu ja kesäajan säilytetty sahanpuruissa viileässä paikassa.

Tavaroiden säilytys kellarissa
Kellarin hyllyillä säilytetään hilloja ja soseita. Kellari on jaettu osastoihin, joten perunat ja juurikasvit säilytetään kukin omissa osastoissaan. Alaosassa hyllyjä on laarit juureksille. Juuresten säilytysastioiden alle varataan multalaatikot, joihin kuivuva multa putoaa. Näin se ei tahri koko kellaria. Porkkanalaari on täynnä hiekkaa ja porkkanat säilytettiin hiekassa. Kaalit nököttävät hyllyillä itsekseen. Säilykkeet ja ruokatavarat säilytetään erillään muista tavaroista. Savustettua ja/tai suolattua lihaa voidaan säilyttää kellarissa roikottamalla katossa olevista lihakoukuista. Omenoiden säilytys kellarissa vaatii hyvän tuuletuksen ja oman osastonsa. Viinipullot säilytetään vaakatasossa viinipullotelineessä ja mehut pystyasennossa hyllyillä.

Hyvä kellari
Hyvä kellari on kuiva, tilava, puhdas ja riittävän kylmä. Kuivuutta kellariin saadaan rikittämällä ja tuulettamalla keväisin. Kellari on syytä olla niin tilava että siellä mahtuu kävelemään suorana. Kellarin pitää olla myös riittävän iso. Esim. nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa vihanneksia seuraavasti: bataattia 2 laatikkoa, endiivejä 10-20 päätä, kaalia n. 30 päätä, kaurajuurta tai mustajuurta ½-1 laatikkoa, kesäkurpitsaa ja kurpitsoja 30-40 kpl, kiinankaalia 20-30 päätä, kyssäkaalia ½-1 laatikkoa, lanttuja tai nauriita 1-4 laatikkoa, mukulaselleriä ½-1 laatikkoa, palsternakkaa 1-2 laatikkoa, parsakaalia 10-15, perunoita 6-14 laatikkoa, porkkanoita 2-3 laatikkoa, punajuuria 1-2 laatikkoa, purjosipulia 15-40 kpl, selleriä 10-20 vartta, sipulia 1-2 laatikkoa,valkospipulia ½-1 laatikkoa. Tämä on arvio, eri perheissä määrät vaihtelevat.

Kellarin valmistuksen perusteet
Kellari valmistetaan kivestä, tiilestä tai betonista. Kellari on hyvä olla niin korkea että siellä mahtuu kävelemään suorana (esim. 180-200 m). Jos kellarissa on maanpäällistä seinää, ne tehdään lämpimänpitäviksi varustamalla 2:lla ilmalokerolla (50 cm). Kallio ei sovi kellarin seinäksi, sillä se johtaa kylmää sisään.
Lattia tehdään betonista ja katto betonista raudoittamalla. Pienissä kellareissa voi olla puinenkin välikatto, en kuitenkaan suosittele. Kivirakenteet eristetään aina puurakenteista. Katto tehdään hieman vinoksi ja katon korkeimpaan kohtaan asennetaan tuuletusputki.
Kellarin lattia ja seinät eristetään kosteudelta. Kellarin lattia tehdään tasaiseksi, jotta siitä on helppo puhdistaa multa ja roskat pois.
Salaoja johtaa pohjavedet pois kellarin lähistöltä. Lattian alle on ehdottomasti tehtävä salaojat. Salaojaputki sijoitetaan anturatasoa alemmas ja noin 30 cm päähän kellarin ulkopinnasta. Salaojaputkeen yhdistetään kellarin lattiakaivosta lähtevä vesiputki, joka tuo kellarin pesuvedet pois. Putket on hyvä eristää hiekalla.
Älä rakenna kellaria alueelle missä pohjavesi on korkealla, tai pohjavesi nousee keväisin kellariin valumavesien vuoksi.

