16.12.09

Kellarin siivous ja kunnostus sekä hoitaminen

Kellarit ovat oikeastaan aika uusi keksintö. Niitä on rakennettu vasta 1900-luvun alusta alkaen. Kellareiden kukoistuskausi oli aika lyhyt, kun jääkaappi ja pakastin yleistyivät kellarit unohtuivat. "Hyvä kellari on melkeinpä emännän oikea käsi", sanoo Emännän kodinhoito-opas vuodelta 1941. Kellari sopiikin aivan loistavasti suurien ruoka-ainemäärien säilyttämiseen talven varalle kevääseen asti ja on oikein hoidettuna ja käytettynä energiaa säästävä.

Maakellari
Tavallisin kellarityyppi. Rakennettaan talon alle. Sisäänkäynti on joko ulkokautta ja/tai suoraan talon lattialta, jossa on luukku. Sisäänkäynti kellariin voi olla myös erillinen kellarinovi talon eteisestä. Kellarin ovi on hyvä sijoittaa niin että se on mahdollisimman lähellä keittiötä. Mikäli kellarissa on ikkuna, se toimii myös täyttöluukkuna tarvittaessa, jos kellarissa ei ole muuta ulkosisäänkäyntiä. Kellarin ikkunassa on puuluukku, se ei siis ole lasia.
Kellarissa on pimeää, etteivät vihannekset ala itää. Sähkövalo on silti oltava että näkee, mitä kellarissa on, kun sinne menee. Valot sammutetaan aina kun kellarista poistutaan. Kellarissa on hyvä olla ainakin yksi pistorasia.
Maakellari toimii hyvin kun maa jäätyy, kesällä hieman huonommin. Mitä syvempi maakellari sen paremmin se toimii. Ennen vanhaan kesällä saatettiin kylmyyttä lisätä jäillä, jotka oli jo talvipakkasilla sahattu ja kesäajan säilytetty sahanpuruissa viileässä paikassa.

Tavaroiden säilytys kellarissa
Kellarin hyllyillä säilytetään hilloja ja soseita. Kellari on jaettu osastoihin, joten perunat ja juurikasvit säilytetään kukin omissa osastoissaan. Alaosassa hyllyjä on laarit juureksille. Juuresten säilytysastioiden alle varataan multalaatikot, joihin kuivuva multa putoaa. Näin se ei tahri koko kellaria. Porkkanalaari on täynnä hiekkaa ja porkkanat säilytettiin hiekassa. Kaalit nököttävät hyllyillä itsekseen. Säilykkeet ja ruokatavarat säilytetään erillään muista tavaroista. Savustettua ja/tai suolattua lihaa voidaan säilyttää kellarissa roikottamalla katossa olevista lihakoukuista. Omenoiden säilytys kellarissa vaatii hyvän tuuletuksen ja oman osastonsa. Viinipullot säilytetään vaakatasossa viinipullotelineessä ja mehut pystyasennossa hyllyillä.

Hyvä kellari
Hyvä kellari on kuiva, tilava, puhdas ja riittävän kylmä. Kuivuutta kellariin saadaan rikittämällä ja tuulettamalla keväisin. Kellari on syytä olla niin tilava että siellä mahtuu kävelemään suorana. Kellarin pitää olla myös riittävän iso. Esim. nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa vihanneksia seuraavasti: bataattia 2 laatikkoa, endiivejä 10-20 päätä, kaalia n. 30 päätä, kaurajuurta tai mustajuurta ½-1 laatikkoa, kesäkurpitsaa ja kurpitsoja 30-40 kpl, kiinankaalia 20-30 päätä, kyssäkaalia ½-1 laatikkoa, lanttuja tai nauriita 1-4 laatikkoa, mukulaselleriä ½-1 laatikkoa, palsternakkaa 1-2 laatikkoa, parsakaalia 10-15, perunoita 6-14 laatikkoa, porkkanoita 2-3 laatikkoa, punajuuria 1-2 laatikkoa, purjosipulia 15-40 kpl, selleriä 10-20 vartta, sipulia 1-2 laatikkoa,valkospipulia ½-1 laatikkoa. Tämä on arvio, eri perheissä määrät vaihtelevat.

