3.11.09

Tee itse Makeiset, Karkit ja Suklaakonvehdit

Ennen vanhaan makeisia tehtiin perinteisesti itse. Ihan kivaa puuhaa se on nykyäänkin. Lisäksi itse tekemällä tietää mitä aineita on karkkeihinsa laittanut ja välttyy monilta haitallisilta lisäaineilta ja väriaineilta. Jos paljon karkkeja popsii ei voi kuitenkaan välttyä lihomiselta, joten kohtuus kaikessa.
Voit valmistaa karkkeja yhdessä lasten kanssa, mutta varoita lapsia että sokeriliemi on kuumaa ja voi olla vaarallista. Jos lientä räiskähtää iholle, sitä ei saa huuhtoa kylmällä vedellä. Huuhtele kuumalla ensin sokerimassa pois ja vasta sitten kylmällä vedellä.
Varaudu siihen että ensimmäisellä kerralla tulos ei ehkä ole täydellinen, mutta kerta kerran jälkeen yleensä alkaa onnistua paremmin.

Ohjeet ovat perusohjeita, joita voit muunnella makusi mukaan lisäämällä mausteita (ja elintarvikevärejä.)

Ohjeita:

Appelsiinitoffee
5 dl sokeria
2 dl maitojauhetta
1 dl vettä
1 dl kuohukermaa
50 g voita
2 rkl appelsiinimehua
Laita sokeri, maitojauhe, vesi, kuohukerma ja voi paksupohjaiseen kattilaan. Lisää appelsiinimehu. Kuumenna varovasti, kunnes sokeri sulaa. Lisää lämpötilaa ja kiehauta liemi. Kun liemi on kiehunut pienennä lämpötilaa ja vatkaa koko ajan, kunnes seos sakenee ja vaalenee. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kun seos alkaa jähmettyä leikkaa pienempiin paloihin. Jäähdytä palat jääkaapissa. Säilytä viileässä.
Voit korvata appelsiinimehun 1 tl vaniljaa ja saat vaniljatoffeeta.

Banaanitoffee
50 g pehmeitä banaanikarkkeja tai banaanimurskaa
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
50 g voita
150 g valkoista suklaata
Leikkaa banaanikarkit paloiksi ja laita paksupohjaiseen kattilaan yhdessä voin, sokerin ja kerman kanssa. Keitä miedolla lämmöllä kunnes sulavat. Anna kiehua noin 10 min. Sekoita joukkoon suklaa, kunnes massasta tulee tasaista. Nosta kattila liedeltä ja sekoita kunnes massa jäähtyy ja vaalenee. Kaada seos voideltuun vuokaan ja anna jäähtyä, leikkaa paloihin. Säilytä viileässä.

Dajm
50 g voita
1½ dl sokeria
½ dl vaaleaa siirappia
200 g maitosuklaata
Sekoita voi, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa. Sulata kaikki miedolla lämmöllä ja lisää sitten lämpöä kunnes seos kiehuu, noin 25-30 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle pellille jäähtymään. Leikkaa levystä haluamasi kokoisia paloja ennenkuin se jähmettyy täysin. Anna palojen kovettua kunnolla.
Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta palat sulaan suklaaseen ja jäähdytä jääkaapissa. Säilytä jääkaapissa.

Hunaja-hedelmätikut (Petrafennula)
500 g hunajaa
200 g appelsiininkuorta (luomuversio)
100 g sitruunakuorta (luomuversio)
kanelia
Leikkaa hedelmien kuoret suikaleiksi. Sulata hunaja miedolla lämmöllä kasarissa. Lisää kuoret ja keitä kunnes massa alkaa kovettua. Pienennä lämpöä ja lisää kaneli. Levitä sitten massa öljytylle alustalle tai pellille. Niin että massaa on noin 3 cm paksuudelta. Anna jäähtyä ja leikkaa noin 8 cm pitkiksi tikuiksi. Tarjoillaan täysin jäähtyneenä.

Hunajakennot
300 g sirotesokeria
200 g vaaleaa siirappia tai hunajaa
150 ml vettä
2 rkl valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa
2 rkl ruokasoodaa
Voitele tai peitä leivinpelti voipaperilla.
Ota iso paksupohjainen kattila ja kaada sinne siihen sokeri, siirappi ja 150 ml vettä. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut. Peitä kattila 2 minuutiksi kannella. Nosta kansi pois ja anna kiehua 25-30 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kova kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Kun oikea kovuus on saavutettu. Nosta kattila liedeltä ja lisää sooda. Varo! Sooda kuohahtaa. Sekoita. Kun seos on rauhoittunut kaada se leivinpellille ja anna jäähtyä. Leikkaa paloihin öljytyllä veitsellä.

Jääsuklaa
100 g tummaa tai vaaleaa suklaata
100 g kookosrasvaa tai kaakaovoita
(1 kananmuna) -voidaan jättää myös pois
Paloittele suklaa ja viipaloi kookosrasva tai kaakaovoi. Laita suklaa ja kookosrasva tai kaakaovoi astiaan ja vesihauteeseen, kunnes molemmat sulavat. Sekoita seosta koko ajan. Kun massa on sulanut tasaiseksi(, lisää kananmuna). Kaada massa pieniin poimutettuihin paperivuokiin ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Jääsuklaan voi maustaa pisaralla piparminttuöljyä tai kuivatuilla ja hienoksi jauhetuilla piparmintunlehdillä, kardemummalla ja appelsiinilla. Jääsuklaan voi koristella myös tuoreilla piparmintun tai mintun lehdillä.

Kahvikaramellit
250 g kahvia
5 dl vettä
650 g sokeria
1½ dl kermaa
Keitä kahvi vedessä ja siivilöi. Lisää sokeri ja kerma. Keitä seosta kunnes se alkaa saeta. Kaada seos voideltuun vatiin ja kun jäähtyy hieman leikkaa paloiksi.

Katajanmarjalakritsi löytyy täältä Kataja

Kermakaramellit
½ l kermaa
200 g sokeria
1 dl siirappia
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 35 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja kun jäähtyy leikkaa paloiksi.
Jos lisäät joukkoon 1 rkl inkivääriä, saat inkiväärikaramelleja. Jos lisäät 1 tl piparminttu uutetta, saat piparminttukaramelleja. Voit maustaa myös vaniljalla ½ tl.

Kinuski
2 dl kermaa
2 dl sokeria
4 rkl voita
vaniljaa
Ruskista sokeria paistinpannulla. Kiehauta kerma. Lisää kerma ruskistetun sokerin joukkoon. Sekoita seosta kunnes sakenee. Lisää voi ja vanilja. Kiehauta vielä kerran ja kaada voideltuun vuokaan. Kun seos jähmettyy leikkaa rasvatulla veitsellä neliöiksi ja anna jähmettyä lisää.

Kolakarkit
1½ dl sirotesokeria
1½ dl kermaa
1½ rkl kaakaota
1½ rkl hunajaa
1 rkl voita tai margariinia
1 dl (50 g) rouhittuja manteleita
Laita paksupohjaiseen kattilaan sokeri, kerma, kaakao ja hunaja. Laita kattila miedolle lämmölle liedelle, kunnes sokeri on sulanut. Sekoita silloin tällöin. Kun sokeri on liuennut lämpöä lisätään. Sekoita koko ajan että seos ei pala kattilan reunoihin. Noin 25-30 min kuluttua, ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Sekoita kattilaan voi ja mantelit. Kaada kola öljyttyyn vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. Kun kola on viileää leikkele siitä tasaisia ruutuja.

Konvehdit
200g sokeria
6-8 rkl vettä
10 munankeltuaista
tomusokeria
Kiehauta sokeri vedessä kirkkaaksi paksuksi siirapiksi. Nosta kattila liedeltä. Sillä välin kun siirappi jäähtyy, vatkaa munankeltuaiset vaahdoksi kulhossa. Jatka vatkaamista vesihauteessa ja lisää siirappi. Kun seoksesta tulee kermamaista nosta pois vesihauteesta ja anna jäähtyä. Muotoile massasta tankoja ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palloikis ja kierittele tomusokerissa. Säilytä viileässä
Voit maustaa konvehdit luomusitruunankuorella ja kanelilla, jolloin saat Pyhän Teresan konvehteja.

Kookoskeot
4 rkl voita tai margariinia
5 dl tomusokeria
5 dl kookoshiutaleita
4 rkl kermaa
tummaa tai vaaleaa suklaata palasina
Kaada tomusokeri kulhoon. Sulata rasva, anna jäähtyä hetki ja sekoita sokerin kanssa. Lisää kookoshiutaleet ja sekoita. Lisää kerma. Sekoita hyvin. Muotoile massasta pieniä kekoja. Asettele keot leivinpaperille ja laita jääkaappiin jähmettymään. Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta kookoskeot suklaaseen ja laita uudestaan jääkaappiin.

Kookospallot
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
3 dl kookoshiutaleita
2 rkl kaakaota
2 rkl voita tai margariinia
kananmuna
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita taikina jääkaappiin. Kun taikina on jähmettynyt pyörittele siitä tanko. Leikkele paloiksi ja pyörittele paloista palloja. Kaada lautaselle kookoshiutaleita ja kierittele pallot siinä. Laita jääkaappiin.

Kuolleiden luut (ossa di morto)
500 g jauhoja
500 g sokeria
2 neilikkaa jauhettuna
hyppysellinen jauhettua kanelia
Sekoita keskenään jauhot, kaneli ja neilikka. Sulata sokeri pieneen vesimäärän miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Anna sokerin hieman jäähtyä ja sekoita sitten joukkoon jauhoseos. Sekoita kunnes seos on tasaista. Leivo massasta pötkylöitä tai muotoile ne muottien avulla haluamaasi muotoon. Jätä kuivumaan 2-3 päiväksi. Kun massa on kuivunut ja kovaa, kostuta massan pinta vedellä. Siirrä sitten leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 160° C:ssa noin 20 min. Kun leipomuksesi muuttuvat pinnaltaan valkoisiksi poista ne uunista ja anna jäähtyä.

Lumipallot
250 g mantelimassaa
100 g nougat'a
200 g valkoista suklaata
Muotoile mantelimassasta palloja. Tee teelusikan varrella palloon keskelle pieni syvennys. Laita sinne nougat-pala. Peitä reikä pyörittämällä palloa. Laita täytetyt pallot jääkaappiin.
Sulata suklaa vesihauteessa sillävälin. Kasta pallot suklaaseen ja laita leivinpaperille. Säilytä pallot jääkaapissa.
Saat Mozartkuulia, kun valkoisen suklaan jälkeen kastat pallot vielä tummaan- tai maitosuklaaseen ja sotket mantelimassan joukkoon ruokalusikallisen konjakkia, rommia tai appelsiinimehua.


Maissisuklaa
100 g valkoista suklaata
20 g maissihiutaleita
½ dl rusinoita
Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään kulhossa. Levitä massa sitten leivinpaperilla peitetylle uunipellille tai muulle tasolle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Ennen tarjoilua leikkaa paloihin.
Voit käyttää myös tummaa suklaata ja korvata maissihiutaleet mantelilastuilla, niin saat Mantelisuklaata. Voit maustaa maissi- ja mantelisuklaan myös appelsiininkuorella.

Maitokaramellit, hääkonvehdit
½ l maitoa
½ l sokeria
Keitä maitoa ja sokeria kunnes seos muuttuu ruskeaksi. Kaada seos voideltuun vuokaan ja kun se on jähmeää leikkaa paloiksi. Voit myös ottaa seoksesta teelusikalla nokareita ja pyöritellä palloiksi.

Mansikkakola
1 dl soseutettuja mansikoita
1 rkl sitruunamehua
1½ dl kuohukermaa
2½ dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
Sekoita kaikki ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna seosta hiljalleen kiehuvaksi. Keitä noin 35 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Anna jähmettyä hetki ja leikkaa sitten paloiksi. Säilytä palat jääkaapissa.
Voit korvata mansikat omenasoseella niin saat omenakolaa. Omenakolan voit maustaa 1 tl kanelia ja 1 tl kardemummaa, niin saat joulukolaa.
Kun korvaat mansikat vadelmilla saat vadelmakolaa. Makua voi tehostaa 3 tipalla vadelmaesanssia.

Marenkitoffee
5 dl sokeria
½ tl suolaa
1½ dl siirappia
1½ dl vettä
2 munanvalkuaista
2 tl vaniljasokeria
1 dl rouhittuja pähkinöitä
Laita paksupohjaiseen kattilaan sokeri, suola, siirappi ja vesi. Keitä aineksia 25-30 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kaada sokeriliemi nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jatka vatkaamista niin kauan kunnes seos sakenee. Kaada seos voipaperille ja muotoile tangoksi. Kierittele pähkinärouheessa niin että pähkinät uppoavat tangon sisään. Laita kääröt jääkaappiin ja kun seos on jähmeää, leikkele viipaleiksi.

Marmeladi I
1 dl hunajaa, agar-agaria tai jauhemaista glukoosia (apteekista)
1 dl sokeria
2½ dl vettä
6 liivatetta
1 rkl vettä
4 tippaa elintarvikeväriä
7 tippaa haluamaasi elintarvikearomia
Sekoita hunaja tai glukoosi, sokeri ja vesi paksupohjaisessa kattilassa. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Keitä sokerilientä noin 35 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä. Purista liivatteet kuivaksi ja sulata yhdessä vesitilkan kanssa miedolla lämmöllä.
Sekoita sokeriliemeen liivateseos ja elintarvikeväri ja -aromi. Anna seoksen jäähtyä hieman. Kaada sitten seos muotteihin. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja nosta sitten jääkaappiin tai pakastimeen. Kun marmeladi on jähmettynyt nosta muoteista pois ja kierittele sokerissa jos haluat. Joskus seos juuttuu muotteihin kiinni, sen voi estää voitelemalla muotit.

Marmeladi II
4 dl sitruunamehua, appelsiinimehua tai greippimehua (tai mustikka-, mansikka-, vadelma-, omena-, aprikoosi- tai ihan mitä hyvänsä sosetta)
4½ dl sokeria
2 rkl pektiinijauhetta (apteekista)
1 dl hunajaa, agar-agaria tai glukoosijauhetta (apteekista)
Laita mehu tai sose ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Vatkaa pektiinijauhe vähitellen joukkoon. Vatkaa hyvin ettei tule paakkuja. Lisää glukoosi ja hunaja. Kiehauta seos. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "pehmeä kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan. Anna jähmettyä. Kun seos on jähmeää leikkaa paloiksi. Kierittele palat sokerissa jos haluat. Säilytä jääkaapissa.
Hyviä yhdistelmiä tulee esim. omenat-mustaherukka, omenat-karpalot, omenat-taatelit, viikunat-sitruuna, persikat-vanilja, kvitteni-appelsiini.

Marsipaani
300 g mantelijauhetta
300 g tomusokeria
2 valkuaista
(elintarvikeväriä)
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Vatkaa valkuaiset joukkoon. Tiputa hieman elintarvikeväriä joukkoon. Leivo massasta erimuotoisia makeisia.
Voit myös laitella erivärisiä marsipaanilevyjä päällekkäin ja leikata niistä raidallisia karkkeja.
Marsipaanin voi kastaa myös sulaan suklaaseen.
Jos haluat voit lisätä mausteeksi punssia, likööriä, rommia, suklaata, kardemummaa, vaniljaa tai haluamaasi aromia.
Marsipaanista voi leipoa erilaisia koristeita tai hahmoja.

Marsipaani-rulla
600g marsipaania ks. ohje ed.
täyte:
kuivattuja hedelmiä (luumuja, viikunoita, aprikooseja, omenia jne.), kirsikoita, marjoja, rusinoita, pistaasipähkinöitä, pekaanipähkinöitä tai kandeerattuja sitruunan/appelsiininkuoria jne.
Kauli marsipaani litteäksi levyksi. Paloittele täyteainekset ja laita ne levyn keskelle. Rullaa marsipaanilevy rullaksi.
Voit sulattaa suklaata ja peittää rullan suklaalla jos haluat. Rullan voi myös koristella täyteaineksilla.
Säilytä rulla jääkaapissa ja leikkaa viipaleiksi kun tarjoilet.

Minttu-suklaa
2 dl tomusokeria
1 rkl hunajaa
½ dl vettä
½ tl etikkaa
3-4 tippaa piparminttuöljy (elintarvikekäyttöön apteekista)
50 g tummaa suklaata
Sekoita tomusokeri, vesi ja etikka paksupohjaisessa kattilassa. Keitä kunnes liemeen alkaa muodostua lankoja. Kaada sokeriliemi öljyttyy kulhoon. Sekoita joukkoon piparminttuöljy haarukalla. Sekoita kunnes massa alkaa vaalentua ja sakeutua. Nostele seoksesta lusikalla leivinpaperin päälle pieniä läjiä. Anna jäähtyä.
Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta läjät suklaassa ja anna jäähtyä. Säilytä huoneenlämmössä.

Myslipatukat
320 g suolatonta voita
240 ml vaaleaa siirappia
250 g fariinisokeria
250 g kaurahiutaleita
200 g kookoshiutaleita
125 g kuivattua aprikoosia, viikunoita tai omenaa, silputtuna
60 g kuivattuja taateleita tai luumuja, silputtuna
125 g maissihiutaleita
125 g auringonkukansimeniä
60 g kuivattuja karpaloita
125 g saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä, murskattuna
125 g rusinoita
Laita voi, siirappi ja sokeri kattilaan keskilämmölle ja sekoittele silloin tällöin kunnes voi on sulanut.
Kaada loput ainekset isoon kulhoon ja kaada sitten voiseos niiden päälle. Sekoita kaikki puulastalla tasaiseksi massaksi.
Levitä massa leivinpaperilla peitetylle leivinpellille tai tarjottimelle. Tasoita lastalla. Laita jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa paloiksi.