Jos kellari on erillään muista rakennuksista, se tehdään kuivaan pohjoiseen kallistuvaan rinteeseen niin että osa kellarista on maan alla. Betonivälikatto voidaan peittää turpeella ja maalla. Pintaveden valumiseen on hyvä kiinnittää huomiota, se ei saa päästä kellariin. Jos kellari on maaseinäinen sitä sanotaan maakuopaksi tai kuopaksi.

Kellarin ilmastointi
Kasviksista haihtuu koko ajan kosteutta, joten kellarin ilmastointi on erittäin tärkeää. Kuivakin säilytyspaikka käy kosteaksi, jollei ilmastointi toimi.
Kellarin kattoon laitetaan avattava ja suljettava räppänä, jolla ilmanvaihtoa voi syksyisin ja syystalvella tehostaa. Lattianrajasta johdetaan pitkä ilmastointiputki ulos ja kattolle asennetaan korkea tuuletusputki reilusti yli metrin korkeuteen. Voidaan yhdistää myös savupiipun hormiin. Lattianrajaisen putken kautta tulee korvausilmaa tilalle tuuletusputken kautta poistuvalle ilmalle. Mikäli lattianrajasta lähtevää putkea ei ole, kellarin oveen on tehtävä säädettävät venttiilit ilmanvaihtoa varten. Kellarissa on yleensä kaksi eristettyä ovea (vähintään kolminkertaiset) ja niiden välissä tuulikaappi. Tuulikaappi on niin iso että läpikuljettaessa ei molempia ovia tarvitse avata yhtä aikaa. Älä maalaa kellarin sisäpuolisia ovia. Kalkita voi kyllä.

Kellarikalusteet
Juureslaatikot /sälelaatikot, -laarit ja hyllyköt sekä viinipullotelineet tehdään höylätystä puutavarasta. Pinta on helppo pestä ja home ei tartu helposti. Laatikot voi tehdä niin että ne voi pinota päällekäin. Laatikoissa on hyvä olla jalat, jotta ne ovat koholla maasta. Kantokahvat auttavat laatikoiden nostelua ja kantoa. Laatikot on hyvä tehdä yhteensopiviksi, jotta niitä voidaan säilyttää vierekkäin ja päällekäin niin että myös alimmaisista laatikoista voi kaivella juureksia helposti.
Kaikki kellarikalusteet on oltava irrotettavia ja puhdistettavia.

Kellarin hoito

Kellarin syyskunnostus
Tarkista syksyllä ennen kellarin täyttämistä että ovet ovat kunnossa ja tiiviit. Tiivistä tarvittaessa niin että sulkeutuvat tiiviisti. Tarkista että kellarin ilmanvaihto toimii. Syksyllä ja syystalvella tämä on erittäin tärkeää, sillä kosteassa ja lämpimässä ilmassa tuhosienet ja homeet viihtyvät hyvin. Kellarin pitää olla kuiva ja hyvin tuuletettu.
Tuo kellarikalusteet sisälle kellariin.

Kellarin valmistelu talveen
Kun juurekset ja vihannekset on saatu sisälle, kellarin ovia pidetään auki, jotta juureksissa ja vihanneksissa oleva kosteus saadaan pois. Tätä vaihetta varten on hyvä tehdä jyrsijäverkosta kellarin oviaukkoon suojus (Samantapainen kun kärpäsverkko ikkunaan). Tällä vältetään jyrsijöiden invaasio kellariin, kun ovet ovat selällään ja kattoräppänät auki. Mitä märempinä kasvikset on nostettu, sitä tärkeämpää on tuulettaa kellari. Tämä on tehtävä ennen pakkasia. Kun kellarin lämpötila laskee +3-4 °C:een tuuletus lopetaan, ulkoilman lämpötila on tällöin yleensä -2-0°C.
Kellarissa on hyvä olla lämpömittari juuresten korkeudella. Sillä jos lämpö alkaa nousta yli +4-5°C:een on tuuletusaukkoja avattava enemmän.
Hyvä kellarin sisäilman suhteellinen kosteus on 85-90%.

Kellari talvella
Ilmastonmuutoksen myötä talvisäämme Suomessa ovat melko keväisiä. Tämä tarkoittaa sitä että kellarin lämpötilaa on tarkkailtava myös talvella. Hyvä kellarin sisälämpötila talvella on +1-+4°C. Optimaali olisi +2°C, mutta sen ylläpito vaatii hieman jo taitoa. Jos lämpö nousee yli +5°C:een sienitaudit alkavat lisääntyä ja home rehottaa.
Pakkasta kellarissa ei saa olla. Jos näyttää siltä että kellarin sisälämpötila laskee 0°C:een tai sen alle on kaikki ovet ja tuuletusluukut pidettävä kiinni. Jos ulkolämpö jatkaa laskemistaan on hyvä suojata vihannekset peittämällä säkeillä tai matoilla. Tilapäisesti lämpöä voidaan kohottaa hieman viemällä kellariin lämpölamppu tai ämpärillinen kuumia kiviä, kuumaa hiekkaa tms. Avotulta kellariin ei saa sytyttää (ei myöskään kynttilöitä). Tulipalovaara!

Kellari alkukeväällä
Kun aurinko alkaa sulattaa lunta ja routaa, kellarin lämpötila alkaa myös nousta. On aika aloittaa kellarin tuuletus jälleen. Tarkkaile sisälämpötilaa ja tuuleta kellaria öisin katon tuuletusluukkujen kautta kun on viileämpää ja pidä tuuletusluukut suljettuna päivisin. Muista hyvä kellarin sisälämpötila.

Kellarin kevätsiivous, kalkitus ja rikitys
Vie kellarikalusteet ulos ja pese kalusteet ulkona kuivassa paikassa. Anna kuivua hyvin ja säilytä kuivassa paikassa kesän ajan. Kalusteita ei siis säilytetä kesällä kellarissa.
Puhdista kellari perinpohjin kaikesta mullasta, homeesta, kasvinjätteistä jne. Katot, seinät, ovet ja lattia on puhdistettava huolellisesti irtoliasta. Sitten kellari puhdistetaan harjalla ja vedellä. Huom! Maalattiaista kellaria ei pestä vedellä. Hometta estäviä puhdistusaineita voi käyttää. Katso Tee itse kodin puhdistusaineet. Kun kellari on pesty sen on annettava kuivua hyvin. Tarvitaessa tukitaan rottien ja hiirien käytävät.
Kun kellari on muuten siivottu ja kuiva on aika kalkita se. Kalkitus raikastaa kellarin, ehkäisee hometta ja tekee kellarista valoisan.
Kalkkilietteen valmistukseen tarvitaan sammutettua kalkkia (rautakaupasta) noin 5 kg/10 l vettä. Sekoita kalkkia ensin pieneen vesimäärään ja kun kalkki on puuromaista, lisää loput vedestä koko ajan sekoittaen. Jätä valmistumaan seuraavaan päivään. Jos näyttää että on liian jäykkää maalaamiseen, lisää vielä vettä. Jos haluaa hieman väriä kellarinsa seiniin niin kalkkilietteeseen voi lisätä punamultaa, ruskeaa tai vihreää umbraa. Jos haluaa kestävää kalkkimaalia seokseen lisätään suolaa.
Sitten vaan maalataan suurella siveltimellä kellarin seinät ja katto. Käytä runsaasti kalkkia. Käytä suojalaseja valmistuksen ja maalauksen aikana suojaamaan silmiäsi. Kalkki tuntuu hyvin ikävältä silmissä.
Maakuopat ja huonot, kosteat kellarit rikitetään. Tämä tarkoittaa rikin polttoa metallilevyllä tai käytöstä poistetussa rautakattilassa. Kunnon katkuun tarvitaan 5-10 kg rikkiä jokaista 100 kuutiometriä kohti. Kun rikitys tehdään kellarin ilmanvaihto on suljettu ja kaikki luukut kiinni. Rikinpolttoastia tai -levy asetetaan kellarin lattialle tiiliskivien päälle (paloturvallisuus) ja rikin joukkoon laitetaan sytykkeet. Rikki sytytetään kuumilla hiilillä tai lastuilla. Rikin sytyttäjä poistuu vikkelästi ja sulkee oven tiiviisti.
2-3 vuorokautta rikityksen jälkeen kellari on käyttökiellossa ja luukut edelleen kiinni. Sen jälkee alkaa kesätuuletus.

Kellari kesällä
Kesällä kellari on tyhjillään. Silloin kellaria on syytä tuulettaa koko ajan, että sinne ei pääse pesiytymään kosteutta.

Kellarin viikottainen hoito
Säilytettävän tavaran kunnosta on huolehdittava. Pilaantuneet kasvikset on poistettava huolellisesti, etteivät ne levitä taudinaiheuttajia vielä terveisiin. Mikäli terveisiin kasviksiin puhdistustoimissa syntyy haavoja niihin voi sirotella kuivaa koivuhiilen pölyä.
Koska kellarissa on ruokaa ja sopivasti lämmintäkin, se houkuttelee hiiriä ja rottia. Niiden varalta on hyvä olla muutama hiiren- ja rotanloukku. Mikäli kellariisi johtaa hiiren tai rotankoloja tuki tälläiset "ilmastointikanavat" huolellisesti, lasimurskalla ja sementtilaastilla. Pidä myös huoli että muissa oikeissa ilmastointikanavissa on tiheäsilmäinen jyrsijäverkko. Katso myös Tuholaisia ja syöpäläisiä luonnonmukaista torjuntaa
Kellarissa voi pitää syksyllä ja talvella ilmanraikastimena muutamaa havupuun oksaa. Murskaa hieman neulasia niin kellarissa tuoksuu muukin kuin kellari.

Kellariongelmia
Home
Kellarisi on liian kostea. Poista home mahdollisimman tarkkaan ja tarkista kellarin ilmanvaihto sekä salaojituksen kunto.
Kellari lainehtii vettä
Tarkista että vesijohtoputket eivät ole hajonneet.
Tee salaojitus uudelleen ja johda keväiset valumavedet muualle.
Kellarin haju
Tuo kellariin tuoreita havuja kerran viikossa ja vie vanhat pois.
Tarkista että kellarissa ei ole mitään pilaantuvaa.
Seuraa kellarin lämpötilaa ja pidä huolta että se pysyy tasaisena.
Haju voi kertoa myös kosteusongelmasta tai ilmanvaihto-ongelmasta.
Kosteus tiivistuu betoniin kesällä
Muista kesällä jatkuva tuuletus.
Kosteutta kellarissa
Vie kellariin kalkkiastia, kunnes pääset kesällä tutkimaan kosteuden lähdettä tarkemmin.
Tarkista salaojaputkien kunto. Tarkista minne keväiset valumavedet menevät ja johda ne tarvittaessa muualle.
Lattia kuplii
Kellarissasi on kosteutta. Paranna salaojitusta ja tarkista pääseekö jostain valumavettä kellariin.
Lattiasieni
Kaikki mädäntyneet puuosat on poistettava ja vielä tervettäkin puuta noin 50 cm vaurioituneiden puunosien ympäriltä. Korvataan uudella kuivalla puulla. Tehostetaan tuuletusta ja uudet puuosat tervataan.
Puulattia kuplii tai on sienimäinen
Revi se puulattia pois. Kellarin lattiaa ei tehdä puusta, sattuneesta syystä.
Rappaus rapisee alas
Kosteusongelma. Katso Kosteutta kellarissa.
Seinien väri on muuttunut seinän alaosissa
Hometta. Katso Home