Kellarin valmistuksen perusteet
Kellari valmistetaan kivestä, tiilestä tai betonista. Kellari on hyvä olla niin korkea että siellä mahtuu kävelemään suorana (esim. 180-200 m). Jos kellarissa on maanpäällistä seinää, ne tehdään lämpimänpitäviksi varustamalla 2:lla ilmalokerolla (50 cm). Kallio ei sovi kellarin seinäksi, sillä se johtaa kylmää sisään.
Lattia tehdään betonista ja katto betonista raudoittamalla. Pienissä kellareissa voi olla puinenkin välikatto, en kuitenkaan suosittele. Kivirakenteet eristetään aina puurakenteista. Katto tehdään hieman vinoksi ja katon korkeimpaan kohtaan asennetaan tuuletusputki.
Kellarin lattia ja seinät eristetään kosteudelta. Kellarin lattia tehdään tasaiseksi, jotta siitä on helppo puhdistaa multa ja roskat pois.
Salaoja johtaa pohjavedet pois kellarin lähistöltä. Lattian alle on ehdottomasti tehtävä salaojat. Salaojaputki sijoitetaan anturatasoa alemmas ja noin 30 cm päähän kellarin ulkopinnasta. Salaojaputkeen yhdistetään kellarin lattiakaivosta lähtevä vesiputki, joka tuo kellarin pesuvedet pois. Putket on hyvä eristää hiekalla.
Älä rakenna kellaria alueelle missä pohjavesi on korkealla, tai pohjavesi nousee keväisin kellariin valumavesien vuoksi.

Jos kellari on erillään muista rakennuksista, se tehdään kuivaan pohjoiseen kallistuvaan rinteeseen niin että osa kellarista on maan alla. Betonivälikatto voidaan peittää turpeella ja maalla. Pintaveden valumiseen on hyvä kiinnittää huomiota, se ei saa päästä kellariin. Jos kellari on maaseinäinen sitä sanotaan maakuopaksi tai kuopaksi.

Kellarin ilmastointi
Kasviksista haihtuu koko ajan kosteutta, joten kellarin ilmastointi on erittäin tärkeää. Kuivakin säilytyspaikka käy kosteaksi, jollei ilmastointi toimi.
Kellarin kattoon laitetaan avattava ja suljettava räppänä, jolla ilmanvaihtoa voi syksyisin ja syystalvella tehostaa. Lattianrajasta johdetaan pitkä ilmastointiputki ulos ja kattolle asennetaan korkea tuuletusputki reilusti yli metrin korkeuteen. Voidaan yhdistää myös savupiipun hormiin. Lattianrajaisen putken kautta tulee korvausilmaa tilalle tuuletusputken kautta poistuvalle ilmalle. Mikäli lattianrajasta lähtevää putkea ei ole, kellarin oveen on tehtävä säädettävät venttiilit ilmanvaihtoa varten. Kellarissa on yleensä kaksi eristettyä ovea (vähintään kolminkertaiset) ja niiden välissä tuulikaappi. Tuulikaappi on niin iso että läpikuljettaessa ei molempia ovia tarvitse avata yhtä aikaa. Älä maalaa kellarin sisäpuolisia ovia. Kalkita voi kyllä.

Kellarikalusteet
Juureslaatikot /sälelaatikot, -laarit ja hyllyköt sekä viinipullotelineet tehdään höylätystä puutavarasta. Pinta on helppo pestä ja home ei tartu helposti. Laatikot voi tehdä niin että ne voi pinota päällekäin. Laatikoissa on hyvä olla jalat, jotta ne ovat koholla maasta. Kantokahvat auttavat laatikoiden nostelua ja kantoa. Laatikot on hyvä tehdä yhteensopiviksi, jotta niitä voidaan säilyttää vierekkäin ja päällekäin niin että myös alimmaisista laatikoista voi kaivella juureksia helposti.
Kaikki kellarikalusteet on oltava irrotettavia ja puhdistettavia.

Kellarin hoito

Kellarin syyskunnostus
Tarkista syksyllä ennen kellarin täyttämistä että ovet ovat kunnossa ja tiiviit. Tiivistä tarvittaessa niin että sulkeutuvat tiiviisti. Tarkista että kellarin ilmanvaihto toimii. Syksyllä ja syystalvella tämä on erittäin tärkeää, sillä kosteassa ja lämpimässä ilmassa tuhosienet ja homeet viihtyvät hyvin. Kellarin pitää olla kuiva ja hyvin tuuletettu.
Tuo kellarikalusteet sisälle kellariin.