Nallekarkit
400 g sirotesokeria
4 liivatelehteä
125 ml vettä
1 sitruunan mehu tai 1 dl muuta mehua
1 raastettu sitruunan tai appelsiinin kuori (luomuversio)
(elintarvikeväriä)
(tomusokeria)
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sillä välin laita sokeri ja vesi kasariin ja anna kiehahtaa. Kun vesi-sokeriseos kiehahti lisää liivatelehdet ja sekoita kunnes ne ovat sulaneet. Lisää seokseen mehu ja raastettu kuori. Anna kiehua 5 min. Nosta liedeltä ja jos haluat niin lisää elintarvikeväri, muutoin kaada seos leivinpaperilla peitetylle tai voidellulle leivinpellille ja laita sivuun jäähtymään 3 tunniksi. Leikkaa sitten veitsellä tai saksilla massasta haluamasi muotoisia karkkeja. Voit pyöritellä karkit tomusokerissa jos haluat.
Voit myös kaataa karkkimassan voideltuihin karkkimuotteihin jähmettymään, niin säästät leikkausvaiheen.

Nekut
2 dl sokeria
2 dl siirappia
2 rkl voita
2 dl kuohukermaa
1 rkl rouhittuja manteleita
Sekoita kaikki ainekset keskenään paksupohjaisessa kattilassa, paitsi manteleita. Keitä noin 30 min miedolla lämmöllä. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Sekoita kattilaan mantelirouhe ja kaada seos pieniin paperivuokiin. Laita jähmettymään jääkaappiin noin tunniksi.

Nougat
500 g mantelijauhetta, cashewpähkinäjauhetta tai pistaasijauhetta
3 dl sokeria
125 g hunajaa
2 rkl hunajaa
2 rkl maitoa
50 g mantelimassaa
Laita mantelijauhe paistinpannuun ja paahda hetki, lisää sokeri ja hunaja. Kun seos alkaa muuttua vaaleanruskeaksi lisää hunaja, maito ja mantelimassa. Ota pannu liedeltä ja vatkaa tasaiseksi. Levitä nougat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna jäähtyä hieman. Leikkaa neliöiksi.
Nougat voidaan maustaa hasselpähkinöillä, pinjansiemenillä, pistaasipähkinöillä, ripauksella kardemummaa, kookoshiutaleilla, kandeeratuilla hedelmillä, kuivatuilla viikunoilla, kaurahiutaleilla tai suklaalla (valkoista, vaaleaa tai tummaaa).

Panforte
200 g kuorittuja hasselpähkinöitä
200 g kuorittuja manteleita
250 g rusinoita
50 g viikunoita
240 g vehnäjauhoja
100 g kaakaojauhetta
2 tl jauhettua kanelia
1 tl inkivääriä
150 g tummaa suklaata
175 g sokeria
250 g hunajaa
Sulata suklaa vesihauteessa. Laita kaikki muut ainekset PAITSI suklaa, sokeri ja hunaja tehosekoittimeen. Pyöräytä muutaman kerran. Kiehauta sitten sokeri ja hunaja. Kaada sitten sula suklaa ja sokeri-hunajaseos muiden ainesten joukkoon tehosekoittimeen. Sekoita kunnolla. Levitä leivinpaperi uunipellille ja kaada massa pellille. Levittele massa tasaiseksi kerrokseksi pellille. Anna jäähtyä ja leikkaa paloihin ennen tarjoilua.

Poron polku - suklaa-vaahtokarkki-unelma (Rocky road-karkit)
2 dl tummaa suklaata murskattuna tai lastuina
1 dl maitosuklaata murskattuna tai lastuina
1 dl pehmeää voita
½ dl siirappia
4 dl keksejä murskattuna
1 dl kokonaisia parapähkinöitä tai muita pähkinöitä
2 dl vaahtokarkkeja
1 dl kirsikoita liemessä
1 rkl tomusokeria
Sulata suklaat, voi ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä. Murskaa keksit. Murskaa pähkinät. Ota kattila liedeltä ja lisää murskatut keksit ja pähkinät, vaahtokarkit ja kirsikat. Sekoita nopeasti. Kaada seos voideltuun vuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Tasoittele lastalla. Ei haittaa vaikka jää epätasaiseksi. Laita jääkaappiin noin 2 tunniksi. Kumoa leikkuulaudalle ja sirottele päälle tomusokeria. Leikkaa haluamasi muotoisiksi paloiksi.

Praliinit
1½ dl kuohukermaa
½ dl sokeria
½ dl vaaleaa siirappia
vaniljaa
200 g maitosuklaata
Sekoita kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää vanilja. Kiehauta. Pienennä lämpöä ja jatka sekoittamista, kunnes seos sakenee. Jäähdytä.
Paloittele suklaa. Sulata puolet suklaasta vesihauteessa. Voitele suklaamuotit suklaalla. Laita jääkaappiin jäähtymään.
Kun muotit ovat valmiit, kaada täyteseosta muottiin puoliväliin. Sulata loppu suklaa vesihauteessa ja sivele loppu suklaa kanneksi muotille. Jäähdytä jääkaapissa. Säilytä jääkaapissa.
Voit käyttää myös valkosuklaata tai tummaa suklaata. Täytteeksi voit käyttää esim. jäisiä vadelmia tai muita marjoja, taateleita, viikunoita, pähkinöitä (hasselpähkinät), banaania.
Saat kahvipraliineja, kun sekoitat kerman joukkoon 1 rkl murukahvia.
Praliinit voit maustaa myös piparminttuöljyllä (1 tippa suklaan joukkoon) jos haluat.

Polkkaporsaat, piparminttumakeiset, joulukarkit
500 g sirotesokeria
2½ dl vettä
2 tl ruokaetikkaa
punaista karamelliväriä
12-14 piparminttuöljyä (ruuanlaittoon tarkoittettua, apteekista)
Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, vesi ja etikka. Anna kiehua 25-30 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kova kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Kaada osa seoksesta hyvin öljyttyyn matalaan vuokaan. Värjää jäljelle jäänyt osa karamellivärillä punaiseksi ja jätä kattilaan miedolle lämmölle. Seos ei saa enää kiehua.
Tiputa piparminttuöljy vuokaan kaadettuun seokseen ja pyörittele haarukalla ja veitsellä seoksen joukkoon. (Voit käyttää myös kahta lastaa tai haarukkaa.) Käsittele sitten seosta niin että venyttelet sitä mahdollisimman nopeasti ja laitat taas kasaan. Seos saa ilmaa ja muuttuu notkeaksi ja valkoiseksi. Kun seos on jähmettynyt sen verran että sitä kärsii käsitellä sormin. Öljyä kädet ruokaöljyllä ja venyttele ja kierrä seosta käsin. Kunnes saat siitä tangon. Kaada punainen seos kattilasta tangon päälle nauhaksi ja kierrä massaa niin että muodostuu punainen ruuvikierre. Leikkaa massa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Voit taivuttaa tangon pään kaarevaan "kävelykeppi" muotoon. Huom! Seos jähmettyy nopeasti, joten toimi nopeasti.
Voit korvata piparmintun muulla aromilla, jos et pidä piparmintusta, ruuanlaittoon käytettävä anisöljy tai yrttiöljyt käyvät hyvin.

Pusut
250 g kookosrasvaa
250 g tomusokeria
125 g kaakaojauhetta
250 g riisimuroja
Sulata kookosrasva. Sekoita kulhossa tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää riisimurot. Lisää kookosrasva ja hämmennä seos tasaiseksi. Kaada seos voideltuun vuokaan, anna jähmettyä ja leikkaa paloiksi tai laita paperivuokiin ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Radiokakut
250 g kookosrasvaa
2 munaa
3 dl tomusokeria
1 dl kaakota
keksejä
Sulata kookosrasva miedolla lämmöllä. Vatkaa muna ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe. Lisää joukkoon jäähtynyt kookosrasva. Laita vuokaan leivinpaperi. Kaada 1/3 osa massasta vuokaan ja lado päälle keksejä. Levitä massaa keksien päälle ja lado toinen kerros keksejä. Kaada loppu massa keksien päälle. Laita vuoka jääkaappiin. Leikkaa viipaleiksi vähän ennen tarjoilua.
Keksit voi myös murskata ja levittää murskaa kerrokseksi suklaamassojen väliin. Kostuta murskattu keksimassaa hieman vedellä, ennenkuin levität sen, niin se kestää paremmin kasassa leikkausvaiheessa.

Riisisuklaa
100 g taloussuklaata
2 dl riisimuroja
1 dl kookosjauhetta
Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää riisimurot ja kookosjauhe. Sekoita. Kaada paperivuokiin. Laita jääkaappiin jähmettymään. Säilytä jääkaapissa. Kookosjauheen voi jättää myös pois.

Rocky Road -patukat
1,4 kg maitosuklaata
8 suklaapatukkaa (ohje alempana)
100 g vaahtokarkkeja (ohje alempana)
180 g hunajakenno-karkkeja (ohje ylempänä)
100 g kuivattuja aprikkoseja, silputtuna
100 g rusinoita
100 g maissihiutaleita
100 g suklaaströsseleitä tai -nonparelleja
Laita maitosuklaa vesihauteeseen sulamaan. Sekoittele aika ajoin, kunnes suklaa on sulanut.
Laita muut ainekset kulhoon ja kaada sula suklaa niiden päälle. Sekoita puulastalla, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet keskenään.
Painele seos leivinpaperilla peitetylle leivinpellille tai tarjottimelle. Tasoita lastalla. Ripottele päälle suklaaströsseleitä tai -nonparelleja.
Anna jäähtyä, peitä ja laita jääkaappiin yöksi. Leikkaa aamulla viipaleiksi.
Voit käyttää myös kaupasta ostettuja suklaapatukoita, vaahtokarkkeja ja korvata hunajakennokarkit esim. riisisuklaa-paloilla.

Ruusumakeiset ja Ruusumarsipaani löytyvät täältä Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat

Siristys-Piristys
225 g hyytelösokeria
1 munanvalkuainen
piparminttuöljyä tai piparminttuesanssia (apteekista)
(elintarvikeväriä)
Vatkaa munanvalkuainen vaahdoksi. Lisää joukkoon hyytelösokeri pienissä erissä. Lisää piparminttuöljy tai piparminttuesanssi, kun seos alkaa muuttua kovaksi. Jatka taikinan vaivaamista käsin. Lisää elintarvikeväriä jos haluat.
Ripottele leivontapöydälle tomusokeria ja kauli taikina levyksi. Ota taikinasta pienellä pyöreällä muotilla (pullonkorkki, snapsilasi) sopivankokoisia paloja. Levitä palat leivinpaperin päälle kuivumaan.
Voit myös kastaa makeiset sulaan suklaaseen ja tehdä paiparminttu-suklaamakeisia.

Seesamimakeiset
½ dl kuorimattomia seesaminsiemeniä
1½ dl kaurahiutaleita
1 dl saksanpähkinöitä
100 g voita
½ dl sokeria
½ dl vaaleaa siirappia
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl kookoshiutaleita
1 tl seesaminsiemeniä

Paahda seesaminsiemeniä paistinpannulla keskilämmöllä. Anna jäähtyä. Paista kaurahiutaleita paistinpannulla ja sekoita sitten molemmat keskenään. Murskaa pähkinät karkeaksi murskaksi ja sekoita seesaminsiementen ja kaurahiutaleiden joukkoon. Sulata voi kasarissa ja lisää joukkoon sokeri, siirappi ja kaakaojauhe. Sekoita kunnes voi on sulanut. Kaada voi-kaakaoseos muiden ainesten päälle. Sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä koko massa leivinpaperilla peitetylle leivinpellille tai tarjottimelle. Painele tasaiseksi ja ripottele kookoshiutaleita ja seesaminsiemeniä päälle. Laita jäähtymään jääkaappiin noin 2 tunniksi ja leikkaa paloiksi.


Sitruunapatukat
290 g jauhoja
70 g hyytelösokeria
ripaus suolaa
230 g suolatonta voita
2 tl raastettua sitruunan kuorta (luomusitruunasta)

sitruunakuorrutus:
210 g sokeria
3 munaa
100 ml sitruunamehua
3 tl raastettua sitruunan kuorta (luomusitruunasta)

Sekoita keskenään jauhot, hyytelösokeri, suola, voi ja sitruunankuori, kunnes seos muistuttaa leivänmuruja. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle leivinpellille ja painele tasaiseksi. Paista 200°C:ssa noin 20 min tai kunnes seos muuttuu vaaleankeltaiseksi. Nosta jäähtymään siksi aikaa kun teet sitruunakuorrutuksen. Älä sammuta uunia vielä.
Laita sokeri, munat, sitruunamehu ja sitruunankuori kulhoon ja vatkaa taisaiseksi massaksi. Kaada seos varovasti paistetun pohjan päälle ja laita pohja takaisin uuniin. Paista 20 min tai kunnes reunat muuttuvat kullanruskeiksi ja kuorrutus on kiinnnittynyt. Anna jäähtyä, peitä ja laita jääkaappiin yöksi.
Voit käyttää myös applesiinimehua ja appelsiininkuorta niin saat appelsiinipatukoita. Myös muut mehut sopivat tarkoitukseen, voit tehdä mustikka-, mansikka-, viinimarja-, karpalo-, puolukka tai vaikka omenapatukoita, vain korvaamalla 100 ml sitruunamehua, jollakin muulla mehulla.

Suklaa
3 dl paksua kermaa
3 dl sokeria
2 rkl kaakaota
2 rkl siirappia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita tai margariinia
Sekoita paksupohjaisessa kattilassa kaikki muut ainekset paitsi voi ja vaniljasokeri. Kun sokeri on sulanut lisää lämpöä ja anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja keitä 35 min koko ajan sekoittaen. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri. Älä päästä seosta enää kiehumaan. Kaada voiteltuun matalaan vuokaa jäähtymään. Leikkaa neliöiksi.

Suklaakola
100 g taloussuklaata
80 g voita
1½ dl maitoa tai kermaa
10 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
4 dl sokeria
vaniljaa
Keitä paksupohjaisessa kattilassa voi, maito tai kerma, hunaja tai siirappi, sokeri ja vanilja. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa. Lisää lämpöä ja keitä noin 25-30 min. Kunnes seokseen muodostuu lankoja, kun sitä nostelee ylös kauhalla tai tee karamellikoe: ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu " pehmeä kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Raasta suklaa tai vuole siitä lastuja. Lisää joukkoon. Kaada kola öljyttyyn vuokaan ja anna jähmettyä. Leikkaa tasaisiksi ruuduiksi.
Voit koristella suklaakolan merisuolahiutaleilla tai lakritsirouheella (murskaa kovia lakritsikaramelleja morttelissa).

Suklaa-maapähkinäpalat
1 dl sokeria
1½ dl vaaleaa siirappia
300 g maapähkinävoita
8 dl maissihiutaleita (aamiaismurot)
1 dl kookoshiutaleita
250 g maitosuklaata
Kiehauta sokeri ja siirappi kattilassa. Lisää maapähkinävoi. Älä enää kiehauta. Sekoita kunnes seos on tasaista. Sekoita joukkoon hiutaleet. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada seos vuokaa. Anna jäähtyä.
Sulata suklaa vesihauteessa ja levitä kerrokseksi jäähtyneen massan päälle. Jäähdytä levy uudelleen ja leikkaa paloiksi. Säilytä jääkaapissa

Suklaa-mantelineliöt
425 g sokeria
vettä
1 rkl etikkaa
200 g mantelirouhetta
suklaata
Keitä sokeria ja etikkaa tilkassa vettä kunnes seos muuttuu vaalean ruskeaksi. Sekoita joukkoon mantelit. Raasta joukkoon suklaata makusi mukaan. Kaada seos voideltuun vuokaan ja leikkaa puolijäähtyneenä neliöiksi, joiden annetaan kovettua.

Suklaapatukat
400 g suolatonta voita
200 ml vaaleaa siirappia
100 g kaakaojauhetta
800 g keksejä, murskattuna
200 g rusinoita
Laita voi, siirappi ja kaakaojauhe kattilaan keskilämmölle ja sekoittele silloin tällöin kunnes voi on sulanut.
Kaada keksit ja rusinat isoon kulhoon ja kaada sitten suklaaseos niiden päälle. Sekoita kaikki puulastalla tasaiseksi massaksi.
Levitä massa leivinpaperilla peitetylle leivinpellille tai tarjottimelle. Tasoita lastalla. Laita jääkaappiin jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa paloiksi.

Suklaasalami (Salame turco)
100 g makeuttamatona kaakaojauhetta
1 muna
150 g paahdettuja ja jauhettuja manteleita
100 g kuivia murskattuja keksejä
(1 rkl Marsala-viiniä)
150 g voita
250 g sirotesokeria
Pehmennä voi vesihauteessa, sekoita joukkoon kaakaojauhe, murskatut keksit, vatkattu muna, mantelit (ja Marsala-viini).
Sekoita tasaiseksi massaksi. Leivo massasta salaminmuotoinen pötkylä ja kääri se tuorekelmuun tai alumiinifolioon. Laita jääkaappiin 24 tunniksi. Tarjoillaan viipaleina.

Suukot
100 g taloussuklaata
1 dl vadelmia tai mustikoita
Soseuta marjat. Sulata suklaa vesihauteessa. Laita sulaa suklaata pieniin paperivuokiin. Laita marjasosetta keskelle ja laita taas suklaata päälle. Säilytä jääkaapissa.