Hyvä kellarikirja: Mike ja Nancy Bubel: Root Cellaring - Natural cold storage of fruits & vegetables

Katso myös:
Pakastin - valinta, käyttö, hoito ja siivous

15.12.09

Tee itse Terveystarkastus

"Tee itse Terveystarkastus" ei korvaa lääkärin tai terveydenhoitajan tekemää terveystarkastusta.
Terveyttä pidetään itsestään selvyytenä, mutta silloin tällöin on hyvä pohtia, onko kaikki tosiaan kunnossa? Monet vaivat tulevat hiipimällä ja lähes huomaamatta.
Terveys on kaikille tärkeä asia ja siitä on hyvä pitää huolta.

Muista olla rehellinen itsellesi tehdessäsi tätä terveystarkastusta. Siitä on sinulle silloin enemmän hyötyä. Jos näyttää siltä että kaikki ei ole oikein kunnossa, on aika lähteä lääkäriin tai ryhtyä toimiin. Itse itselleen voi tehdä hyvin paljon pahaa, kuten myös hyvääkin. Katso mitä sinä olet itsellesi saanut aikaiseksi, jos ei muuten niin ihan mielenkiinnosta... kaikki testit voi tehdä useampaankin kertaan.

STRESSI
Tässä on testi, joka mittaa stressitasosi.
Stressitaso -testi

KUNTO
Seuraavaksi mitataan Kuntosi. Tarvitset noin 20 cm korkean porrasaskelman ja kellon. Nouse askelmalle kummallakin jalalla 3 minuutin ajan. Istu suorituksen jälkeen minuutiksi istumaan ja mittaa pulssisi (Laske montako lyöntiä tulee minuutissa, ranne on hyvä paikka mitata). Tämän testin tulokset eivät päde lapsiin.



PAINO
Tarvitset vaa'an ja mittanauhan. Katsotaan millainen on painotilanteesi. Jos olet mies lisää taulukon lukemiin 4 kg, niin näyttää oikeampaa painoa sinulle.


Jos vaa'an lukemat näyttivät hieman enemmän kuin pitäisi. On aika katsoa kaloreita. Ihmisen normaali kalorintarve saadaan kaavasta 8,7 x (oma painosi)+ 829.
Jos liikut kerro saamasi lukema 1,4:llä
Jos harrastat aktiivisesti liikuntaa kerro lukema 1,7:llä
Jos teet ruumiillista työtä ja harrastat liikuntaa kerro lukema 2,0:lla.

Jos sinulla on laihdutustarvetta kaava on 8,7 x (ihannepainosi) + 829 ja summa kerrotaan sillä millaista elämää vietät.

LIIKKUVUUS
Tästä klikkaamalla pääset liikkuvuustestiin.
Liikkuvuus-testi

Jos liikkuvuuden kanssa oli ongelmia, sulkapallo, tanssi, voimistelu, jooga, pilates ja uinti on harkinnan arvoisia lajeja.

SUOLISTON TERVEYS
Klikkaa tästä testiin.
Suoliston terveys

Jos suolistotesti kertoi ongelmista. Lisää liikuntaa, kasviksia ja kokojyvätuotteita ruokavalioosi ja syö säännöllisiä aterioita.

SYDÄMEN TERVEYS
Klikkaa tästä testiin.
Sydämen terveys

KEUHKOJEN TERVEYS
Klikka tästä testiin.
Keuhkojen terveys

Tässä tämä pikaterveystarkastus oli.
Osan teksteistä käänsin kirjasta Gesundheits-Check - wie Gesund sind Sie wirklich?, jonka kirjoitti Nadja Nollau. Testeissä voi olla kirjoitusvirheitä, koska minulla on lukihäiriö. Pahoittelen alun englanninkielistä ikä- ja sukupuoliosuutta, en onnistunut löytämään netistä tarvitsemaani testirakennetta suomeksi. Kaikki testit ovat kotikutoisia, joten mahdollisista virheistä voi syyttää minua.