7.12.09

Joululeivonnaiset

Perinteiseen joulunviettoon kuuluvat leivonnaiset ja yleensä kaikenlainen hyvänmakuinen ruoka. Nykyään jouluruokaohjeita on kaikki lehdet pullollaan, joten kaikille löytyy kyllä jotain sopivaa. Tässä muutama oma ruokaohjeeni. Itse pidän joulukakusta, joulupipareista ja joulutortuista eniten. Mikään näistä ohjeista ei ole erityisen laihduttava.
Voit korvata voin margariinilla, intiaanisokerin ruoko-, fariini tai tavallisella valkoisella sokerilla. Tuoreen hiivankin sijasta voit käyttää kuivahiivaa. Spelttijauhot voi korvata vehnäjauhoilla tai keliaatikolle sopivilla jauhoilla. Mitkään ruokaohjeeni eivät ole koskaan ehdottomia, niissä on aina runsaasti muunteluvaraa. Ole luova, niin olen minäkin...

Annelin joulukakku

250 g voita
2 dl intiaanisokeria
3 munaa
1 dl rouhittuja manteleita
1 rasia kandeerattuja appelsiininkuoria kuutioina
1 rasia sukaatteja
1 rasia punaisia kirsikoita
1 rasia vihreitä kirsikoita
1 dl rusinoita
1 dl korintteja
½ tl kardemummaa
½ tl kanelia
5 dl spelttijauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
½ dl suklaarouhetta
Ota kaikki ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä spelttijauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
Ota taikinasta noin kolmasosa eri kulhoon. Sekoita tähän taikinaan kaakojauhe, rouhitut mantelit, suklaarouhe ja appelsiininkuoripalat sekä sukaatit.
Sekoita muun taikinan joukkoon puolitetut kirsikat ja muuta ainekset, joita ei ole vielä käytetty.
Voitele ja leivitä (ripottele korppujauhoja) iso vuoka. Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja tee vaaleaan taikinaan keskelle syvennys lusikalla. Levitä nyt tumma taikina syvennykseen ja loput vaaleasta taikinasta tumman taikinan päälle. Tasoita pinta lusikalla.
Paista kakkua uunin keskitasolla 150°C:ssa noin tunti ja lisää lämpöä 175°C:een paistamisen loppuajaksi (noin 15 min). Jos pinta vaikuttaa tummalta peitä foliolla. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä.
Tämä kakku on hyvin sokeripitoinen ja säilyy ½ vuotta.

Annelin joululimppu (iso taikina, tulee useampi limppu)

2 l piimää
3 dl taatelisiirappia
2 rkl pomeranssinkuorta
2 rkl suolaa
1 rkl kuminoita hienonnettuna
1 rkl fenkolia hienonnettuna
1 rkl anista hienonnettuna
50 g tuoretta hiivaa
1½ kg spelttijauhoja
1½ kg ruissihtijauhoja
Ota piimä lämpiämään huoneenlämpöön tai lämmitä haaleaksi. Jauha mausteet huhmaressa vähän ennen kuin lisäät ne piimään. Lisää piimään mausteet, siirappi ja hiiva. Lisää jauhot ja alusta taikina. Jätä leivinliinan alle kohoamaan, kunnes on kaksinkertainen. Leivo kohonnut taikina limpuiksi. Anna kohota leivinliinan alla ja kun limput ovat kohoneet pistele niitä haarukalla.
Paista noin tunti 175-200°C:ssa. Paistaessa leipiä voi voidella siirappivedellä. Kun ovat valmiita nosta jäähtymään peittyinä.

Annelin joulupiparkakut

250 g voita
3 dl intiaanisokeria
1 dl taatelisiirappia
1 dl hunajaa
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
2 tl anisjauhetta
2 tl soodaa
2 munaa
12-13 dl spelttijauhoja

Ota paksupohjainen kattila ja laita siihen voi, 1 dl sokeria, siirappi ja hunaja sekä mausteet. Keitä kunnes kiehahtaa. Ota kattila levyltä ja lisää sooda. Anna jäähtyä. Vatkaa sillävälin munat ja loput intiaanisokerista. Yhdistä seokset keskenään ja sekoita jauhot joukkoon. Laita taikina jääkaappiin, hyvin peitettynä, tekeytymään seuraavaan päivään.
Kauli taikina levyksi ja ota muotilla haluamasi muotoisia piparkakkuja. Paista 175°C:ssa 10-15 min.

Annelin joulupulla

50 g hiivaa
3 munaa
3 dl intiaanisokeria
5 dl maitoa
2 tl kardemummaa
1 tl muskottikukkaa
250 g voita
½ tl sahramia
2 dl rusinoita
noin 1 kg spelttijauhoja
pinnalle raesokeria ja mantelirouhetta
Vatkaa muna ja sokeri keskenään. Liota hiiva haaleaan maitoon. Sahrami jauhetaan huhmaressa, kuten myös kardemumma ja muskottikukka. Mausteet ja rusinat lisätään maitoon. Jauhot sekoitetaan joukkoon ja lopuksi muna-sokeriseos. Taikina vaivataan ja kohotetaan. Leivotaan joulupulliksi, kohotetaan ja voidellaan kananmunalla sekä koristellaan raesokerilla ja mantelirouheella.

Annelin joulutortut
Voit ostaa voitaikinan ja luumumarmeladin myös valmiina, maku ei kylläkään ole läheskään sama.

Voitaikina:
400 g vehnäjauhoja
400 g voita
2 dl kylmää vettä
½ dl konjakkia
Sekoita jauhot, konjakki ja vesi keskenään ja laita taikinan kylmään 20 min. Kauli taikinasta sitten neliömäinen levy. Leikkaa voi viipaleiksi ja levitä viipaleet taikinan päälle. Käännä taikina kolminkerroin. Laita jääkaappiin 10-15 min. Kauli taikinasta ½ cm paksuinen nelikulmainen levy. Käännä taas kolminkertaiseksi. Laita kylmään 10-15 min. Tätä jatketaan noin 5-6 kertaa.

Luumu-omenamarmeladi:
250 g kivettömiä luumuja
2 omenaa lohkoina
100 g sokeria
500 ml vettä
1 tl kardemummaa ja/tai konjakkia
1 tl kanelia
Keitä luumut ja omenalohkot sokerin kera vedessä pehmeiksi. Siivilöi keitinvesi talteen. Soseuta luumut ja lisää kardemumma tai konjakki sekä kaneli ja tarvittaessa hieman keitinvettä, ei kuitenkaan paljoa, muuten marmeladi ei kestä kasassa. Keitä vielä noin 1 tunti hiljalleen, kunnes seos alkaa pysyä kasassa.

Kaaviloi taikina noin ½ cm paksuiseksi levyksi. Nyt voit valita millaisia joulutorttuja teet. Tähtitorttuihin tai kukkiin neliömäisiä paloja, puolikuihin pyörylöitä.
Tähtitorttuja varten leikkaa taikinalevystä neliskulmaisia (8x8 cm) paloja. Leikkaa kulmiin noin 2 cm viillot kohti keskustaa. Laita luumu-omenasose keskelle palaa ja taita kulmista joka toinen keskustaan. Voit myös taittaa kulmat ensin ja laittaa soseen vasta sitten.
Kukkia varten tee taikinasta samanlaisia neliölevyjä kuin teit tähtitorttuja varten. Tee viillot taikinan kulmiin, noin 1 cm päähän taikinan reunasta. Viilto kulkee nyt taikinan kulmasta reunaa seuraten noin 2 cm, kulman molemmin puolin, muodostaen suorakulman. Laita sose keskelle torttua ja käännä jokaisesta kulmasta tekemäsi 1 cm levyinen kaitale kohti keskustaa.
Puolikuita varten ota pyöreällä muotilla (esim. lasi tai pikkukulho) pyöreitä paloja. Laita sose keskelle ja taita palojen reunat puolikuun muotoon vastakkain. Painele reunat haarukalla kiinni.
Voitele tortut kananmunalla ja kylmennä ennen paistamista tortut pellillä pakastimessa tai jääkaapissa. Paista 220°C:ssa 10-12 min tai kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti