5.9.09

Pihlajanmarjat - Mitä niistä voi tehdä?




Suomalainen kotipihlaja (Sorbus aucuparia) on ollut aikoinaan Pyhä puu. Sen hävittäminen pihapiiristä tiesi onnettomuutta. Pihlajanmarjoista on ennustettu myös talven lumia.

Pihlajia kasvaa Euroopassa, Vähässä-Aasiassa ja Länsi-Siperiassa.

Pihlajasta voidaan käyttää kukat, lehdet ja marjat.

Pihlajan marjat ovat kuin pieniä omenia. Niissä on noin 3 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Siksi pihlajan marjoja kutsutaan joskus "Pohjolan sitruunaksi". Väriaine on karoteenia.

Pihlajanmarjojen tuoteseloste
100g:ssa on
Parkkiaineita, sorbiinihappoa, parasorbiinihappoa, ursolihappoa, omenahappoa , viinihappoa, sitruunahappoa, C-vitamiinia 94-200 mg, foolihappoa, pektiiniä, sorbiittia, parasorbosidiglykosidia, sokereita 5% (D-sorbitolia, sakkaroosia, glukoosia, fruktoosia, sorboosia) antosyaania, eteeristä öljyä, flavonoideja (rutiini, kversetiini, isokversetiini, floroglusiini), alfa-ja beetakaroteenia 18 mg, kaliumia, rautaa, mangaania, sinkkiä, kuparia, magnesiumia, syanogeenisiä glykosidejä 0,06% (prunasiini).

Pihlajanmarjojen C-vitamiini säilyy hyvin ja kestää keittämistä. Pakastaminen ja pakkanen vähentävät omena- ja parkkiahapon määrää. Parasorbiinihappo tuhoutuu kuivattaessa ja keitettäessä.

Joidenkin puiden marjat ovat pieniä ja karvaita, toisten taas suuria ja hyvänmakuisia. Maistele aina ensin, ennenkuin keräät. Marjat kypsyvät syyskuussa. Hieman pakkasen puremat marjat ovat makeampia. Pihlajanmarjoja voi kerätä aina helmikuulle asti, jos linnut eivät ole niitä siihen mennessä syöneet.
Suomenpihlaja (Sorbus fennica, hybrida) on makeamarjainen ja käyttökelpoinen. Ruotsinpihlajan (Sorbus suecica, intermedia) marjat ovat jauhoisia ja mauttomia.

Pihlajanmarjojen terveyshyödyt:
-ehkäisevät ja parantava keripukkia (C-vitamiinin puutostila)
-poistavat ummetusta (laksatiivi)
-lisäävät virtsaneritystä (diureetti)
-parantavat ruokahalua
-laskevat verenpainetta
-lisäävät sapen eritystä
-laskevat kolesterolia
-parantavat maksan rasva-aineenvaihduntaa
-estrogeeninvaikutus (?)
-vahvistavat hermostoa ja sydäntä
-sopii diabeetikolle

Varoitukset:
Marjojen siemenissä on amygdaliinia, joka muodostaa syaanivetyä. Se haihtuu kuitenkin keittämisen aikana. Isot määrät marjoja ärsyttävät ja voivat aiheuttaa oksentelua, mahakipua ja ripulia.

Marjat säilyvät ulkona pakkasessa, pakastimessa tai kuivattuina ja jauhettuna.

Tuoreista pestyistä pihlajanmarjoista voi tehdä mehua, nektaria, teetä, hilloa, sosetta, hyytelöä. Marjat voi kuivata ja käyttää kuivatuista marjoista jauhettua jauhoa puuroon, pannukakkuun, kakkuun, kekseihin, sämpylöihin tai leipään. Kuivattuja pihlajanmarjoja voi napostella myös sellaisenaan.
Pihlajanmarjat kuivuvat pyyhkeelle levitettynä ihan itsekseen toki voit laittaa ne myös marjakuivuriin.

Pihlajanmarjojen makua lieventämään voi käyttää porkkanaa, kurpitsaa, omenaa, päärynää, perunaa, puolukkaa. Pakastaminen auttaa myös (1 vrk riittää), sekä pakkanen, jos marjat ovat ulkona.

Jos haluaa välttää pihlajanmarjojen sokerointia, kitkeryyttä lievittämään voi kokeilla seuraavaa.
4-5%:ssa etikkaliuoksessa liottamista 12-24 tunnin ajan. Tarvitaan 1 l vettä ja 3 rkl etikkaa. Marjat peitetään etikkaliuoksella ja huuhdotaan seuraavana päivänä. Valmistus ruuaksi normaalisti.
Myös suolaliuoksella liottamista voi kokeilla. 1-2 rkl suolaa/1 l vettä.

