16.9.09

Kolibrikukka - kasvatus ja hoito




Sanotaan että rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin tälläkin kasvilla - Kolibrinkukka, Kanariankukka, Helokolibrikukka, Paratiisilinnunkukka, Papukaijakukka (Strelitzia reginae). Ihastuin tähän kasviin Kanarianmatkalla vuosia sitten ja päätin kokeilla miten se menestyy Suomen oloissa.
Usein turistit ostavat näitä kauniita kukkia leikkokukkapakettina kotimatkalle mukaan. Kukka on hyvin kestävä maljakkokukka.
Kasvi on alunperin kotoisin Etelä-Afrikasta, mutta sitä kasvaa Kanariansaarilla ja Madeirallakin. Hyvällä kasvupaikalla se kasvaa yli metrin korkuiseksi ja leviää tehokkaasti juurivesoista. Kolibrikukalla ei ole vartta, vaan lehdet kasvavat suoraan maan pinnalla olevasta ruusukkeesta. Kukkien muoto on erikoinen, muistuttaa venettä. Kukintoon aukeaa päivittäin yksittäisiä kukkia, joissa on oranssit verholehdet ja kirkkaan siniset terälehdet. Kolibrinkukka käyttää pölytykseen lintuja, kun lintu istuu kukalle juomaan mettä, kukka aukeaa ja siitepölyä jää linnun vatsahöyheniin. Kasvin siemenet ovat mustia ja niissä on karvamatoa muistuttava oranssi siemenvaippa.
Ostin ensimmäisen kolibrinkukkani lentokentän turistimyymälästä ja toin sen repussa Suomeen. Minulla ei ollut mitään tietoa kukan kasvuvaatimuksista ja kuvittelin että se pitää tropiikin ilmastosta (lämpötila 25-32 C), joten suihkuttelin ja kastelin sitä usein. Kukka kuoli muutaman viikon päästä.
Seuraava kokeilu oli siemenillä, tilasin siemeniä internetistä http://www.exoticgarden.fi/ ja laitoin itämään. Odotin 3 kuukautta - ei mitään, odotin 6 kuukautta - ei mitään. Totesin että ei idä ja vein ruukut autotalliin. Keväällä laittelin sitten yrttejä kasvamaan niihin samoihin ruukkuin ja parin viikon päästä ihmettelin että miten basilikalla on noin oudon muotoiset lehdet ja kummasti rosmariini näyttää samalta kuin basilika. Kolibrinkukka iti vihdoin, vuoden kuluttua siementen kylvöstä. Nyt näistä alkuhankaluuksista selvinneenä ja muutama epäonnistunut kokeilu takana, kerron miten kolibrinkukat saa kasvamaan.

Siemenkasvatus

Liota kolibrikukan siemeniä 2-3 päivää vedessä, jonka vaihdat päivittäin, ennenkuin laitat siemenet multaan. Peitä siemenet vain kevyesti mullalla, siementen täytyy kuitenkin olla peitossa. Liottaminen nopeuttaa hieman itämistä. Ole kärsivällinen. Hyvin kärsivällinen. Itäminen kestää 1 kk- 12 kk. Osa siemenistä ei idä koskaan.

Jakaminen

Kun kolibrinkukka alkaa viihtyä se kasvattaa yhä lisää lehtä, ja lopulta ruukku alkaa täyttyä. Silloin kolibrikukan voi jakaa. Älä kastele kukkaa 2 viikkoon ennen jakamista, tee jakaminen terävällä veitsellä, niin että juuria tulee kumpaakin paakkuun yhtä paljon. Istuta kuivaan multaan, kastele niukasti.

Hoito

Kolibrikukka tarvitsee auringonvaloa, mutta se ei pidä paahteesta. Paras paikka on ikkunalaudalla, minne aurinko paistaa hyvin puiden lehtien tai oksien lomitse. Keski-talvi on hankalaa aikaa ja kolibrinkukat lehdet saattavat silloin kellastua valon puutteesta. Kasvivaloa voi kokeilla, omat kolibrinkukkani eivät siitä kuitenkaan pitäneet.
Lämpötilaksi riittää ihan huonelämpötila, mitään troppiikkia ei tarvitse kotiin rakentaa.
Kastelun kanssa pitää olla tarkkana. Kastele kesäisin kerran viikossa runsaasti ja talvella kerran kahdessa viikossa tai harvemmin. Hyvä nyrkkisääntö on että mullan pitää olla pinnalta rutikuivaa ennen kastelua. Liika vesi mädättää kukan. Älä suihkuttele kukkaa.
Kolibrinkukka tarvitsee vahvan ruukun. Älä koskaan istuta sitä muoviruukkuun, se halkeaa kukan juurien voimasta. Saviruukku kestää, mutta katso että pohjassa ei ole reikään. Juuret tunkevat sieltä äkkiä läpi. Metalliruukut ovat osoittautuneet kestävimmiksi. Ainakin toistaiseksi.
Kasvin lehtiä voi myös silloin tällöin pyyhkiä pölystä nihkeällä liinalla ja kuivuneita lehtiä voi poistaa leikkaamalla.
Kasvi kukkii vasta monen vuoden ikäisenä, mutta sitten kun kukinta alkaa kukat kestävät useita viikkoja.


Katso myös Viherkasveilla parempi huoneilma ja Siivoussuunnitelma

1 kommentti:

  1. Toin juurakon reissulta ja istutin sen muoviruukkuun.... Ups. =) Noh, katsotaan lähteekö se edes kasvamaan. Sain juurakon myyjältä myös siemeninä kasvia. =)

    VastaaPoista