Turkish Delight (Sade lokum)
100 g riisijauhoa
300 g sokeria
4 dl vettä
ripaus sitruunahappoa tai ½ sitruunan mehu
100 g pistaasipähkinä-, hasselpähkinä- tai saksanpähkinärouhetta
1 rkl ruusuvettä
tomusokeria
puuvillakangas
Ota vuoka ja vuoraa se puuvillakankaalla. Ripottele kankaalle puolet riisijauhoista. Sekoita loput riisijauhoista, sokeri ja vesi keskenään kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyppysellinen sitruunahappoa. Keitä seosta kunnes se alkaa kuohuta, pienennä sitten lämpöä ja jatka keittämistä samalla sekoittaen. Keitä noin 2 tuntia. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "pehmeä kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Paahda pistaasipähkinät, murskaa ne ja sekoita yhdessä ruusuveden kanssa sokeriliemeen. Kaada seos vuokaa puuvillakankaan päälle. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.
Ota leikkuulauta ja ripottele sille tomusokeria, kumoa kovettunut seos laudalle ja leikkaa neliöiksi tai kolmioiksi. Kierittele palat tomusokerissa.
Saat erilaisia makuja kun korvaat ruusuveden esim. laventeliteellä, appelsiininkukkavedellä, appelsiinimehulla tai muulla mehulla tai hillolla. Voit maustaa makeiset myös ripauksella kardemummaa.

Tryffelit I
50 g voita tai margariinia
100 g tomusokeria
125 g kaurahiutaleita tai mantelijauhetta
3 rkl kahvia
1 rkl marjamehua, omenamehua tai punssia
2 rkl kaakaojauhetta
Ota voi huoneenlämpöön pehmiämään. Hiero voi vaahdoksi ja lisää tomusokeri. Lisää kaurasuurimot tai mantelijauhe. Sekoita. Lisää kaikki muut ainekset. Pyörittele massasta pieniä palloja. Laita lautselle sokeri-kaakao-seosta ja pyörittele pallot siinä. Laita tryffelit jääkaappiin kovettumaan. Parhaimmillaan tryffelit ovat muutaman päivän kuluttua valmistamisesta.

Tryffelit II
400 g kookosrasvaa
100 g kaakaovoita
75 g kaakaojauhetta
200 g tomusokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Sulata kookosrasva ja kaakovoi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Sekoita seosta kunnes se vaalenee ja kuohkeutuu. Ota seoksesta nokareita ja asettele vadille. Laita jääkaappiin jähmettymään. Pinnan voi koristella pyörittelemällä tryffeleitä sokeri-kaakaojauhe-seoksessa. Voit pyöritellä tryffelit myös pähkinärouheessa, seesaminsiemenissä, lakritsirakeissa, kookoshiutaleissa tai nonparelleissa, niin saat erilaisia tekstuureja ja makuja.

Tryffelit III
150 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus yli 50%
75 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus yli 60-70%
1½ dl kuohukermaa
2 tl hunajaa
25 g voita
kaakaojauhetta
Hienonna suklaat rouheeksi. Kiehauta kerma ja hunaja ja kaada suklaarouheen päälle. Anna hetki olla että suklaa alkaa sulaa. Sekoita. Lisää voi ja sekoita. Jäähdytä seos jääkaapissa.
Muotoile seoksesta palloja. Kierittele pallot kaakaojauheessa. Säilytä jääkaapissa. Ota esille vähän ennen tarjoilua.
Tryffelit voi maustaa mustaherukkamehulla, konjakilla, liköörillä, päärynäsoseella, vadelmasoseella, karpalososeella, puolukkasosella, mustikkasoseella,laventelilla unikonsiemenillä, vaniljalla, kardemummalla, kanelilla, chilillä, appelsiinimehulla, appelsiininkuorella, sitruunankuorella tai rommilla jne. (1-2 tl/tryffelitaikina)
Jos teet lakritsitryffeleitä mausta ½ tl lakritsigranulaattia.

Tryffelit IV
sitruunan kuorta
1 dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
200 g valkoista suklaata
200 g valkoista suklaata kuorrutukseen
Laita kattilaan sitruunankuorijauhe, kerma ja hunaja. Kiehauta. Hienonna valkosuklaa rouheeksi. Kaada kerma-hunaja seos suklaanrouheen päälle. Sekoita kunnes suklaa sulaa. Kaada kulhoon ja jäähdytä jääkaapissa. Muovaa taikinasta pyöreitä palloja.
Paloittele kuorrutussuklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa. Kasta jääkaappikylmät pallot sulaan suklaaseen. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Saat kookostryffeleitä kun korvaat kerman kookoskermalla ja pyörittelet pallot kookoshiutaleissa.
Voit maustaa tryffelit myös limetinkuorella, kaffirlimetinlehdellä tai limetinlehdellä.
Kun lisäät ½ tl lakritsigranulaattia saat valkoisia lakritsitryffeleitä.

Tryffelit V
200 g mantelimassaa
250 g tummaa suklaata
1½ dl kuohukermaa
1 tl hunajaa
50 g voita
1½ rkl rommia
250 g tummaa suklaata, kuorrutukseen
Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kauli mantelimassa ohueksi levyksi ja laita vuoan pohjalle. Kiehauta kerma ja hunaja. Hienonna suklaa. Kaada kerma-hunajaseos suklaan päälle ja lisää voi nokareina joukkoon. Sekoita sauvasekoittimella ja lisää rommi. Kaada massa vuokaan mantelimassan päälle. Laita jääkaappiin.
Leikkaa tryffelit pieniksi annospaloiksi. Sulata kuorrutussuklaa vesihauteessa ja kasta tryffelit suklaaseen. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Vaahteranlehdet
2 dl vaahterasiirappia
1 rkl voita
(pieniä karamellimuotteja)
Kaada siirappi paksupohjaiseen kattilaan ja keitä sitä kunnes se alkaa kiehua. Lisää voi koko ajan sekoittaen. Ota hieman siirappilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "pehmeä kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Anna jäähtyä 2-3 minuuttia sekoittaen samalla puukauhalla tai -tikulla. Kun seos alkaa paksuuntua ja muuttuu sameaksi (3-5 min). Kaada se voideltuihin pikkumuotteihin. Kun seos on jähmettynyt 5-7 min. Poista muoteista.
Voit myös kaataa seoksen voidellulle tai leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Antaa jähmettyä ja leikata makeiset veitsellä haluamaasi muotoon, neliöt, kolmiot, pyörylät jne..

Vaahtokarkit
2 dl sokeria
2 rkl hunajaa tai jauhemista glukoosia (apteekista)
½ dl vettä
7 liivatetta
3 munanvalkuaista
tomusokeria
maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria tai vaniliinia
(1½ rkl mustaherukkahilloa tai punajuurimehua)
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Laita sokeri, hunaja tai glukoosi ja vesi kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Vatkaa valkuaiset ja vaniljasokeri vaahdoksi. Purista vesi pois liivatteista. Sulata liivatteet mikrossa tai kulhossa liedellä vesitilkan kera, lisää joukkoon mustahrukkahillo tai punajuurimehu, jos haluat värillisiä vaahtokarkkeja.
Kaada sokeriliemi koko ajan sekoittaen valkuaisvaahtoon. Vatkaa seosta voimakkaasti jonkun aikaa ja lisää joukkoon lämmin liivateliemi. Jatka vatkaamista kunnes seos sakenee.
Sekoita kekenään tomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi leivinpaperilla peitetylle leivinpellille kohtuullisen paksuksi kerrokseksi.
Täytä pursotinpussi vaahtokarkkiseoksella ja pursota leivinpaperilla vaahtokarkkitankoja. Anna jäähtyä ja katko sopivan kokoisiksi paloiksi. Kierittele karkit tomusokeri-maissijauhossa ja säilytä huoneenlämmössä kannellisessa astiassa.

Yskänpastillit
500 g ruokosokeria
2½ dl vettä
2 tl ruokaetikkaa
12-14 anisöljyä tai yrttiuutetta (ruuanlaittoon tarkoittettua, apteekista)
Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, vesi ja etikka. Anna kiehua 25-30 min. Ota hieman sokerilientä ja tipauta kylmään veteen, jos muodostuu "kova kuula" liemi on valmista. Muutoin jatka keittämistä.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja lisää anisöljy tai yrttiuute.
Kun seos on jähmettynyt sen verran että sitä kärsii käsitellä sormin. Öljyä kädet ruokaöljyllä ja muotoile seoksesta tanko, leikkaa siitä "pastilleja". Anna jähmettyä kunnolla.

Monia hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä voi suklaakuorruttaa ja tarjota makeisina.

Niille, joilla on sokerilämpömittari:
Kuulatesti menee näin...
Lanka-aste, 106-112°C, sokeriliemen voi vettä langaksi
Pehmeä palloaste, 112-116°C, kun sokeriseosta tiputtaa pisaran kylmään veteen, sokerista muodostuu pehmeä pallo. Jos palloa puristaa se menee kasaan.
Kiinteä palloaste, 116-120°C, kun sokeriseosta tiputtaa pisaran kylmään veteen, sokerista muodostuu pehmeä pallo. Jos palloa puristaa se ei menee kasaan mutta on vielä notkea ja tahmea.
Kova palloaste, 121-130°C, kun sokeriseosta tiputtaa pisaran kylmään veteen, sokerista muodostuu kova pallo.
Pehmeä murtoaste, 131-143°C, kun sokeriseosta tiputtaa pisaran kylmään veteen, sokerista muodostuu lasimainen pallo, se on taiteltaessa sitkeää.
Keskikova murtoaste, 144-154°C, kun sokeriseosta tiputtaa pisaran kylmään veteen, sokerista muodostuu lasimainen pallo, osa sokerista erottuu muodostaen heikkoja lankoja
Kova murtoaste, 154-160°C, kun sokeriseosta tiputta pisaran kylmään veteen, sokeri muuttuu helposti murenevaksi.
Vaalea karamelliaste, 160-170°C, sokeriliemi muuttuu kullankeltaiseksi (vaaleassa astiassa väri näkyy)
Tumma karamelliaste, 170-177°C, sokeriliemi on meripihkan väristä (vaaleassa astiassa väri näkyy)

Suklaan temperointi
Tämä menetelmä muuttaa suklaan olomuotoa niin että sen molekyylirakenne säilyy tasaisena ja se ei paakkuunnu tai menetä kiiltoaan jäähtyessään. Suklaan temperoinnin hallinta vaatii hieman taitoa ja harjoittelua.
Murskaa suklaa pieniksi paloiksi.
Ota puolet murskatusta suklaasta ja kuumenna seuraavasti:
Tumma suklaa 50° C:een
Vaalea suklaa tai maitosuklaa 45°C:een
Valkoinen suklaa 40°C:een
Kun tämä lämpötila on saavuettu lisää toinen puolikas suklaamurskasta joukkoon ja sekoita kunnes:
Tumman suklaa lämpötila putoaa 27-28 °C:een
Vaalean tai maitosuklaa lämpötila putoaa 26-27 °C:een
Valkoisen suklaa lämpötila putoaa 26-27°C:een
Lämmitä sitten suklaa työskentelylämpötilaan eli:
Tumma suklaa 31-32°C:een
Vaalea suklaa tai maitosuklaa 30°C:een
Valkoinen suklaa 25-29°C:een

Jos käytät mikroa suklaan sulattamiseen on hyvä katkaista sulatusohjelma aina välillä ja sekoittaa suklaamassaa. Mikrossa valkoinen suklaa aika usein palaa, eikä sula. Vesihaude on yleensä hellävaraisin suklaan sulatusmenetelmä kaikille suklaalaaduille.

Suklaanystäville lisää ihania ohjeita: Jan Hedh ja Klas Andersson: Choklad - mer av det goda, 2005.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti