14.9.09

Lampaankääpä - Miten siitä saa herkullista ruokaa?


Lampaankääpä (Albatrellus ovinus, Polyporus ovinus, Scutiger ovinus) kasvaa yksittäin tai ryhmissä, yleensä havumetsissä ja kuusikoissa, heinä-lokakuussa. Lakki on 6-22 cm leveä, paksumaltoinen ja vaalea, kuivakkaan sitkeä, vanhemmiten lakin pintaan voi tulla ruutumainen kuvio. Jalka valkoinen, tyvestä harmaanruskea, sijaitsee melko keskellä sientä. Pillit valkoiset, matalat ja tiiviisti lakissa kiinni. Malto valkoinen, vanhemmiten kellanvihreälaikkuinen. Malto muuttuu keitettäessä tai paistettaessa keltaiseksi tai kellanvihreäksi. Maistuu hieman mantelilta, vanhemmat yksilöt saattavat maistua kitkerältä. Tuoksu miellyttävä. Yleinen koko Suomessa, ihan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Ruotsiksi Fårticka, englanniksi Sheep Polyporus, ranskaksi Polypore ovin, saksaksi Schafeuter.
Lampaankääpää muistuttava typäskääpä (Albatrellus confluens), joka on kitkerän makuinen ja saattaa aiheuttaa ripulia. Typäskäävän pinta on punertava kun sitä vertaa lampaankääpään. Typäskäävän pillit muuttuvat kosketuskohdista oranssinruskeiksi, lampaankäävän kellanvihreiksi. Typäskääpä ei ole kuitenkaan myrkyllinen.
Kerää nuoria yksilöitä, ne ovat paremman makuisia ja vähemmän matoisia. Lampaankääpä on hyvä ruokasieni. Nuoret yksilöt voidaan valmistaa ruuaksi sellaisenaan, vanhemmat on hyvä ryöpätä ensin että kitkeryys lähtee. Sopii kuivaukseen, suolaukseen, hapansäilöntään, etikkasäilöntään ja pakastamiseen.
Käävän polysakkarideilla väitetään oleva immuunijärjestelmää vahvistava ja syöpäkasvaimia ehkäisevä vaikutus. Sienissä on myös runsaasti mineraaleja kaliumia, kuparia, sinkkiä, mangaania, magnesiumia, fosofria ja rautaa. Sienten valkuainen on hyvälaatuista. Ne sopivat erityisen hyvin laihduttajille, verenpainepotilaille ja turvotuksesta kärsiville sekä diabetestä ja kihtiä sairastaville.
Lapaankäävän mausteiksi sopivat: meirami, sipuli, pippurit, sitruuna, sherry, valkoviini. Lampaankääpä sopii hyvin yhteen muiden sienten sekä lampaanlihan kanssa.
Ruokaohjeita:

Herneitä ja lampaankääpää
3 dl lampaankääpäkuutiota
voita tai margariinia
valkopippuria
suolaa
meiramia
150 g herneitä
Leikkaa lampaankäävät kuutioiksi. Sulata rasva pannulle ja kuumenna sieniä siinä kunnes ne muuttuvat keltaisiksi. Mausta valkopippurilla, suolalla ja meiramilla. Keitä 5-10 min ja lisää herneet. Keitä hetki. Jos käytät pakasteherneitä keitä vain sen aikaa kunnes ne sulavat.

Kermainen lampaankääpäkeitto
½ l lampaankääpäsilppua
6 dl lientä sienikuutioista
3 sipulia
valkosipulia
valkopippuria
2 dl kermaa
2 tl perunajauhoja vesitilkkaan
voita
persiljaa koristeluun
Laita kattilan pohjalle silputut sipulit ja valkosipuli sekä lampaankääpäsilppu. Kypsennä kunnes neste on haihtunut. Lisää 6 dl vettä ja sieniliemikuutio. Kiehauta. Lisää kerma ja valkopippuria maun mukaan. Suurusta keitto 2 tl perunajauhoja. Laita pinnalle nokare voita ja hieman persiljaa ennen tarjoilua. Tarjoile krutonkien kera.

Lampaankääpä-juustokeitto
1 pussi juustokeittoa
½ l silputtuja lampaankääpiä
Paista lampaankääpiä pannulla, kunnes niistä on neste haihtunut. Sekoita juustokeitto pussin ohjeen mukaan ja lisää lampaankäävät. Sekoita sauvasekoittimella. Juustoinen keitto on valmis. Lisää tarvittaessa suolaa.

Lampaankääpä-kebab
500g lampaanjauhelihaa tai tavallista sika-nautaa
500g lampaankääpiä silputtuna
2 dl maustamatonta paksua jogurttia
2 tl perunajauhoja
1 sipuli
valkosipulinkynsi
persiljaa
suolaa
Sekoita jauheliha ja käävät jogurttiin. Lisää joukkoon muut silputut ainekset. Muotoile taikinasta pötköjä. Voit paistaa ne pannulla rasvassa tai uunissa voipaperilla tai vuoassa. Paistoaika uunissa noin 10-20 min, 200° C:ssa.

Lampaankääpäleipäset
½ l omassa liemessään keitettyjä paloiteltuja lampaankääpiä
½ l maitoa
½ rkl kuminaa
50 g hiivaa
2½ dl grahamjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl spelttijauhoja
2 tl suolaa
Lämmitä maito haaleaksi. Lisää kumina, hiiva, suola ja sienet. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta taikinaksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta noin 15 cm leveitä matalia leipäsiä. Laita leivinpellille ja kohota. Pistele leipäsiä haarukalla. Paista 225 °C, noin ½ tuntia tai kunnes leipäset ovat keveitä ja päältä ruskeita. Nämä leipäset voi myös paahtaa tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Lampaankääpälihapullat
2 dl hienoksi silputtua lampaankääpää
100 g jauhelihaa
3 rkl korppujauhetta
2 dl kermaa
1 sipuli
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
2 tl perunajauhoja
Ota pieni astia ja laita siihen korppujauhot ja kerma. Hienonna sipuli. Lisää se kaikkien muiden ainesten joukkoon. Sekoita taikina kuohkeaksi. Muotoile lihapulliksi. Paista pannulla tai uunissa. Hyvää esim. uuniperunoiden kanssa.

Lampaankääpälisuke
tuoreita lampaankääpiä
Liemi:
3 dl vettä
1 dl etikkaa
1½ dl sokeria
suolaa
Ainekset:
sipulirenkaita
tilliä
maustepippuria
piparjuurta
Suikaloi lampaankäävät ja ryöppää ne suolalla maustetussa vedessä. Sekoita liemiainekset, kiehauta ja jäähdytä. Lado sienet kerroksittain muitten ainesten kanssa tölkkiin. Kaada liemi päälle. Anna vetäytyä yön yli.

Lampaankääpäpaistos
4 munaa
4 dl maitoa
½ l lampaankääpiä
öljyä
valkosipulia
suolaa
ruohosipulia
Kuumenna lampaankäävät pannulla öljyssä. Anna liemen haihtua pois. Hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita muna-maito ja muuta ainekset. Kaada seos uunivuokaan ja paista 175° C noin ½ tuntia. Koristele ruohosipulisilpulla.

Lampaankääpäpata
10 pientä perunaa
150 g selleriä
2 porkkanaa
purjo
lampaankääpiä
(härkäpapuja)
1 rkl paprikajauhetta
½ l lihalientä
valkosipulijauhetta
laakerinlehti
½ tl timjamia
persiljaa, tilliä
Lohko perunat ja porkkanat, suikaloi selleri. Leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna lihaliemi ja lisää perunat, sellerit, porkkanat ja purjo. Anna kiehua. Lisää mausteet ja lopuksi sienet. Tarkista maku. Keitä 20 min. Lisää tilli ja persilja vasta ennen tarjoamista.

Lampaankääpäpihvit
1½ l lampaankääpiä
3 rkl grahamjauhoja
3 rkl korppujauhoja
2 kanamunaa
4 rkl voita
yrttisuolaa
persiljaa
maustepippuria
Puhdista sienet, poista jalka. Vatkaa munat kevyesti rikki ja kääntele sienten lakit seoksessa. Sekoita keskenään jauhot ja mausteet. Leivitä sienet jauhoissa. Kuumenna pannu ja lisää voi. Paista sienet pannulla kauniin kullankeltaisiksi.

Lampaankääpäpiirakka
Pohja:
150 g voita
1 muna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Täyte:
5 dl lampaankääpäsilppua
voita
1 tlk maitorahkaa
ranskankermaa
1 sipuli
valkosipulia
rosmariinia
1 tl suolaa
1 muna
Sekoita pohjan ainekset keskenään kiinteäksi massaksi ja painele vuoan pohjalle. Valmista täyte paistamalla lampaankääpäsilppua voissa, kunnes käävät saavat keltaisen värin. Lisää pannulle sipuli- ja valkosipulisilppu. Sekoita rahkaa muna ja muut mausteet. Lisää sieni-sipulisilppu joukkoon. Levitä seos vuokaan taikinapohjalle ja paista 200°C:ssa noin ½ tuntia.

Lampaankääpä "tryffelit"
Keitä lampaankääpiä anjovisliemessä, saat köyhän miehen tryffeleitä.

Spaghettikastike lampaankäävistä
2 dl hienonnettuja lampaankääpiä
150 g jauhelihaa
4 sipulia
3 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
5 tomaattia
1 dl tomaattisosetta, -pyrettä tai ketsuppia
suolaa
mustapippuria
basilikaa
Laita hieman öljyä pannulle ja silppua sipulit ja porkkanat. Hauduta sipuleita kunnes ne pehmenevät ja lisää porkkanat. Lisää jauheliha ja käävät. Kypsennä. Lisää tomaatit ja tomaattisose. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua ½ tuntia. Mausta lopuksi basilikalla ja tarjoa spaghetin ja parmesaanijuuston kera.

2 kommenttia:

  1. Tein juuri lampaankääpäpiirakkaa ja tuli kyllä todella herkullista :). Nyt metsä on valkoisenaan lampaankääpiä, ei muuta ku metsään ja hakemaan herkullisia lampaankääpiä!

    VastaaPoista
  2. Tein eilen lampaankääpäkebabit ja oli herkkua punajuurilohkojen kanssa. nam nam.

    VastaaPoista