Broileria pihlajanmarjojen ja herukanlehtien kera
1 suuri broileri (1½ kg)
2-3 dl pihlajanmarjoja
mustaherukanlehtiä
tillinoksia
2 dl kanalientä
½ rkl suolaa
jauhettua valkopippuria
10 kokonaista valkopippuria
10 kokonaista maustepippuria
2 rkl voita
Mausta broileri sisä- ja ulkopuolelta suolalla ja pippurilla. Työnnä pihlajanmarjat ja muutama herukanlehti broilerin sisään. Voitele pata ja peitä sen sisäpinta herukanlehdillä. Laita kanapoika pataan ja levitä päälle nokare voita. Laita päällimmäiseksi pari herukanlehteä, tillinoksat, kokonaiset pippurit ja lopuksi kaada päälle kanaliemi. Paista 175°C kannen alla runsaan tunnin ajan. Tarjoile perunoiden ja kanttarellikastikkeen kera.

Herkkulimppu
1 l tuoreita tai kuivattuja pihlajanmarjoja
1 l porkkanaraastetta
1 l vettä
2 tl suolaa
2 tl fenkolia tai anista
2 rkl hiivaa
ruisjauhoja
siirappia
Keitä pihlajanmarjat ja porkkanaraaste vedessä pehmeäksi ja jauha keitos soseeksi. Lisä suola, fenkoli tai anis ja hiiva. Alusta taikina ruisjauhoilla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Alusta uudelleen ja leivo limpuksi tai vuokaleiväksi. Voit lisätä halutessasi siirappia.
Voit paistaa leivät uunit alatasolla 200 asteessa Celsiusta, n. tunnin ajan tai 250 asteessa Celsiusta 20 minuuttia, yhdessä vesikipon kanssa (vesihöyry antaa leivälle kauniin kuoren), sitten laskea lämpötilaan 200 asteeseen Celsiusta ja paistaa vielä 35-40 minuuttia.

Konjakinmakuinen pihlajanmarjahillo
3-4 dl vettä
1½ kg sokeria
2 l pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
1-1½ dl konjakkia
Keitä liemi sokerista ja vedestä. Riivi ja huuhdo marjat ja laita kiehuvaan sokeriliemeen. Anna hillon kiehua kirkkaaksi. Kun hillo on valmista ja hieman jäähtynyt lisää konjakki. Sopii hirvenlihan, häränlihan, sianlihan, riistalintujen ja paistien lisäkkeeksi sekä paahtoleivän päälle.

Kookos-pihlajanmarjalevite
Leipien ja keksien päälle tai kakun täytteeksi.
1 dl pihlajanmarjoja tai ½ dl pihlajanmarjajauhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kookoshiutaleita
3 rkl hunajaa
1 dl kuumaa vettä
Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessä. Jos käytät kuivattuja kokonaisia pihlajanmarjoja liota niitä ensin yön yli.

Maustettu pihlajanmarjahyytelö
Katso Pihlajanmarjahyytelö II:n resepti ja lisää mausteeksi:
1 kanelitanko
pala muskottikukkaa
10 mausteneilikkaa
6 maustepippuria
300g raakaruokosokeria ½ l mehua kohti
lasillinen sherryä

Omena-pihlajanmarjahyytelö
200-400 g pihlajanmarjoja
1-2 dl vettä
500-600 g omenoita
250-400 g hyytelösokeria
1 tl vaniljaa tai 2 tl vaniljasokeria
Huuhdo pihlajanmarjat ja kaada kattilaan veden kera. Keitä pehmeäksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko omenat. Lisää omenat, vanilja ja sokeri pihlajanmarjojen joukkoon. Keitä välillä sekoittaen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Kaada kuumana kuumiin säilytysastioihin. Sulje kannet tiivisti ja säilytä viileässä. Hyytelöä voi käyttää paahtoleivän päällä, aamupuurossa, kakkujen täytteeksi tai lettujen kanssa.

Pastila
Soseuta yhtä paljon pihlajanmarjoja ja omenaa. Levitä sose leivinpaperille noin sormenpaksuiseksi kerrokseksi. Ripottele sokeria pinnalle. Anna kuivua ja leikkaa viipaleiksi.

Pihlajankukkahyytelö
400 g pihlajankukkia
600 ml vettä
225 g hyytelösokeria
Pese kukat hyvin vedessä tai laita 24 tunniksi likoamaan puhtaaseen veteen. Laita puhtaat kukat kattilaan yhdessä muiden ainesten kanssa ja kiehauta. Anna kiehua vielä 5 min. Kaada kuumana kuumennettuun säilytysastiaansa ja sulje kansi huolellisesti. Säilytä viileässä.

Pihlajankukkatee keuhkokatarriin tai -tulehdukseen
1 rkl tuoreita pihlajan kukkia
2 dl kuumaa vettä
hunajaa
Sekoita pihlajankukat kuumaan veteen. Anna hautua 5 min. Makeuta hunajalla.

Pihlajanmarja-aroniahyytelö
250 g pihlajanmarjoja
250 g aronianmarjoja
250 g hyytelösokeria
100 ml vettä
Keitä marjoja vähässä vedessä n. 20 min. Lisää hyytelösokeri. Keitä 5 min. Kaada kuumana kuumiin säilytysastioihin ja sulje kannet tiiviisti. Säilytä viileässä.

Pihlajanmarjacurdi
2 l pihlajanmarjoja tai 1 l pihlajanmarjasosetta
2 dl vettä
5 dl sokeria
100-125 g voita
3 munaa
Puhdista ja huuhdo marjat. Keitä ne pehmeiksi. Soseuta tehosekoittimessa. Purista siivilän läpi siementen erottamiseksi. Jos käytät valmista sosetta älä lisää vettä. Kiehauta massa ja lisää voi ja sokeri. Sekoita kunnes voi sulaa. Anna kiehua 15 min. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa munat kulhossa ja sekoita soseeseen. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä ilman kanta 10-15 min kunnes se sakenee. Kaada curdi lämpimiin purkkeihin ja suje kannet. Käytetään skonssien ja paahtoleivän päällä.

Pihlajanmarja-Drambuie
1 kg pihlajanmarjoja
1 appelsiini
pala tuoretta inkiväärinjuurta
½ kanelitankoa
8-10 mausteneilikkaa
15 katajanmarjaa
50 g tummaa ruokosokeria
1 pullo väkevää viinaa
Laita marjat, mausteet ja viipaleiksi leikattu appelsiini isoon lasipurkkiin. Kaada päälle viinaa niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät ja anna vetäytä pimeässä kuukaudesta puoleen vuoteen. Siivilöi, pullota ja varastoi vielä pariksi kuukaudeksi.

Pihlajanmarjahillo
Valitse kaikkein kauneimmat ja makeimmat marjat. Liota niitä yön yli vedessä. Lisää sokeria maun mukaan ja keitä marjoja kunnes ne tulevat kirkkaiksi. Mausta vaniljalla tai kanelilla. Sopii riistaruokien kera.

Pihlajanmarjahillo II
250 g fenkolia
2-3 dl vettä
1 kg pihlajanmarjoja
1 kg sokeria
500 g omenoita
1 lasillinen konjakkia, rommia tai pernod'a
Silppua fenkoli ja keitä vedessä 5 min. Laita joukkoon pihlajanmarjat ja kuutioidut omenat. Kiehauta, siivilöi, lisää sokeri ja keitä kokoon. Lisää lopuksi alkoholi ja kaada hillo pieniin purkkeihin. Tarjoa hirvenkäristyksen, poronkäristyksen sekä metsäsienien kera.

Pihlajanmarjahyytelö I
Survo marjat rikki ja keitä vähässä vedessä. Siivilöi mehu ja keitä hyytelöksi sokerin kera. Mehu hyytyy hyvin, mutta vaatii paljon sokeria.

Pihlajanmarjahyytelö II
Puolet marjoista voidaan korvat happamilla omenoilla.
2 l tuoreita pihlajanmarjoja
3 dl vettä
1 maustemitta sitruunahappoa,
Melatinia tai muuta hyytelöimisainetta pakkauksen ohjeen mukaan
9 dl sokeria mehulitraa kohti
Laita marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä marjoja miedolla lämmöllä 10 min, kunnes ne ovat kutistuneet. Painele marjoja kattilan reunoja vasten niin että ne rikkoutuvat. Kaada massa siivilään ja anna valua ½ tuntia. Lisää joukkoon sokeri ja sitruunahappo ja kiehauta sekoittaen koko ajan. Lisää hyytelöimisaine ja keitä voimakkaasti minuutin ajan. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje ne tiiviisti.

Pihlajanmarjahyytelö III
1 kg pihlajanmarjoja
500 g hyytelösokeria
500 ml vettä
suolaa
Vähennä pihlajanmarjojen kitkeryyttä liottamalla niitä 2%:ssa suolaliuoksessa. Huuhtele kylmällä vedellä. Keitä sitten marjoja vedessä, kunnes ne vaalenevat. Purista marjat siivilän läpi tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää sitten sokeri ja keitä kunnes muodostuu hyytelöä. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.
Saat tästä pihlajanmarja-omenahyytelöä kun puolitat pihlajanmarjojen määrän ja lisäät 500 g omenia.

Pihlajanmarjahyytelö IV
500 ml pihlajanmarjamehua
500g hyytelösokeria
(100 ml valkoviiniä)
Keitä mehu ja hyytelösokeri hyytelöksi. Lisää valkoviini halutessasi. Kaada hyytelö puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti.

Pihlajanmarjajuoma
2 l pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
2 dl rusinoita
1 l vettä
6 dl sokeria
Puhdista marjat huolellisesti, ota parhaat ja huuhdo ne. Laita marjat ja rusinat tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada vesi päälle ja anna seoksen olla 2 vuorokautta rauhassa. Siivilöi ja ota mehu talteen. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on sulanut. Kaada kylmiin pulloihin ja sulje korkilla.

Pihlajanmarjajäädyke
2 dl pakastettuja pihlajanmarjoja
hieman vettä
1 rkl pihlajanmarjankuoria
1½ dl sokeria
3 munankeltuaista
3/4 dl konjakkia
4 dl kuohukermaa
mantelilastuja
Keitä pihlajanmarjat pehmeiksi. Purista ne siivilän läpi ja säästä 1 rkl kuoria. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vesihauteessa. Kun seos alkaa paksuuntua lisää konjakki pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä. Sekoita pihlajanmarjojen kuoret marjasoseeseen ja sekoita seos keltuaisseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele marja-keltuaisseokseen. Laita jäähdyke annosmaljoihin ja maljat 8 tunniksi pakastimeen. Ennen tarjoilua koristele mantelilastuilla.

Pihlajanmarjakastike 4-6 hengelle
3-4 dl paistinlientä
3 rkl jauhoja
1 rkl voita
1 purkki ranskankermaa
suolaa, pippuria
sitruunamehua
1 rkl giniä
1 rkl kokonaisia pihlajanmarjoja tai pihlajanmarjahilloa tai pihlajanmarjahyytelöä
Ruskista voi kattilassa. Lisää jauhot ja paistinliemi. Sekoita koko ajan, ettei tule kokkareita. Lisää ranskankerma, gini, sitruunamehu sekä pihlajanmarjat. Mausta suolalla ja pippurilla. Käytetään paistinkastikkeen sijaan.

Pihlajanmarjakeitto
250 g pakkasen puremia pihlajanmarjoja
1½ l vettä
2 rkl perunajauhoja
100 g hedelmäsokeria
1 dl rusinoita
Keitä pihlajanmarjoja vedessä kunnes niiden maku ja väri on liuennut veteen. Siivilöi. Lisää liemeen rusinat ja sokeri. Keitä 5 min ja lisää suurus, joka on sekoitettu kylmään vesitilkkaan. Keitä vielä 5 min. Tarjoa kylmänä.

Pihlajanmarjaleipä
1 l tehosekoittimella jauhettuja pihlajanmarjoja
½ l haaleaa vettä
2 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
ruisjauhoja
Alusta ainekset taikinaksi. Anna kohota. Vaivaa uudelleen ja lisää jauhoja. Leivo pieniksi limpuiksi. Anna kohota hetken ja paista aluksi miedolla lämmöllä, kohota lämpötilaa loppua kohti (225-250°C.)

Pihlajanmarjaleivät
4 dl grahamjauhoa
2 dl ruisjauhoa
2 dl tattariajauhoa tai -rouhetta
2 dl jauhettuja pihlajanmarjoja
1 dl ruokaöljyä
6 dl vettä, piimää, heraa tai muuta nestettä
2 rkl aniksen siemeniä
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
munaa tai viiliä voiteluun
seesaminsiemeniä
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää neste-öljyseos sekä hunaja. Anna taikinan seistä yön yli huoneenlämmössä. Taputtele taikina leivinpaperille levyksi. Tee taikinasta ruutuja veitsellä. Voitele munalla tai viilillä. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-250°C uunissa noin 15 minuuttia.

Pihlajanmarjalisäke tölkissä kala- tai liharuuille
1 l kanttarelleja
5 dl pihlajanmarjoja
2 punasipulia
2 dl vettä
2 dl juoksevaa hunajaa
2-3 rkl sitruunamelissaa
Kiehauta sienet miedossa suolavedessä, jäähdytä ja valuta vesi talteen. Kiehauta pihlajanmarjat samassa suolavedessä, jäähdytä ja valuta. Silppua punasipulit. Laita 2 dl vettä kattilaan, lisää pihlajanmarjat. Keitä 2 min. Lisää kanttarellit ja keitä miedolla lämmöllä 10 min. Sekoita joukkoon hunaja, sipulisilppu ja sitruunamelissanlehdet. Käytä heti tai annostele puhtaisiin kuumennettuihin tölkkeihin. Säilytä kylmässä. Säilyy noin pari viikkoa.

Pihlajanmarjamarinadi
3 rkl pihlajanmarjoja
1-2 dl viinietikkaa
1 sipuli silputtuna
1 porkkana viipaleina
1 tl rouhittua valkopippuria
Käytetään häränlihan tai riistan marinointiin.

Pihlajanmarjamarmeladi
1 kg pihlajanmarjoja
500 g hyytelösokeria
200 ml vettä
Keitä marjat vedessä vaaleiksi ja soseuta sauvasekoittimella tai purista siivilän läpi. Lisää hyytelösokeri ja keitä 3 min. Purkita kuumana puhtaisiin säilöntäastioihin. Säilytä viileässä.

Pihlajanmarjamehu
Pihlajanmarjoista voi tehdä sellaisenaa joko puristamalla ta höyryttämällä mehua. Mehu on vahvaa, joten se laimennetaan vedellä juotavaksi sopivaan vahvuuteen. Pihlajanmarjamehusta voi tehdä myös juomasekoituksia kuten tilkka pihlajanmarjamehua ja greippimehu tai omenamehu. Mukaan voi lisätä orapihlajan, ruusun, tuhkapuun, tuomipihlajan, kanukan tai seljan marjoja, luumuja, kriikunoita, omenaa, raastettua porkkanaa, jolloin tuloksena on hyvää sekamehua.

Pihlajanmarja-omenasose
200-400 g pihlajanmarjoja
1-2 dl vettä
500-600 g omenoita
250-400 g sokeria
Huuhdo pihlajanmarjat ja kaada kattilaan veden kera. Keitä pehmeäksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja lohko omenat. Lisää omenat ja sokeri pihlajanmarjojen joukkoon. Keitä välillä sekoittaen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta sauvasekoittimella. Pakasta kerta-annosrasioihin tai käytä soseeseen hillosokeria, jolloin se säilyy huoneenlämmössä ja avaamisen jälkeen jääkaapissa. Sosetta voi käyttää paahtoleivän päällä, aamupuurossa, kakkujen täytteeksi tai lettujen kanssa. Voit maustaa soseen myös vaniljalla 1 tl.

Pihlajanmarja-omenakääretorttu
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl pihlajanmarjahilloa, pihlajanmarja-omenasosetta tai pihlajanmarjahyytelöä
1 tlk rahkaa + 1 dl kermaa tai 2½ dl kermaa

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos munaseokseen. Ota uunipelti ja levitä sille leivinpaperi. Kaada taikina leivinpaperille. Paista 10 min. 225°:ssa. Kun pohja on kypsä ota toinen leivinpaperiarkki, ripottele sille ohut kerros sokeria ja kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille.
Sillä aikaa kun pohja jäähtyy. Vatkaa keskenään kerma ja rahka tai kerma yksin. Levitä sitten pihlajanmarjahillo, sose tai hyytelö ensin pohjan päälle ja sen päälle kermavaahto. Rullaa kääretortuksi paperia avuksi käyttäen. Laita torttu jääkaappiin kun se on jäähtynyt. Sitä on helpompi leikata kylmänä.

Pihlajanmarjapannari
1 dl kauraleseitä
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 munaa
½ dl ruskeaa sokeria
ripaus suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl pakkasenpuremia, pakastettuja tai kuivattuja pihlajanmarjoja
Sekoita kauraleseet maidon joukkoon ja anna turvota 10-15 min. Vatkaa munat, sokeri, suola ja rypsiöljy taikinaan ja lisää lopuksi pihlajanmarjat. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun metallivuokaa (halkaisija 27-30 cm). Kypsennä 225°C uunin keskiosassa 20-25 min pannarin paksuudesta riippuen. Pannarin voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä.

Pihlajanmarja-porkkanamarmeladi
5 dl pakkasenpuremia pihlajanmarjoja
3 isoa porkkanaa
vettä
5 dl sokeria
2 tl tuoretta inkivääriä
kanelitanko
bentsoaattia
Ota mukaan vain kauneimmat marjat. Huuhdo ne hyvin. Laita veteen vuorokaudeksi. Siivilöi vesi pois ja ota pihlajanmarjat talteen. Raasta porkkana raasteeksi, sekoita padassa marjojen kanssa ja keitä niin vähässä vedessä kuin mahdollista. Keitä hiljalleen kunnes porkkanat ovat pehmenneet (noin 20 min). Lisää välillä vettä jos tarvitsee, ei saa palaa pohjaan.
Laita seos tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Palauta massa kattilaan ja kiehauta. Lisää sokeri, kanelitanko ja inkivääri. Anna kiehua noin 10-15 min. Lisää bentsoaatti pakkaukseen ohjeen mukaan. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Sopii paahtoleivän päälle, keksien ja teeleipien kera, sekä leivontaan.

Pihlajanmarja-puolukkamarmeladi
500 g pihlajanmarjoja
500 g puolukoita
500 g hyytelösokeria
10 g sitruunahappoa
Ota mukaan vain kauneimmat marjat. Huuhdo ne hyvin. Laita veteen vuorokaudeksi. Siivilöi vesi pois ja ota pihlajanmarjat talteen. Keitä puolukat ja pihlajanmarjat niin vähässä vedessä kuin mahdollista. Keitä hiljalleen noin 20 min. Lisää välillä vettä jos tarvitsee, ei saa palaa pohjaan.
Laita seos tehosekoittimeen ja hienonna tasaiseksi. Palauta massa kattilaan ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri ja sitruunahappo. Anna kiehua noin 3 min. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Sopii paahtoleivän päälle, keksien ja teeleipien kera, sekä leivontaan.

Pihlajanmarja-seljamarmeladi
300 g pihlajanmarjoja
300 g seljanmarjoja
500 g hyytelösokeria
1 rkl kanelia
2 cl hedelmälikööriä
sitruunan mehu
Keitä pihlajanmarjat ja seljanmarjat vaaleiksi. Lisää hyytelösokeri ja kaneli, jatka keittämistä, kunnes seos alkaa hyytelöityä, sitten lisää hedemälikööri ja sitruunan mehu. Kaada lämpimiin purkkeihin ja sulje kannet. Säilytä viileässä.
Saat tästä pihlajanmarja-päärynämarmeladia, kun korvaat seljanamarjat päärynöillä.

Pihlajanmarjatee munuaiskivivaivoihin ja virtsavaivoihin
1 rkl pihlajanmarjoja
2 dl kylmää vettä
Laita marjat veteen ja anna vetäytyä yön yli. Kuumenna (älä keitä) ja juo kulauksittain päivän mittaan.

Pihlajanmarja-tyrnihyytelö
500 g pihlajanmarjoja
500 ml tyrnimehua
500 g hyytelösokeria
Keitä pihlajanmarjat vaaleiksi vähässä vedessä. Lisää tyrnimehu ja hyytelösokeri. Keitä n. 3 min. Kaada kuumana puhtaisiin purkkeihin. Sulje kannet ja säilytä viileässä.

Pihlajanmarjaviinietikka
Täytä pullosta puolet tai kaksikolmasosaa marjoilla. Kaada sitten loppuosa täyteen viinietikkaa ja laita pullo valoisaan paikkaan. Parin viikon kuluttua, siivilöi viinietikka kahvinsuodattimella ja kaada pieniin pulloihin. Jonkin ajan kuluttua pullon pohjalle saattaa ilmestyä sakkaa. Kaada silloin kirkas osa nesteestä uuteen pulloon.
Sopii naudanlihan ja riistan kera.

Syystee
1 dl mustaherukanlehtiä
2 dl pihlajanmarjoja
1 rkl piparminttua
1 rkl hunajaa
1 l vettä
Hienonna ainekset tehosekoittimessa (ei välttämätöntä). Kaada päälle litra kiehuvaa vettä. Anna hautua 10 min. Siivilöi. Valmista juotavaksi.

2 kommenttia: