18.9.09

Ruusu, ruusunterälehdet ja ruusunmarjat - mitä niistä voi tehdä?



Koristekasveina viljellyistä ruusuista monet ovat kerrannaiskukkaisia, eivätkä muodosta marjoja (kiulukoita). Sitävastoin luonnonvaraiset lajit, joista tärkein on äkäruusu eli kurtturuusu eli kurttulehtiruusu (Rosa rugosa) tekee suuria, punaisia kiulukoita, joissa on paljon C-vitamiinia. Suomalaisissa kiulukoissa C-vitamiinia voi olla jopa 2-3 g/100 g. Vitamiinipitoisuus säilyy kuivissa kiulukoissa, mehussa ja hillossa. Jo 5% ruusunmarjaa parantaa muun marjasäilykkeen C-vitamiinin säilyvyyttä. Kiulukoissa on myös kaliumia ja magnesiumia.
Kiulukat on kerättävä täysin kypsinä, punaisina ja kovina. Kellanpunaiset kiulukat ovat vielä raakoja ja tummanpunaiset ylikypsiä. Älä kerää kiulukoita vilkasliikenteisten teiden varsilta, vaikka niitä siellä näyttäisikin kasvavan todella paljon.
Poista kiulukoiden verholehdet. Huuhdo kiulukat, halkaise sekä kuivaa siemenineen tai ilman, huoneenlämmössä tai miedossa uuninlämmössä (alle 50°C, uuni luukku raollaan). Siemenet on helppo poistaa kuivauksen jälkeen ravistelemalla kiulukoita tölkissä. Siemenet putoavat pohjalle. Kuivuneet kiulukat voi jauhaa jauhoksi, rouhia tai säilyttää sellaisenaan lasi- tai metallipurkissa.
Juhannusruusu eli kartanoruusu (Rosa pimpinellifolia) tekee mustanruskeita kiulukoita. Niitäkin voidaan käyttää teeksi. Myös Omenaruusun (Rosa villosa pomifera, Rosa rubiginosa, Rosa eglanteria) suuria kiulukoita voidaan käyttää. Ulkomailla käytetään ruuanlaittoon myös Metsäruusua (Rosa majalis), Villiruusua (Rosa canina), Damaskonruusua (Rosa damascena), Kaliforninan ruusua (Rosa californica) ja Ranskanruusua (Rosa gallica officinalis).
Jalostetut ruusut, kemiallisesti käsitellyt ruusut ja "ylioppilas"-ruusut eivät sovellu ruuanlaittoon. Käytä vain luonnonmukaisesti tai puhtaassa luonnossa kasvaneita ruusuja.

Ruusunkiulukoista voidaan valmistaa siirappia, hilloa, hyytelöä, marmeladia, sosetta, säilykkeitä, teetä, tuoremehua, viiniä, keittoa, rahkaa, kastiketta, piiraita, torttuja jne. Ruusunmarjajauhe sopii lähes mihin hyvänsä ja on hyvin säilyvää.

Ruusun terälehtiä ja kukkia voidaan käyttää salaatteihin, hedelmäjälkiruokiin, raparperi- ja omenapiirakkaan. Niistä voi tehdä mehua, viinietikkaa, sorbetteja ja jälkiruokia. Kandeerata koristeeksi. Ruusunnupuista voi tehdä etikkaa. Käytä luonnossa kasvavien yksinkertaisten ja tuoksuvien ruusujen terälehtiä.

Ruusuvedellä voi maustaa makeisia ja juomia sekä käyttää kauneudenhoidossa.

Marokkolaisessa keittiössä sekä lähi-idän keittiöissä käytetään ruusuvettä ruuanlaitossa.


Ruokaohjeita:

Kamomilla-ruusutee
1 rkl kamomillaa
2 rkl villiruusun terälehtiä
Keitä 5 kuppia vettä. Lisää ainekset veteen ja peitä kannella 8 minuutiksi. Siivilöi ja tarjoile heti.

Kandeeratut ruusunterälehdet
Sopivat leivonnaisten ja jälkiruokien koristeeksi.
ruusunterälehtiä
munanvalkuainen
sokeria
Kerää ruusunlehdet kuivana ja aurinkoisena aamuna, kun kaste on kuivunut. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Kasta terälehdet vaahtoon, niin että peittyvät kokonaan ja kierittele sitten sokerissa. Kuivata leivinpaperin päällä ritilällä lämpimässä ilmavassa paikassa tai miedossa uunissa. Muista jättää luukku raolleen. Säilytä kuivuneet lehdet tiiviissä purkissa.

Kiulukkamarmeladi
500 g kiulukoita
1 luomusitruuna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria tai ½ tl vaniljaa
2 dl hyytelösokeria
Puhdista ja poista kiulukoista siemenet. Pieni kiulukat hyvin pieniin paloihin. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Lisää kattilaa kiulukkasilppu, sitruunakuori ja sitruunamehu. Kiehauta ja anna hautua 10 min. Jos seos vaikuttaa kuivalta lisää vettä ja lisää sitten joukkoon sokeri, vaniljasokeri tai vanilja ja hyytelösokeri. Kiehauta ja anna hautua pari minuuttia. Purkita marmeladi. Anna jäähtyä huoneen lämmössä ja säilytä viileässä.

Kiulukkatee (kuume, tulehdussairaudet, odottavat ja imettävät äidit, anemia, vatsan vähähappoisuus, sydäninfraktin, reuman ja syövän ennaltaehkäisy, sapen toiminnan edistäminen)
1-3 rkl ruusunmarjajauhetta tai murskattuja kiulukoita
½ l kiehuvaa vettä
Laita teepannuun vesi, kiehauta lisää ruusunmarjajauhe. Anna hautua 10 min. Hautuneen marjamassan voi käyttää vielä esim. puuroon tai muihin marjaruokiin.
Voit lisätä kiulukkateehen makua mausteneilikoilla ja kanelilla.

Ruusueliksiiri
½ l ruusun terälehtiä
½ l vettä
2 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
Laita puolet ruusun terälehdistä kattilaan veden kera. Kiehauta ja odota kunnes lehdet ovat värittömät. Siivilöi lehdet pois ja keitä toinen puoli ruusun terälehdistä samassa vedessä. Siivilöit taas lehdet pois kun ne ovat menettäneet värinsä. Lisää sokeri ja kiehauta. Nosta kattila levyltä ja kun seos on jäähtynyt lisää sitruunamehu. Pullota. Käytetään ruokiin ja jälkiruokiin mausteena
Samalla kaavalla voi tehdä eliksiiriä muistakin syötävistä kukista.

Ruusuesanssi (Essance de Roses)
suuri lasipurkki
ruusun terälehtiä
sokeria
Peitä purkin pohja ruusun terälehdillä ja terälehdet sokerikerroksella. Jatka näin kunnes purkki on täynnä. Sulje purkki hyvin ja laita purkki kolmeksi päiväksi aurinkoon. Kun sokeri on sulanut, kaada purkin sisältö tiheän siivilän läpi. Anna valua rauhassa. Pullota esanssi ja käytä antamaan ruusun makua ruokiin.

Ruusu-hedelmäsalaatti
½ melonia
1 omena
1 banaani
10 viinirypälettä
2 tl ruusunterälehtihilloa
½ tl kardemummaa
1 rkl ruusuvettä
3 tl ruokosokeria
Kuori ja paloittele, meloni, omena ja banaani. Puolita rypäleet ja poista siemenet. Asettele hedelmät kulhoon. Sekoita ruusunterälehtihillo, kardemumma, ruusuvesi ja sokeri kastikkeeksi ja kaada hedelmien päälle. Sekoita hyvin ja koristele ruusun terälehdillä.

Ruusuhunaja
10 kuppia tuoreita tai kuivattuja ruusunterälehtiä
2 l kiehuvaa vettä
1 kg hunajaa
Kaada ruusun terälehdet kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja peitä kulho 10 tunniksi ja siivilöi sitten mehu. Sekoita mehu hunajan kanssa kattilassa ja hauduta 1-2 tuntia. Kuori välillä vaahtoa pois. Siirrä seos purkkeihin ja säilytä viileässä.

Ruusuhyytelö I
450 g ruusun terälehtiä
5½ dl vettä
5½ dl sokeria
2 sitruunan mehu
1 rkl ruusuvettä
Irroita ruusun terälehdistä kitkerä valkoinen kanta. Kiehauta vesi kattilassa, alenna lämpöä ja lisää terälehdet. Keitä noin 5 min. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä vielä 30 min. Lisää ruusuvesi kun seos alkaa saostua. Anna seoksen kuplia rauhassa, kun pintaan alkaa nousta vaahtoa, tee hyytelökoe. Kaada ruusuhyytelöä lautaselle ja vedä lusikalla ura hyytelön keskelle, mikäli hyytelö valuu takaisin uraan, jatka vielä keittämistä. Muussa tapauksessa anna jäähtyä noin 10 min ajan. Kaada sitten puhtaisiin lasipurkkeihin ja laita kansi päälle.

Ruusuhyytelö II
1 kg mansikoita
150 g hyytelösokeria
1 rkl ruusuvettä
10 sitruunamelissan lehteä
2 dl vettä
20 ruusun terälehteä
Laita mansikat kattilaan ja keitä kunnes pehmiävät. Jätä porisemaan hiljaiselle lämmölle. Sekoita keskenään sokeri ja vesi. Kun sokeri on sulanut lisää ruusuvesi. Kaada edelleen kiehuva seos mansikoiden päälle. Sekoita kevyesti. Laita hyytelö purkkeihin ja jääkaappiin. Tarjoile hyytelöä koristeltuna sitruunamelissan lehdillä ja ruusun terälehdillä.

Ruusuhyytelö III
600 g ruusun terälehtiä
600 ml viiniä (punaviiniä punaisille terälehdille ja valkoviiniä valkoisille)
2 cl ruusulikööriä (ohje alempana tekstissä)
300 g hyytelösokeria
Irroita ruusun terälehdistä kitkerä valkoinen kanta. Lisää terälehdet viiniin ja anna liota 24 tuntia. Soseuta sauvasekoittimella tai purista siivilän läpi. Lisää hyytelösokeri keitä noin 5 min. Lisää ruusulikööri. Kaada sitten puhtaisiin lasipurkkeihin ja laita kansi päälle.

Ruusujuoma I
2 dl tuoreita ruusunmarjoja
1 dl ruusun terälehtiä
2 rkl hunajaa
1 l vettä
Murskaa ruusunmarjat tehosekoittimessa. Kiehauta vesi ja kaada ruusumarjamurskeen ja terälehtien päälle. Anna olla 5 min. Siivilöi siemenet pois. Kun juoma jäähtyy, lisää hunaja. Nautitaan kylmänä, sitruunalla maustettuna.

Ruusujuoma II
1 rkl ruusunmarjoja
1 tl mustaseljan kukkia
pala appelsiininkuorta
1 tl hunajaa
Lämmitä 5-6 kuppia vettä kattilassa ja lisää hunaja. Sekoita ja anna kiehua. Nosta liedeltä ja lisää ruusunmarjat, mustaseljankukat ja appelsiininkuori ja peitä kattila kannella. Anna jäähtyä 10 min. Siivilöi. Tarjoile hunajan tai sokerin kera.

Ruusujuoma III
3 dl mineraalivettä
1 dl ruusunnuppuja
1 dl ruususiirappia tai ruusuvettä
sitruunamelissan lehtiä
jäitä
Sekoita ainekset keskenään, siivilöi. Koristele sitruunamelissan lehdillä ja nauti jäiden kera.

Ruusujälkiruoka I
2½ dl ruusun terälehtiä
4 banaania
100g taateleita
kuivattuja hedelmiä
2 dl kuohukermaa
4 rkl ruusuhyytelöä
2 appelsiinin mehu
koristeeksi kandeerattujan ruusun terälehtiä
Peitä kulhon pohja ruusun terälehdillä. Survo banaanit muusiksi ja paloittele muusin joukkoon taatelit ja kuivatut hedelmät. Levitä seos ruusun terälehdille niin että ne jäävät näkyviin. Peitä koko komeus ruusuhyytelöllä. Kaada tarjoiluvaiheessa appelsiinimehu jälkiruuan päälle. Peitä kermavaahdolla ja koristele kandeeratuilla ruusun terälehdillä.

Ruusujälkiruoka II
4 dl vispikermaa
5 munankeltuaista
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl ruusuvettä
100 g ruusuhyytelöä tai vapaavalintaista hyytelöä tai hilloa
1 dl paksua jogurttia (kreikkalainen tai turkkilainen jogurtti)
Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita jääkaappiin. Vatkaa keltuaiset, tomusokeri, vaniljasokeri ja hunaja kuohkeaksi. Lisää ruusuvesi ja vadelmat tai vadelmahillo. Kääntele varovasti sekanaan jogurtti ja jääkaapissa ollut kermavaahto. Kaada massa vuokaan ja kaita pakastimeen 5 tunniksi. Koristele ennen tarjoilua kandeeratuilla ruusun terälehdillä.

Ruusujäätelö
1 l vaniljajäätelöä
4 rkl ruusuvettä
hyppysellinen sahramia
1 rkl murskattuja pistaasipähkinöitä
Kaada ruusuvesi kuppiin, lisää sahrami, jätä maseroitumaan 20 minuutiksi. Nosta jäätelö huoneenlämpöön 15 minuutiksi, tai kunnes se alkaa pehmetä. Kun jäätelö on pehmeää, sekoita joukkoon ruusu-sahramivesi ja pistaasipähkinämurska. Laita jäätelö kovettumaan pakastimeen vähintään 8 tunniksi.

Ruusukreemi-jälkiruoka
100g tomusokeria
5 munakeltuaista
5 dl maitoa
1 rkl ruusuvettä
Kiehauta maito kattilassa. Kuumenna uuni 150°C. Sekoita keskenään munakeltuaiset ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Lisää lämmin maito vähitellen seokseen koko ajan sekoittaen. Lisää ruusuvesi koko ajan sekoittaen. Kaada seos pieniin uunivuokiin. Laita uuniin 20 min:ksi. Nosta uunista jäähtymään. Säilytä jääkaapissa ja ota sieltä juuri ennen tarjoilua. Voit koristella jälkiruuan ruusun terälehdillä ja keksinmuruilla.

Ruusulaksatiivi (ei varsinaisesti ruoka, mutta auttaa vatsan tyhjenemisessä, sopii myös lapsille ja vanhuksille)
5 luumua
1 l kivennäisvettä
1 kuppi tuoreita ruusun terälehtiä tai ½ kuppia kuivattuja ruusun terälehtiä
Laita luumut likoamaan kivennäisveteen yön yli. Keitä seos aamulla kiehuvaksi. Laita joukkoon ruusun terälehdet. Nosta kattila liedeltä ja peitä kattila kannella. Anna hautua 5 min. Siivilöi. Juo seosta kuusi kertaa päivässä, joko kylmänä tai kuumana. Älä lisää sokeria.

Ruusulikööri
1 l konjakkia, votkaa, kirschiä tai armagnacia
1 kg ruusun terälehtiä
sokeria
Sekoita alkoholi ja kukat ja laita lämpimään paikkaan kuukaudeksi. Siivilöi suodatinpaperin läpi. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se liukenee. Kaada pulloon.

Ruusu-litsi-salaatti
40 litsiä
4 rkl tuoreita ruusunterälehtiä tai 2 rkl kuivattuja
3 rkl sokeria
100g vadelmia
2 rkl paahdettuja manteleita
Laita litsit kulhoon. Laita kattilaan vähän vettä kiehumaan. Lisää ruusun terälehdet, nosta kattila liedeltä ja anna hautua 15 min. Siivilöi. Sekoita ruusuvesi ja sokeri keskenään. Kaada litsien päälle. Lisää seokseen vadelmat. Laita jääkaappiin. Juuri ennen tarjoilua lisää paahdetut mantelit.

Ruusumakeiset
200g paahdettuja mantelilastuja
4 rkl sokeria
30 g ruusun terälehtiä
225 g sokeria
2 rkl glyseriiniä
2 rkl vettä
2 rkl ruusuvettä
Sekoita mantelilastut ja sokeri (4 rkl) tehosekoittimessa ja lisää ruusun terälehdet. Jatka sekoittamista kunnes ruusun terälehdet ovat hieroutuneet rikki niin että seos näyttää vaaleanpunaiselta. Laita sokeri, glyseriini, ja vesi kattilaan ja keitä hiljaisella tulella kunnes sokeri sulaa. Jatka keittämistä kunnes seos karamelisoituu. Testi: tiputa pieni annos seosta jääkylmään veteen. Jos muodostuu helmi, seos on valmis. Nosta kattila liedeltä ja lisää ruusu-manteliseos. Lisää vielä ruusuvesi ja sekoita kunnes seos muodostaa pehmeän taikinan. Anna jäähtyä kunnolla. Alusta taikinasta pitkulaisia rullia ja leikkaa viipaleiksi. Tee viipaleista pieniä palloja ja pyörittele ne sokerissa.

Ruusumarsipaani (40 kpl)
2 munanvalkuaista
1 munakeltuainen
600g sokeria
sitruunanmehu
2-3 tippaa manteliesanssia
3 tippaa ruusuvettä
1 kg manteleita, kuorittuina ja jauhettuina
1-2 rkl korppujauhoja
2 kuppia sokeria kuorrutukseen
Sekoita kulhossa tai tehosekoittimessa valkuaiset, sokeri ja sitruunanmehu. Lisää keltuainen, mantelit ja manteliesanssi ja sekoita kevyesti taikinaksi. Jos taikina on vetistä lisää korppujauhoja. Ota hieman taikinaa ja pyörittele pieniksi pyöreiksi marsipaanipalloiksi. Asettele pallot leivinpellille leivinpaperin päälle ja paista 200 °C uunisssa 15 min. Kun marsipaanipallot ovat hieman saaneet väriä, ota ne uunista ja pirskottele päälle ruusuvettä ja sokeria.

Ruusumousse
2 liivatelehteä
25 g sokeria
50 g ruususiirappia
200g kermaa
2 dl maitoa
100g mantelijauhetta
30 ruusunterälehteä
Laita 6 annosvuokaa jääkaappiin viilenemään tunniksi. Laita liivatelehdet kylmään veteen hetkeksi. Yhdistä sokeri ja ruususiirappi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatelehdet lämpimään maitoon ja lisää joukkoon mantelijauhe. Sekoita joukkoon vatkattu kerma. Kaada seos annosvuokiin ja koristele ruusun terälehdillä. Anna olla jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.

Ruusunmarjachutney I
2 l ruusunmarjoja
1½ dl etikkaa
4 dl vettä
6 dl fariinisokeria
2 kanelitankoa
40 g tuoretta inkiväärimurskaa tai 1 tl kuivattua inkiväärijauhetta
10 mausteneilikkaa
1 tl sipulinsiemeniä
1 tl chiliä
½ tl jauhettua kuminaa, korianteria tai anista
Huuhtele ruusunamarjat ja poista siemenet. Sekoita muista aineksista liemi ja kiehauta se kattilassa. Lisää ruusunmarjat. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 20 min. Lisää tarvittaessa lisää vettä. Sekoita silloin tällöin. Kun chutney alkaa muuttua paksuksi ja tahmeaksi se on valmista purkitettavaksi. Sulje kannet huolellisesti. Säilyy viileässä ja hämärässä vähintään vuoden.

Ruusunmarjachutney II
2 l ruusunamarjoja
1½ dl etikkaa
5 dl vettä
6 dl sokeria
2 kanelitankoa
8 mausteneilikkaa
Huuhdo ja poista ruusunmarjojen siemenet. Sekoita muista aineksista liemi ja kiehauta. Lisää ruusunmarjat ja keitä hiljakseen kunnes seos muuttuu kiiltäväksi (noin 10-15 min). Kaada lämpimiin, puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet.

Ruusunmarjahillo I
2 dl omena- tai raparperimehua
750 g sokeria
1 kg kiulukanpuolikkaita, siemenet poistettuina
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes kiulukat ovat kirkkaita (noin 20 min.)

Ruusunmarjahillo II
2 dl vettä
750 g sokeria
1 kg kiulukoita
1 dl rommia tai konjakkia
Keitä kiulukoita sokeriliemessä noin 20 minuuttia ja ota kattila liedeltä. Lisää rommi tai konjakki.

Ruusunmarjahillo III
kypsiä ruusunmarjoja
vettä
6 dl sokeria soselitraa kohden
säilöntäainetta
Huuhdo ja poista marjoista siemenet. Laita kattilaan ja kaada vettä päälle, sen verran että marjat peittyvät. Keitä pehmeiksi (15-45 min). Soseuta marjat ja vesi tehosekoittimella. Pakasta sose.
Mikäli käytät sosetta keittoihin tai kiisseliin sokeroi sen.
Jos taas haluat purkittaa soseen laita 6 dl sokeria soselitraa kohti. Laita ruusunmarjasose kattilaan ja keitä sokerin kera 5 min. Kuori vaahto, sekoita joukkoon säilöntäaine ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Parafinoi ja sulje. Säilytä viileässä ja pimeässä.

Ruusunmarjajäädyke
4 munankeltuaista
1 dl sokeria
3 dl kuohukermaa
1 dl ruusunmarjasosetta
4 cl aprikoosilikööriä
Vatkaa munakeltuaiset ja sokeri keskenään. Lisää ruusunmarjasose, likööri ja vatkattu kerma kevyesti nostellen. Kaada jäädyke muotteihin tai astiaan. Laita pakastimeen. Tarjoile maustetun kermavaahdon kera.

Ruusunmarjakeitto I
3 dl ruusunmarjoja
2,5 dl vettä
1 sitruuna
2 dl rusinoita
sokeria
2 rkl perunajauhoja
(mantelia)
(kermavaahtoa)
Poista ruusunmarjoista siemenet. Keitä vedessä ja soseuta. Kuumenna liemi uudelleen ja lisää siihen sitruunan raastettu kuori sekä mehu, rusinat ja sokeria maun mukaan. Kun rusinat ovat paisuneet, lisätää perunajauho vesitilkassa ja annetaan kiehahtaa. Koristele kuoritulla, suikaloidulla mantelilla ja kermavaahdolla.

Ruusunmarjakeitto II
200g ruusunmarjajauhetta
1½ l vettä
1,5 rkl perunajauhoja
sokeria
Laita ruusunmarjajauhe illalla veteen likoamaan. Keitä seosta seuraavana päivänä 5 min. Siivilöi keitos, huuhtele ja purista sakka. Suurusta keitto viileään veteen sekoitetuilla perunajauhoilla, kiehauta ja makeuta. Kun lisäät enemmän perunajauhoja saat ruusunmarjakeitoista kiisseliä.

Ruusunmarjakeitto III
3 dl ruusunmarjasosetta
2 l vettä
sitruunamehua, raparperimehua tai marjamehua (esim. puolukka)
perunajauhoja
Lisää sose veteen kiehauta, lisää sitruunamehua tai marjamehua sekä suurusta 2 rkl perunajauhoja.

Ruusunmarjakeitto IV
3 dl ruusupureeta
1 l omenamehua tai päärynämehua
paahdettuja mantelilastuja
Sekoita ruusupuree mehuun ja kiehauta, ripotte pinnalle paahdettuja mantelilastuja.

Ruusunmarjakeitto V
500g kiulukoita
1 l vettä
1 iso sipuli
1 paprika
2 porkkanaa
2 perunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 nippu persiljaa
3 rkl ranskankermaa
½ tl muskottia
suolaa, pippuria maun mukaan
Puhdista kiulukat. Laita kattilaan veden kera ja anna kiehua hiljaisella tulella noin tunti. Siivilöi liemi talteen.
Kuullota sipuli oliiviöljyssä, lisää paprika-, porkkana- ja perunakuutiot. Lisää kiulukkaliemi ja suola sekä pippuri, anna kiehua 30 min. Juuri ennen tarjoilua koristele persiljalla ja ranskankermalla sekä mausta muskotilla.

Ruusunmarjakiisseli
1 dl kuivattuja ruusunmarjoja tai ½ dl ruusunmarjajauhetta
3 dl vettä
3 banaania tai taateleita tai hunajaa
Liota ruusunamarjat tai -jauhe vedessä yön yli. Jauha ruusunmarjat ja banaanit tai taatelit tai hunaja tehosekoittimessa. Valmista tuli.

Ruusunmarjamarmeladi I
2 l ruusunmarjoja
3 dl vettä
9 dl sokeria
Huuhdo ja poista ruusunmarjoista siemenet. Laita ruusunmarjat kattilaan yhdessä veden kanssa ja jätä vetäytymään useiksi tunneiksi, vaikka yön yli.
Nosta kattilan lämpöä vähitellen, älä päästä kiehumaan, kunnes ruusunmarjat ovat pehmenneet. Lisää sokeri ja anna marmeladin kiehua noin 20-25 min. Laita lämpimiin, puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet.

Ruusunmarjamarmeladi II
1 kg ruusunmarjoja
500 g hyytelösokeria
1 sitruunan mehu
vettä
Huuhdo ja poista ruusunmarjoista siemenet. Laita ruusunmarjat kattilaan yhdessä veden ja sitruunamehun kanssa, keitä kunnes ruusunmarjat ovat pehmenneet. Lisää hyytelösokeri ja anna marmeladin kiehua noin 4 min. Laita lämpimiin, puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet.
Saat ruusunmarja-seljamarmeladia, kun puolitat ruusunmarjojen määrän ja lisäät 500 g seljanmarjoja.

Ruusunmarja-omenamarmeladi
500 g ruusunmarjoja
500 g omenoita
500 g hyytelösokeria
300 ml punaviiniä
vettä
Huuhdo ja poista ruusunmarjoista siemenet. Kuori ja poista omenoista siemenkodat. Laita ruusunmarjat ja omeanlohkot kattilaan yhdessä veden ja punaviinin kanssa, keitä kunnes ruusunmarjat ovat pehmenneet. Lisää hyytelösokeri ja anna marmeladin kiehua noin 3 min. Laita lämpimiin, puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet.

Ruusunmarjasämpylät
½ l vettä
½ dl siirappia
½ dl öljyä
3 rkl ruusunmarjajauhetta
½ tl suolaa
50 g hiivaa
1 dl rusinoita
3 dl grahamjauhoja
2 dl ruishiutaleita
5 dl hiivaleipäjauhoja
Alusta taikina ja kohota liinan alla. Leivo sämpylöiksi ja kohota. Paista 250°C:ssa 15 min.

Ruusunmarjatee
100g ruusunmarjoja
2 omenaa
1 l vettä
hunajaa
ruusunlehtiä
Murskaa hieman ruusunmarjoja, viipaloi omenat. Laita kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua noin ½ tuntia. Siivilöi, jäähdytä ja mausta hunajalla. Koristele ruusun terälehdillä.

Ruusunmarjatuoremehu
1 kg tuoreita ruusunmarjoja
1 l lämmintä vettä
sokeria
sitruunahappoa
Laita ruusunmarjat ja vesi astiaan ja anna olla rauhassa yön yli. Purista mäski. Kuumenna saatu mehu ja pullota. Mehuun voi lisätä sokeria ja sitruunahappoa, säilyvyyden parantamiseksi.

Ruusunterälehtihillo I
Terälehdistä poistetaan valkoinen tyviosa ja ne survotaan huhmareessa sokerin kanssa. Kunnes muodostuu tasainen tahna. Ennen purkittamista lisätään muutama pisara sitruunamehua.

Ruusunterälehtihillo II
1 l vettä
ruusunterälehtiä
250 g sokeria
Ruusun terälehdet silputaan hienoksi ja keitetään vedessä sokerin kera. Annetaan kiehua kunnes näyttää kirkkaalta.

Ruusu-omenahillo
hieman raakoja omenia
ruusun terälehtiä
vettä
sokeria
punaista karamelliväriä
Keitä terälehdet ja omenat vähässä vedessä. Lisää sokeria 250 g litraa kohti. Anna kiehua kunnes kirkastuu. Lisää sitten punainen karamelliväri ja sekoita. Purkita. Sopii liharuokien kanssa.

Ruusupuree
2 dl ruusunamarjoja
4 dl vettä
(sokeria)
Keitä ruusunmarjat pehmeiksi vedessä. Laita marjat tehosekoittimeen ja saat ruusupureeta, jota voi käyttää sellaisenaan tai laittaa vanukkaisiin, kakkuihin, leivonnaisiin jne. Voit myös pakastaa pureen myöhempää käyttöä varten.

Ruususalaatti
6 nuorta pinaatinlehteä
keitetty punajuuri kuutioituna
2 rkl oliiviöljyä
½ tl vadelmaviinietikkaa
50 g parmesaanijuustoa
ruusun terälehtiä
suolaa, pippuria
Pese pinaatinlehdet hyvin ja anna kuiva. Sekoita keskenään punajuurikuutiot, öljy ja viinietikka tehosekoittimessa. Suolaa ja pippuria maun mukaan. Leikkaa pinaatinlehdet pienemmiksi ja järjestele tarjoiluasitoihin kuten ruusun verholehdet, seuraavaksi näiden päälle kierros ruusun terälehtiä. Ripottele parmesaanijuusto kaiken tämän päälle. Ota seuraavaksi lusikalla punajuurisosetta ja asettele se keskelle ruusunkukaksi. Voit myös jakaa lusikalla punajuurisoseen muistuttamaan ruusua.

Ruususiirappi I
30-40 g kuivattuja ruusun terälehtiä
½ l vettä
50 g tomusokeria
Laita terälehdet likoamaan yön yli veteen. Lisää aamulla sokeri ja keitä kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi.

Ruususiirappi II
ruusunmarjoja
punaviiniä
fariinisokeria
Laita ruusunmarjat lasipurkkiin, kaada punaviiniä päälle niin että ne peittyvät juuri ja juuri. Laita purkin kansi kiinni. Anna olla huoneenlämmössä viikko. Ravistele silloin tällöin.
Siivilöi neste talteen ja laita kattilaan. Mittaa yhtä paljon fariinisokeria kattilaan kun siellä on nestettä. Anna sokerin sulaa hiljalleen. Kun sokeri on sulanut pullota.

Ruususorbetti I
600 ml kylmää vettä
450 g sokeria
2 rkl sitruunamehua
4 rkl ruusuvettä tai 1 tl ruusuesanssia
2 kuppia ruusunterälehtiä
(punaista elintarvikeväriä)
Sekoita sokeri, sitruunamehu ja vesi astiassa ja anna levätä 2 päivää. Kiehauta seos. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kunnes seos paksunee. Seos on valmista kun se tarttuu lusikkaan kiinni. Jos haluat lisätä seokseen elintarvikeväriä nyt on sopiva aika. Sekoita joukkoon ruusuvesi tai -esanssi ja terälehdet hauduta vielä 2-3 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä. Kaada sitten ilmatiiviseen astiaan tai pulloon. Säilytä viileässä. Sekoita yksi ruokalusikallinen kylmään veteen ja tarjoile sinällään tai jääkuutioiden kera.

Ruususorbetti II
2 kourallista ruusun terälehtiä (noin 16-20 kukkaa)
350 ml vettä
600g sokeria
2 tl ruusuvettä
3-4 tl glyseriiniä
2 munanvalkuaista
Laita ruusun terälehdet kattilaan veden kera. Lisää sokeri ja anna sulaa hitaasti miedolla lämmöllä. Anna hautua 20 min. Lisää ruusuvesi, peitä ja anna jäähtyä huomiseen. Seuraavana aamuna sekoita joukkoon glyseriini ja nesteen pitäisi muuttua pinkiksi. Laita pasktimeen 2-3 tunniksi. Juuri kun seos alkaa jähmettyä vatkaa munanvalkuaiset sekaan. Laita uudelleen pakastimeen useammaksi tunniksi. Tarjoile ruusun terälehdien kera.

Ruusu-vadelmalassi
6 dl jugurttia
1 kg vadelmia
100g sokeria
1 dl ruusuvettä
6 jääpalaa
Sekoita tehosekoittimessa jugurtti ja vadelmat. Lisää sokeri ja sekoita. Lisää ruusuvesi ja tarjoile heti jääpalojen kera.

Ruusuvanukas I
50 g riisijauhoja
9 dl maitoa
100 g sokeria
1 rkl ruusuvettä
2-3 rkl ruusuhilloa
Laita kulhoon riisijauhot ja sekoita joukkoon vähitellen maitoa, kunnes muodostuu tahna. Kaada loput maidosta kasariin ja lisää sokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi, koko ajan hämmentäen. Laske lämpöä ja lisää hieman kuumaa maitoseosta riisijauhotahnaan, kaada sitten tahna kasariin. Lisää ruusuvesi, vähennä vielä lämpöä ja hauduta miedolla lämmöllä 20-25 min, koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Kaada seos uuninkestäviin pikkuvuokiin ja jäähdytä. Kuumenna uunin grillivastukset kuumiksi. Ripottele vanukkaiden pinnalle runsaasti sokeria ja nosta ne uuniin ja grillaa kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Ole tarkkana että et polta sokeria. Jäähdytä vuoat ja laita jääkaappiin. Laita pinnalle ruusuhilloa koristeeksi ja tarjoile.

Ruusuvanukas II
30-40 g valkoisia ruusun terälehtiä (esim. juhannusruususta)
6 rkl riisijauhoja
2½ dl maitoa
50 g sokeria
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
6 dl kermaa
10 taatelia
1 rkl pinjansimeniä
Laita kattilaan riisijauhot ja osa maidosta, sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito vähitellen. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Ota pois liedeltä ja lisää sokeri, mausteet ja kerma. Laita takaisin liedelle. Sekoita kunnes seos taas sakenee. Älä anna kiehua. Lisää pilkotut taatelit ja ruusun terälehdet. Sekoita vielä muutama minuutti. Kaada tarjoiluastioihin ja jäähdytä. Laita jääkaappiin viilenemään. Voit koristella vanukkaan pinjansiemenillä, taatelinpaloilla ja/tai ruusun terälehdillä.

Ruusuviinietikka I
1 kg viinietikkaa
80 g ruusun terälehtiä tuoksuvista ruusuista
Kerää ruusun terälehdet varhain aamulla. Sekoita lehdet etikkaan. Anna terälehtien olla etikassa 10 päivää, siivilöi etikka sitten pulloon. Voidaan käyttää mauste-etikan tapaan erilaisiin ruokiin. Sopii hyvin salaattikastikkeeksi tai hoitamaan hyönteisten pistoja.

Ruusuviinietikka II
50 g ruusun terälehtiä
5 g meiramia
10 g timjamia
1 l etikkaa
Kaikki ainekset laitetaan pulloon ja annetaan valmistua 4 viikkoa. Käytetään kastikeena salaateissa.

Tuorehillo ruusunmarjoista
Leikkaa ruusunmarjat renkaiksi ja hillo yhdessä ohuiden sitruunaviipaleiden kera.

Tuore ruusunmarja-puolukkahillo
250 g kiulukoita, joista siemenet on poistettu
1 kg puolukoita
250 g sokeria
Survo hiukan kaikkia aineksia ja pakkaa tölkkeihin. Peitä tölkit säilöntävahalla. Tätä hilloa voi myös pakastaa.

Ruusunlehdet
Nuoret, keväällä vastapuhjenneet lehdet sopivat myös teeaineeksi. Niitä voi käyttää yksinään tai kiulukoiden tai muiden lehtien kuten koivu, mustaherukka, lehmuksenkukka, pihlaja, kirsikka, omenapuu, maitohorsma, vadelma, puolukanlehti tai mesiangervo kanssa.

Ruusunterälehdet
Kerää ruusun terälehtiä ja kuivaa ne miedossa uunin lämmössä. Sopivat teeksi.

Ruusunsiemenet
Niistä voi valmistaa teetä yksinään tai yhdessä kiulukoiden kanssa. Ruusunsiemeniä voi myös paahtaa uunipellillä ja jauhaa niistä jauhoa, josta keitää kahvin tapaista juomaan.

Kauneudenhoito-ohjeita ja muita käyttötapoja:

Huulivoide
½ tl kaakaovoita
½ tl manteliöljyä
1 tl kookosöljyä
1 tippa ruusuöljyä
Sulata kaakovoi vesihauteessa kattilassa, lisää kookos- ja manteliöljyt. Anna hiukan jäähtyä, lisää ruusuöljy ja sekoita hyvin. Purkita ja käytä huulirasvana.

Hääkutsut
käsintehtyä paperia
ruusuöljyä
ruusunnuppuja
mustetta
ruusun terälehtiä
sinettivahaa
Tiputa muutama pisara ruusuöljyä pumpulituppoon, sulje tuppo yhdessä ruusunnuppujen ja käsintehdyn paperin kera tiiviiseen laatikkoon. Jätä pariksi viikoksi tekeytymään.
Tee sillä aikaa ruusuntuoksuista mustetta. Laita muutama tippa ruusuöljyä mustepulloon, anna tekeytyä muutama päivä. Kirjoita kutsut. Ripottele kutsukuorien sisään ruusun terälehtiä. Kasta ruusunvärinen nauha ruusuöljyssä ja kiedo kuoren ympäri, sinetöi vahalla ja paina lopuksi ruusunnuppu sinetiksi vahaan. Melko varmasti jokainen vieras avaa tämän kutsun ja vastaa siihen.

Isoäidin ruusuvesi
2 dl glyseriiniä
2 dl ruusuvettä
1 tl hunajaa
2-3 tippaa ruusuöljyä
Sekoita ainekset keskenään ja pullota. Säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja. Käytetään käsien, jalkojen ja vartalon hoitoon.

Kasvoöljy hierontaan tai tehohoitoon
1 dl ruusunmarjaöljyä tai jojobaöljyä
10 tippaa eteeristä ruusuöljyä
2 tippaa eteeristä ylang-ylnag öljyä
2 tippaa eteeristä geranium öljyä
Kaada kaikki ainekset tiiviskorkkiseen lasipulloon ja ravistele. Säilytä pullo pimeässä. Käytä tätä öljyä kasvohieronnassa tai yöksi nukkumaan mennessä. Katso että öljy on imeytynyt ennenkuin painat pääsi tyynyyn.

Ruusukuorinta vartalolle
250 g karkeaa suolaa
1½ dl manteliöljyä
5 ml ruusunmarjaöljyä tai kehäkukkaöljyä
6 tippaa eteeristä limettiöljyä
2 tippaa eteeristä ylang-ylang öljyä
3 tippaa eteeristä ruusuöljyä
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja kaada lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Käytä kuorinta ainetta suihkussa tai kylvyssä. Ota ainetta purkista lusikalla ja levitä iholle. Hiero hetki ja huuhtele pois.

Ruusukäsivoide
1 tl juoksevaa hunajaa
25 g glyseriiniä
2 tl manteliöljyä
2 tippaa eteeristä ruusuöljyä
1 tl tärkkelystä (esim. maissi-tai ohratärkkelys, perunajauhot tai arrowjuurijauhe)
3 rkl ruusvettä
Sekoita hunaja ja glyseriini. Lisää manteliöljy ja eteerinen ruusuöljy. Sekoita kulhossa tärkkelys ja ruusuvesi. Lisää tärkkelys-ruusuvesi seokseen ja sekoita hyvin. Purkita. Säilyy jääkaapissa enintään 2 kuukautta.

Ruusunaamio
1 tl ruusunterälehtijauhetta
1 rkl maissijauhoa
1 rkl ruusuvettä
2 tippaa manteli- tai jojobaöljyä
Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 min. Pese pois ja pyyhi kasvot ruusuvedellä.

Ruusunlehtikylpy
Tuoreita ruusunlehtiä laitetaan pellavapusiin tai hätätilassa vaikka sukkahousun lahkeeseen. Ripustetaan kuumaan veteen ja hetken kuluttua kylpy on valmis. Mitä enemmän ruusunlehtiä on, sen tehokkaampi kylpy.

Ruusuparfyymi I
2 dl votkaa
1-4 dl tuoreita ruusun terälehtiä
kanelitanko tai 1 tl kanelia
vaniljatanko tai 1 tl vaniljajauhetta
1 tl minttua
Murskaa yrtit ja sekoita alkoholin kanssa puuroksi. Laita kannelliseen astiaan ja anna kypsyä 1-4 viikkoa huoneen lämmössä tai auringossa ikkunalaudalla. Siivilöi kankaan läpi, puristaen tarkaan kaikki neste talteen. Mikäli tuoksu on laimeahko lisää seuraavalla kerralla enemmän ruusun terälehtiä tai anna kypsyä kauemmin. Kaada neste käyttöpulloon.

Ruusuparfyymi II
80 ml votkaa
20 ml vettä
50 tippaa ruusun eteeristä öljyä
35 tippaa bergamotin eteersitä öljyä
25 tippaa ylang-ylangin eteeristä öljyä
Laita votka pulloon, lisää vesi ja ravistele. Lisää eteeriset öljyt yksi kerrallaan ja muista ravistella pulloa säännöllisesti että seos ei samene. Anna seistä pari viikkoa, jotta tuoksu tasaantuu. Haistele tuoksua aina välillä, jos se tuntuu mielestäsi jo sopivan vahvalta laita vähemmän eteerisiä öljyjä kuin tässä on mainittu.

Ruusuparfyymi III
10 ml jojobaöljyä
10 tippaa santelin eteeristä öljyä
5 tippaa ruusun eteeristä öljyä
Tiputa jojobaöljyyn eteeriset öljyt. Anna kypsyä muutama viikko ja tarkista tuoksu. Lisää eteeristä öljyä tarvittaessa.

Ruusuparfyymi IV
10 ml jojobaöljyä
30 tippaa ruusun eteeristä öljyä
1,5 tl mehiläisvahaa
Sulata mehiläsivaha ja lisää jojobaöljy. Sekoita öljy ja vaha keskenään. Anna hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon eteerinen öljy. Kaada seos purkkiin ja sulje korkki. Käytä voideparfyyminä.

Ruusupuuteri
kuppi ruusunterälehtiä
Irroita terälehdistä valkoiset osat. Lämmitä uuni 70°C.een ja laita terälehdet leivinpaperin välissä leivinpellillä uuniin 3 tunniksi, jätä uuninluukku raolleen. Jauha kuivuneet terälehdet jauhoksi. Tätä ruusupuuteria voi käyttää ruuanalaitossa, potpourreissa, kauneudenhoitovoiteissa ja kylpytuotteissa.

Ruusuvesi
4-5 kourallista ruusun terälehtiä
1 l kiehuvaa vettä
Hauduta terälehtiä puoli tuntia kiehuvassa vedessä. Siivilöi ja pullota. Säilyy jääkaapissa 3-4 päivää. Voidaan käyttää kasvovetenä, ruuan laittoon tai hauteina silmäluomille.

Ruusuvoide I
40 ml ruusuöljyä tai jojobaöljyä
40 ml ruusuvettä
15 g lanoliinia
10 g mehiläisvahaa
3-10 tippaa eteeristä ruusuöljyä (luontaistuotekaupasta)
Sulata mehiläisvaha ja lisää siihen lanoliini ja ruusuöljy. Sekoita hyvin ja lisää ruusuvesi, jäähdytä kädenlämpöiseksi ennenkuin lisäät eteerisen ruusuöljyn. Sekoita koko ajan, kunnes seos on jäähtynyt. Purkita. Säilyy muutaman viikon jääkaapissa. Sopii couperosaiholle, kuivalle iholle ja ryppyiselle iholle. Kosteuttaa ja virkistää.

Ruusuvoide II
½ tl mehiläisvahaa
2 tl kaakovoita
4 tl oliiviöljyä, jojobaöljyä tai manteliöljyä
½ tl hunajaa
1 tl ruusuvettä
3 tippaa eteeristä ruusuöljyä
Sulata kattilassa mehiläisvaha ja kaakaovoi, lisää öljy. Sekoita hyvin, lisää ruusuvesi ja hunaja. Anna jäähtyä ja sekoita lopuksi joukkoon ruusun eteerinen öljy. Purkita. Säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja. Sopii kuivalle ja normaalille iholle.
Ohjetta voi muunnella vaihtamalla öljyksi avokadoöljyn, niin saa herkälle iholle sopivan voiteen.

Ruusuvoide miehille
20 g mehiläisvahaa
20 ml ruusunmarjaöljyä tai kehäkukkaöljyä
40 ml manteliöljyä
10 tippaa muskatellisalvian eteeristä öljyä
4 tippaa eteeristä setriöljyä
Sulata mehiläisvaha paksupohjaisessa kattilassa ja lisää ruusunmarja- ja manteliöljy. Sekoita koko ajan puukauhalla. Ota kattila liedeltä ja jatka sekoittamista kunnes seos on kädenlämpöistä. Lisää eteeriset öljy ja sekoita. Kaada voide purkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Säilytä jääkaapissa. Käytetään aamulla ja ennen nukkumaan menoa. Kasvot saavat uutta elinvoimaa.

Silmähaudevesi
1 dl ruusuvettä
9 ruusun terälehteä
8 dl vettä
Kuumenna vesi ja ruusun terälehdet kattilassa kiehumispisteeseen. Kun seos alkaa kiehua, nosa kansi pois ja pienennä lämpöä. Siivilöi ja pullota. Lisää ruusuvesi. Säilyy jääkaapissa 2-3 päivää. Käytetään rasittuineiden ja väsyneiden silmien hoitoon hauteena.

Tuoksupotpourri
Kerää ruusun terälehtiä ja tee niistä tuoksupotpourri. Ruusunterälehtien kanssa sopivat yhteen: kehäkukka, kanervankukka, jasmiininkukka, minttu, neilikan terälehdet, kamomillankukat, pioninkukka, orvokki, timjami, rosmariini, sitruunamelissa, laventeli, kurkkuyrtti, heliotrooppi. Voit kokeilla myös muiden tuoksuvien yrttien tai kukkien kera. Kuivaa yrit ensin, älä laita potpourriin tuoreita yrttejä. Tarvitset kannellisen astian. Laita astiaan vuoroin yrttejä ja vuoroin suolaa. Suola estää mätänemisen ja aina kun kannen avaa, huoneeseen tulee hyvää tuoksua.

Tuoksutyynyt (Sachets d'odeur)
Valmista pieniä kangaspusseja. Laita niihin kuivattuja ruusunlehtiä, joko sellaisenaan tai yhdessä muiden yrttien kanssa. Tuoksutyynyjä voidaan käyttää liinavaatekaapissa tai vaatekaapissa raikastamassa ja antamassa vaatteille hyvää tuoksua.

Tuoksuöljy
manteliöljyä
tuoreita ruusun terälehtiä (runsaasti)
Laita manteliöljy ja ruusun terälehdet pulloon. Säilytä pulloa huoneenlämmössä 2 viikkoa välillä ravistellen. Siivilöi terälehdet pois ja siirrä öljy kauniiseen hajuvesipulloon.

Asiasta innostuneelle löytyy lisää kaikenlaisia ideoita ruusujen käyttöön seuraavista kirjoista:
Joanna Sheen: Fragrance and Flower Craft (englanniksi)
Noémie Vialard: Remèdes et recettes à la rose (ranskaksi)

Lisää kosmetiikan valmistamisesta löytyy täältä:
Tee itse kasvovoide ja muita voiteita

2 kommenttia:

  1. Kiitos! Katselin lähimetsässä että nyt kannattaisi kerätä marjat, mutta en ennen ole oikein tiennyt että miten homma toimii. Pitääpä lähteä hakemaan herkut parempiin suihin!

    VastaaPoista
  2. :D KIITOKSIA, KUN JAKSAT JAKAA NÄITÄ TIETOJASI KANSSAMME!

    Eksyin blogiisi etsiessäni neuvoja juuston valmistukseen... ja nyt olen sitten selaillut näitä jo useamman tunnin ajan... ja JOKA sivulta löytyy vaikka kuinka ja paljon hyödyllistä meikämannille, joka täällä maalla asuu ja yrittää päästä mahdollisimman pitkälle omavaisuus asteelle... Nämä ruusureseptit varsinkin tulivat TOSI tarpeeseen, sillä asun Bulgariassa, joka tunnetusti on Ruusumaa :D

    -Siis KIITOKSIA !!!

    VastaaPoista