Kellarin valmistelu talveen
Kun juurekset ja vihannekset on saatu sisälle, kellarin ovia pidetään auki, jotta juureksissa ja vihanneksissa oleva kosteus saadaan pois. Tätä vaihetta varten on hyvä tehdä jyrsijäverkosta kellarin oviaukkoon suojus (Samantapainen kun kärpäsverkko ikkunaan). Tällä vältetään jyrsijöiden invaasio kellariin, kun ovet ovat selällään ja kattoräppänät auki. Mitä märempinä kasvikset on nostettu, sitä tärkeämpää on tuulettaa kellari. Tämä on tehtävä ennen pakkasia. Kun kellarin lämpötila laskee +3-4 °C:een tuuletus lopetaan, ulkoilman lämpötila on tällöin yleensä -2-0°C.
Kellarissa on hyvä olla lämpömittari juuresten korkeudella. Sillä jos lämpö alkaa nousta yli +4-5°C:een on tuuletusaukkoja avattava enemmän.
Hyvä kellarin sisäilman suhteellinen kosteus on 85-90%.

Kellari talvella
Ilmastonmuutoksen myötä talvisäämme Suomessa ovat melko keväisiä. Tämä tarkoittaa sitä että kellarin lämpötilaa on tarkkailtava myös talvella. Hyvä kellarin sisälämpötila talvella on +1-+4°C. Optimaali olisi +2°C, mutta sen ylläpito vaatii hieman jo taitoa. Jos lämpö nousee yli +5°C:een sienitaudit alkavat lisääntyä ja home rehottaa.
Pakkasta kellarissa ei saa olla. Jos näyttää siltä että kellarin sisälämpötila laskee 0°C:een tai sen alle on kaikki ovet ja tuuletusluukut pidettävä kiinni. Jos ulkolämpö jatkaa laskemistaan on hyvä suojata vihannekset peittämällä säkeillä tai matoilla. Tilapäisesti lämpöä voidaan kohottaa hieman viemällä kellariin lämpölamppu tai ämpärillinen kuumia kiviä, kuumaa hiekkaa tms. Avotulta kellariin ei saa sytyttää (ei myöskään kynttilöitä). Tulipalovaara!

Kellari alkukeväällä
Kun aurinko alkaa sulattaa lunta ja routaa, kellarin lämpötila alkaa myös nousta. On aika aloittaa kellarin tuuletus jälleen. Tarkkaile sisälämpötilaa ja tuuleta kellaria öisin katon tuuletusluukkujen kautta kun on viileämpää ja pidä tuuletusluukut suljettuna päivisin. Muista hyvä kellarin sisälämpötila.

Kellarin kevätsiivous, kalkitus ja rikitys
Vie kellarikalusteet ulos ja pese kalusteet ulkona kuivassa paikassa. Anna kuivua hyvin ja säilytä kuivassa paikassa kesän ajan. Kalusteita ei siis säilytetä kesällä kellarissa.
Puhdista kellari perinpohjin kaikesta mullasta, homeesta, kasvinjätteistä jne. Katot, seinät, ovet ja lattia on puhdistettava huolellisesti irtoliasta. Sitten kellari puhdistetaan harjalla ja vedellä. Huom! Maalattiaista kellaria ei pestä vedellä. Hometta estäviä puhdistusaineita voi käyttää. Katso Tee itse kodin puhdistusaineet. Kun kellari on pesty sen on annettava kuivua hyvin. Tarvitaessa tukitaan rottien ja hiirien käytävät.
Kun kellari on muuten siivottu ja kuiva on aika kalkita se. Kalkitus raikastaa kellarin, ehkäisee hometta ja tekee kellarista valoisan.
Kalkkilietteen valmistukseen tarvitaan sammutettua kalkkia (rautakaupasta) noin 5 kg/10 l vettä. Sekoita kalkkia ensin pieneen vesimäärään ja kun kalkki on puuromaista, lisää loput vedestä koko ajan sekoittaen. Jätä valmistumaan seuraavaan päivään. Jos näyttää että on liian jäykkää maalaamiseen, lisää vielä vettä. Jos haluaa hieman väriä kellarinsa seiniin niin kalkkilietteeseen voi lisätä punamultaa, ruskeaa tai vihreää umbraa. Jos haluaa kestävää kalkkimaalia seokseen lisätään suolaa.
Sitten vaan maalataan suurella siveltimellä kellarin seinät ja katto. Käytä runsaasti kalkkia. Käytä suojalaseja valmistuksen ja maalauksen aikana suojaamaan silmiäsi. Kalkki tuntuu hyvin ikävältä silmissä.
Maakuopat ja huonot, kosteat kellarit rikitetään. Tämä tarkoittaa rikin polttoa metallilevyllä tai käytöstä poistetussa rautakattilassa. Kunnon katkuun tarvitaan 5-10 kg rikkiä jokaista 100 kuutiometriä kohti. Kun rikitys tehdään kellarin ilmanvaihto on suljettu ja kaikki luukut kiinni. Rikinpolttoastia tai -levy asetetaan kellarin lattialle tiiliskivien päälle (paloturvallisuus) ja rikin joukkoon laitetaan sytykkeet. Rikki sytytetään kuumilla hiilillä tai lastuilla. Rikin sytyttäjä poistuu vikkelästi ja sulkee oven tiiviisti.
2-3 vuorokautta rikityksen jälkeen kellari on käyttökiellossa ja luukut edelleen kiinni. Sen jälkee alkaa kesätuuletus.

Kellari kesällä
Kesällä kellari on tyhjillään. Silloin kellaria on syytä tuulettaa koko ajan, että sinne ei pääse pesiytymään kosteutta.

Kellarin viikottainen hoito
Säilytettävän tavaran kunnosta on huolehdittava. Pilaantuneet kasvikset on poistettava huolellisesti, etteivät ne levitä taudinaiheuttajia vielä terveisiin. Mikäli terveisiin kasviksiin puhdistustoimissa syntyy haavoja niihin voi sirotella kuivaa koivuhiilen pölyä.
Koska kellarissa on ruokaa ja sopivasti lämmintäkin, se houkuttelee hiiriä ja rottia. Niiden varalta on hyvä olla muutama hiiren- ja rotanloukku. Mikäli kellariisi johtaa hiiren tai rotankoloja tuki tälläiset "ilmastointikanavat" huolellisesti, lasimurskalla ja sementtilaastilla. Pidä myös huoli että muissa oikeissa ilmastointikanavissa on tiheäsilmäinen jyrsijäverkko. Katso myös Tuholaisia ja syöpäläisiä luonnonmukaista torjuntaa
Kellarissa voi pitää syksyllä ja talvella ilmanraikastimena muutamaa havupuun oksaa. Murskaa hieman neulasia niin kellarissa tuoksuu muukin kuin kellari.

Kellariongelmia
Home
Kellarisi on liian kostea. Poista home mahdollisimman tarkkaan ja tarkista kellarin ilmanvaihto sekä salaojituksen kunto.
Kellari lainehtii vettä
Tarkista että vesijohtoputket eivät ole hajonneet.
Tee salaojitus uudelleen ja johda keväiset valumavedet muualle.
Kellarin haju
Tuo kellariin tuoreita havuja kerran viikossa ja vie vanhat pois.
Tarkista että kellarissa ei ole mitään pilaantuvaa.
Seuraa kellarin lämpötilaa ja pidä huolta että se pysyy tasaisena.
Haju voi kertoa myös kosteusongelmasta tai ilmanvaihto-ongelmasta.
Kosteus tiivistuu betoniin kesällä
Muista kesällä jatkuva tuuletus.
Kosteutta kellarissa
Vie kellariin kalkkiastia, kunnes pääset kesällä tutkimaan kosteuden lähdettä tarkemmin.
Tarkista salaojaputkien kunto. Tarkista minne keväiset valumavedet menevät ja johda ne tarvittaessa muualle.
Lattia kuplii
Kellarissasi on kosteutta. Paranna salaojitusta ja tarkista pääseekö jostain valumavettä kellariin.
Lattiasieni
Kaikki mädäntyneet puuosat on poistettava ja vielä tervettäkin puuta noin 50 cm vaurioituneiden puunosien ympäriltä. Korvataan uudella kuivalla puulla. Tehostetaan tuuletusta ja uudet puuosat tervataan.
Puulattia kuplii tai on sienimäinen
Revi se puulattia pois. Kellarin lattiaa ei tehdä puusta, sattuneesta syystä.
Rappaus rapisee alas
Kosteusongelma. Katso Kosteutta kellarissa.
Seinien väri on muuttunut seinän alaosissa
Hometta. Katso Home

Hyvä kellarikirja: Mike ja Nancy Bubel: Root Cellaring - Natural cold storage of fruits & vegetables

Katso myös:
Pakastin - valinta, käyttö, hoito ja siivous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti