4.11.09

Tee itse - Mysli

Mysliaamiainen on huomattavasti terveellisempi kuin muro-aamiainen. Valitettavasti monet kaupan myslit ovat varsinaisia sokeripommeja ja lisäaineitakin niissä on. Myslin tekeminen kotona on hyvin helppoa ja saat terveellisen ja hyvänmakuisen seoksen, jota voi käyttää jogurtin, viilin ja monien hedelmä- ja marjajälkiruokien kera. Myslistä voi valmistaa myös terveellistä puuroa keittämällä sitä veden kanssa. Mysli sopii sekä aamu- että iltapalaksi, kuten myös välipalaksi. Kun siihen lisää tuoreita marjoja ja hedelmiä sekä maitoa/soijamaitoa se antaa energiaa pitkäksi aikaa. Sopii myös raskaan ruumiillisen työn tekijöille, koska antaa pitkäkestoista energiaa.

Kotitekoinen sokeriton mysli sopii diabeetikolle ja aineksia vaihtelemalla löytyy sopiva mysli myös keliaatikolle. Jos olet allerginen jollekin ainesosalle jätä se pois ja korvaa jollakin muulla. Mysli sopii lapsille ja aikuisille.

Päivittäinen kuitutarve 25-35 g täyttyy kun syöt 3-4 rkl mysliä (30-40 g kuituja) päivässä. Suomalainen saa ruuasta keskimäärin vain 20 g kuituja päivässä.

Kotitekoisen myslin terveysvaikutukset: ehkäisee ummetusta, alentaa kolesterolia, vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, antaa pitkäkestoista energiaa.

Myslejä on monen tyyppisiä. Sveitsiläismyslit ovat pehmeitä sisältäen maitoa tai jogurttia, luomumyslit eivät sisällä suolaa tai sokeria, herkkumyslit sisältävät enemmän marjoja ja pähkinöitä, kuitumyslit sisältävät enemmän kaura- ja vehnäleseitä kuin muut myslit, tuoremyslit eivät säily hyvin, joten ne tehdään ennen ruokailua ja syödään heti, rapeat myslit ovat paahdettuja ja valitettavan kaupoissa usein sokeri- tai hunajapitoisia.

Säilytä mysli tiiviissä astiassa huoneenlämmössä tai viileäkaapissa. Huom! Luomukaurahiutaleita ei höyrytetä, joten jos käytät niitä, säilytä mysli jääkaapissa, että se ei härskiinny. Myslin voi myös pakastaa, mutta tämän jutun kirjoittaja ei ymmärrä miksi niin pitäisi tehdä???...ellei sitten lähde kaukomaille pitkäsi aikaa ja halua säilöä mysliänsä kunnolla.

Mysliohjeita:

Perusmysli
Tällä ohjeella teet satoja erilaisia myslejä vaihtelemalla ainesosia ja ainemääriä.
360 g kaura-, ruis-, ohra-, riisi-, hirssi-, tattari-, speltti-, maissi-, vehnämallas- tai/ja vehnähiutaleita, maissijauhoja, vehnänalkioita
240 g kuivattuja rusinoita, taateleita, ruusunmarjoja, mustikoita, karpaloita, pihlajanmarjoja, viikunoita, luumuja, omenaa, banaania, papaijaa, mangoa, aprikoosia ja/tai ananasta
60 g auringonkukan-, pinjan-, kurpitsan-, pellavan-, amarantin- ja/tai seesaminsiemeniä
30 g murskattuja manteleita, para-, hassel-, ja/tai saksanpähkinöitä, kookospähkinää
(ripaus ruusunmarja-, tyrni-, nokkos-, porkkana-, artisokka-, merilevä-, yrtti-, viher-, lehtivihreä- tai mantelijauhetta)
Sekoita haluamasi ainekset keskenään. Säilytä kannellisessa astiassa.

Aito sveitsiläismysli (yhden hengen annos)
Laihduttaja-versio
3 rkl luomumysliä
1 rkl rusinoita
2 rkl maustamatonta jogurttia
1 dl omena-, appelsiini- tai ananasmehua (itsepuristettua)
1 pilkottu omena
1 pilkottu päärynä
Laita illalla kaikki ainekset paitsi omena ja päärynä kulhoon. Sekoita. Laita seos jääkaappiin. Lisää aamulla omena- ja päärynäpalat.
Tähän mysliin sopivat myös banaanit, mansikat, vadelmat ja mustikat.

Bircher-mysli
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 dl maitoa tai soijamaitoa
1 dl mantelirouhetta
5 dl marjoja
Laita kaurahiutaleet veteen edellisenä iltana. Lisää aamulla muut ainekset ja syö heti.

Gluteeniton mysli
5 dl tattarihiutaleita
5 dl hirssihiutaleita
3 dl soijahiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä tai seesamisiemeniä
3 dl taatelirouhetta
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilytä kannellisessa tölkissä. Lisää marjoja ja hedelmiä makusi mukaan.

Jauhoinen mysli
1 dl vehnänalkioita
1 dl vehnäleseitä
1 dl talkkunajauhoja
1 dl pellavansiemeniä
2 rkl oluthiivaa
2 rkl soijajauhoja
1 dl ruusunmarjajauhetta
2 dl ruishiutaleita
Sekoita kaikki ainekset yhteen. Nauti omenasoseen, marjojen, hedelmien ja/tai hapanmaitotuotteiden kera.

Kolmos-mysli
kolme osaa kaurahiutaleita
kolme osaa vehnähiutaleita
yksi osa rusinoita
yksi osa hasselpähkinöitä
kaksi osaa tuoreita hedelmiä tai marjoja
Sekoita ainekset keskenään. Nauti heti.

Lesemysli
4 dl ruishiutaleita
4 dl kaurahiutaleita
2 dl rusinoita tai taateleita
2 dl vehnänalkioita
4 dl vehnäleseitä
2 dl pähkinöitä, manteleita tai seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
(nokkosjauhetta, ruusunmarjajauhetta)
Sekoita kaikki ainekset keskeneään. Säilytä tiiviissä purkissa kuivassa paikassa. Sopii jogurtin ja viilin kera. Lisänä banaania, appelsiinia, mansikoita, hedelmiä, mustaviinimarjoja.

Myslipuuro
2 dl mysliä
6 dl vettä
Sekoita mysli ja vesi. Kiehauta. Jätä hautumaan hetkeksi. Voit tarjota sellaisenaan tai puolukoiden, mustikoiden, vadelmien, viinimarjojen, omenasoseen, maidon tai mantelimaidon kanssa. Melkein mitkä hyvänsä hedelmät missä hyvänsä muodossa käyvät, samoin marjat.

Paahdettu mysli
6 dl ruis-, kaura-, vehnä-, ohra- ja/tai hirssihiutaleita
2 dl maissihiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä, manteleita tai pähkinöitä
1 dl rusinoita
2 dl kuivattuja omenoita tai muita paloiteltuja kuivattuja hedelmiä
½ dl ruusunmarjajauhetta
Laita hiutaleet leivinpaperilla päällystetylle pannulle ja paahda 150°C:ssa uunissa 25 min. Kääntele hiutaleita aina välillä etteivät pala. Sekoita jäähtyneet hiutaleet muiden aineiden kanssa. Säilytä viileässä paikassa kannellisessa astiassa.

Raaka myslipuuro
2 dl mysliä
2 dl kylmää vettä
1 omena
2 dl piimää tai jogurttia
viinirypäleitä
maapähkinöitä
Laita mysli illalla likoamaan kylmään veteen. Sekoita aamulla joukkoon omenalohkot, piimä tai jogurtti sekä halkaistut viinirypäleet ja rouhitut maapähkinät. Syö heti.

Siemenmysli (isolle perheelle)
900 g kaurahiutaleita
250 g auringonkukansiemeniä
50 g seesaminsiemeniä
50 g kookoshiutaleita
450 g kauraleseitä
200 g kurpitsansiemeniä
200 g hasselpähkinöitä
250 g pilkottuja taateleita
Tämän myslin pitäisi laskea kolesteroliarvoja ja siemenissä on paljon omega-6-rasvahappoja, joten verisuonienkin pitäisi pysyä hyvässä kunnossa.
Tarvitset ison kulhon. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Säilytä isossa ilmatiivissä purkissa. Nauti yhdessä riisi-, soija- tai lehmänmaidon, banaanin tai luonnonjogurtin kanssa.

Spelttimysli
8 dl spelttihiutaleita
1 dl splettileseitä
2 dl rusinoita
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl maapähkinöitä
1 dl pellavarouhetta
Murskaa auringonkukasiemenet ja maapähkinät. Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset paitsi rusinat. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225°C:ssa tai pannulla noin 10-15 min. Muista sekoittaa hieman välillä. Anna jäähtyä ja lisää rusinat. Säilytä kannellisessa astiassa.

Tuoremysli
2 dl idätettyjä vehnänjyviä
½ dl liotettuja rusinoita tai luumuja
½ dl liotettuja seesaminsiemeniä tai auringonkukansiemeniä
banaani, omena tai päärynä
1 tl merileväjauhetta
Laita illalla vehnänjyvät veteen likoamaan, tee samoin rusinoille tai luumuille ja seesamin- tai auringonkukansiemenille. Kaada aamulla liotusvesi pois ja laita liotetut ainekset kulhoon. Pilko joukkoon banaani, omena tai päärynä ja ripottele merileväjauhetta päälle. Sekoita ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti